|
Dione, 16.3.2014 Opravdu krásné snímky vybraných plodů Dijone. Pěstuji ho už dlouho. Původem z Horní Bělé. Z tehdejší velké slávy mi zbyl strom s plody na dlouhé stopce, podlouhlého tvaru, sladší chuti, přiměřené trvanlivosti, ale se strupovitostí, která se... celý příspěvek > |
 |
Aversol na rany, 16.3.2014 Aversol je prostředek pro odpuzení zvěře. Chrání stromky proti okusu a nemá žádné léčivé účinky. Rány jste měl zatřít štěpařským voskem, nebo jiným prostředkem s hojivým účinkem. Pak Aversolem proti případnému dalšímu poškození. |
 |
|
 |
Sloupovitá odrůda třešní - popř hrušní, švestek, jabloní a drobného ovoce, 28.2.2014 Tato diskuze je tak rozsáhlá a marná, že to nejde číst. Tak stručně. Nehledejte nikde sloupovité třešně, hrušně, švestky ani drobné ovoce. Je to jen obchodní trik prodejců. Prodávané i když méně vzrůstné stromky bez řezu pěstovat nejdou. Jako... celý příspěvek > |
 |
Placaté broskve, 27.1.2014 Pěstoval jsem v nádobě "Balkonelu" a vydržela tam jen tak dlouho než se kořeny obtočily okolo stěny (asi tři roky). Pak zašla. Podle toho bych radil jako nouzové řešení s nádobou tak na jednu sezonu. Pak vysadit do volné půdy. A pozor - ne tam,... celý příspěvek > |
 |
Broskyno Marhula, 27.1.2014 Pane Vysloužil. Já jsem se také chytil na Broskvomeruňku až jsem našel vysvětlení, že se tak říká brosvi "Catharina" - ze skupiny cling. Zdravím! Skála |
 |
Clingy, 27.1.2014 Děkuji. Mám zahradu 450 m n.m. a asi dvacet ofrůd broskví. Meruňkám se však nedaří. Myslel jsem na získání náhrady i když asi ne zcela rovnocené. Zdravím vás! Pavel Skála, Písek |
 |
Krtek - a je to, 23.1.2014 Ani krtek, ani hryzec se afrikánům nevyhýbá. Moje žena dala na takovéhle rady a naložila afrikány proti myším jak do skládky jablek, tak do sklepa s bramboprami a zeleninou. Výsledek byl ten, že si myši z nastražených afrikánů udělaly hnízdo. |
 |
Clingy, 23.1.2014 Četl jsem, že Catharina má chuť podobnou meruňce a proto se jí říká broskvomeruňka. Ten výraz jsem našel i u prodejců stromků. Stojí to za to se po ní pídit? |
 |
Jak správně naroubovat třešeň Kordii, 14.12.2012 Pokud se vám jarní roubování nepovede, zkuste roubovat t.zv. ve druhé míze. Je to začátkem srpna. Není problém s odběrem a skladováním roubů.Roubuje se ze stromu na strom. Na roubu se ponechají pouze řapíky listů, které za týden odpadnou (jako při... celý příspěvek > |
 |
Rycí vidle - které?, 10.12.2012 Rycí vidle jenom kované nasadit na dobrou dřevěnou násadu. Protože se na ně špatně šlape, nechám si na ně navařit malou nášlapnou plošku z 20mm úhelníku.
Je třeba se vyhnout všem rycím vidlím s ocelovou tulejí sahající třeba do třetiny násady a... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Trojnohý teleskopický žebřík na ovoce, 10.12.2012 Viděl jsem ho u pana Tchoře - šlechtitele a autora Bohemie. Jednoduchý a lehký. Šikovný truhlář ho dokáže vyrobit. Je to jako polovina štaflí v nichž poslední příčka nahoře je kulatá a na ní navlečena vzpěra s kulatým otvorem. |
 |
Obrácené zuby na ruční pila ocasce, 10.12.2012 Vedle jsem psal o kapesní pilce Fiskars. Její hlavní výhodou jsou zuby směřující k rukojeti a řezání pouze tahem. Řez je přesný, hladký a nenamáhavý. To měl jistě na mysli autor příspěvku k ocasce (zvané fuchšvanc). Způsob řezání rámovkou se s... celý příspěvek > |
 |
Nářadí Fiskars, 10.12.2012 Dneska jsem zažil určité zklamání nad výrobky Fiskars. Před časem jsem si koupil výsuvnou pilku (tu střední s oranžovou rukojetí) v pořadí již třetí. Dvě jsem už opotřeboval a nikdo je nenabrousí. K té pilce byla 40% sleva, tedy zaplatil jsem kolem... celý příspěvek > |
 |
Čím preštepiť Spartan, 9.12.2012 Buďte tak hodný a udělejte ještě teď fotku samotné koruny vašeho Spartanu. |
 |
Rezistentna odroda broskyne?, 6.12.2012 Udržuju starou odrůdu Amsdenova, velmi rannou, mrazu odolnou a poměrně chutnou. V době zrání ji o několik dnů předhání Harbinger.Amsdenova se zdá trochu odolnější ke kadeřavosti, ale o rezistenci se nedá mluvit. Vždy se část kadeřavých listů najde.... celý příspěvek > |
 |