|
Aká je to odroda?, 24.7.2010 Mne se to jeví jako renklóta zelená ve stavu až přezrálém. Trochu mne mate to špatné oddělování od kostky. Obvykle jde dobře. |
|
Je to šarka?, 24.7.2010 Tady je výmluvný obrázek listů Valjevky, která je někdě deklarovaná jako tolerantní šarce. |
|
|
|
Co je to za peckovinu?, 23.7.2010 Je to Myrobalán třešňový, tedy vlastně švestka původem někde z Asie. Dejte si do vyhledávače nebo na Wikipedii se dovíte více. |
|
Vrtaná studna 80 m - jakou hadici?, 23.7.2010 Trefná poznámka. Zkusím jinak. Výtlak (minmálně potřebný) je rozdíl hladin a to té dolní a té budoucí horní - úroveň výtoku. Jinak se tomu říká manometrická výška. Takže takový extrém. Vrt 50 m hluboký, čerpadlo u dna ale hladina vody 2 m po úrovní... celý příspěvek > |
|
Šarka?, 19.7.2010 Šarka to určitě není ale je to nějaký druh chlorózy nebo nedostatek zinku. |
|
Dovolenka - ako poriešiť zalievanie?, 12.7.2010 Kdysi velmi velmi dávno jsem poskládal květináče kolem lavoru uprostřed místnosti a z něj jsem vedl krátké pruhy látky pod jednotlivé květináče, tedy sevřené mezi střepem a miskou. Šířku látky jsem volil podle vydatnosti a potřeby "baj... celý příspěvek > |
|
Topas - nemoc, 8.7.2010 Doporučuji neřešit a také vykopat. příště se "polepšete" s výchovním řezem. Měl jste tam mnoho vyslepnutých pupenů následkem nesprávného řezu. |
|
Jak správně otrhat černý/červený rybíz?, 5.7.2010 Pokud mám poznatky, tak česání rybízu je taky záležitostí jestli se bude trhat ručně nebo strojně. Ve velkovýrobě se sazí i tzv sprchavé keře a to se pak buď třepe a vysává nebo jenom vysává. To jen tak pro ilustraci. Doma se obvykle trhá - češe se... celý příspěvek > |
|
Rybíz - Jonkheer van Tets, 5.7.2010 Zapomeňte na mne a už mne necitujte. O tom, že dělám technologické chyby nejsem přesvědčen. Zkuste si zadat vhodný řetězec slov a z "google" vám vypane jak při přezrálém ovocí dopadly marmelády. Takže můj závěr je že ovoce přezrálé se... celý příspěvek > |
|
Rybíz - Jonkheer van Tets, 4.7.2010 Pane "PP" hodlám zanechat tuto "trapnou" diskuzi, která zklouzává mimo zadaný dotaz. Oba máte v něčem pravdu ale ne ve všem. Dotaz zněl, zda to nebude na závadu dělat marmeládu z rybízu za 14 dní tudíž notně přezrátého. Dělám... celý příspěvek > |
|
|
|
Rybíz - Jonkheer van Tets, 4.7.2010 Něco z definic:
- Džemy připravujeme svařením celého nebo půleného ovoce s cukrem do rosolovité konzistence. V hotovém džemu musí být kousky ovoce (u některých i semena označované jako "popeloviny") a tím se džem odlišuje od... celý příspěvek > |
|
Rybíz - Jonkheer van Tets, 3.7.2010 Dřive se taky používalo i nastavení drtí - kašičkou z nezralých oloupaných jablek. Dnes se vykupují za korunu, odvezou do Rakouska a odtud k nám přijedou pektogely a podobné látky k vylepšování marmelád. Ve své původní odpovědi jsem kritizován, že si... celý příspěvek > |
|
Úprava vody pomocí elektrolýzy, 30.6.2010 Oligodynamický efekt je vlastnost některých kovů bránit růstu a množení bakterií, plísní, řas a virů, nebo je úplně zničit. Tento jev je znám dlouho a používá se při úpravě vody. |
|
Rybíz - Jonkheer van Tets, 30.6.2010 Mám knížku od odborníka (Balaštík) a když chce někdo dělat rosoly a marmelády bez přehnaného množství cukru, málo vařit aby se zachovaly a nerozštěpily pektiny, tak musí především dbát aby ovoce nebylo přezrálé a obsahovalo více kyselin, více... celý příspěvek > |
|
Rybíz - Jonkheer van Tets, 29.6.2010 Tu odpověď jste myslel vážně? Samozřejmě i z přezrálého ovoce se dá uvařit marmeláda ale musíte vařit a hodně dlouho vařit. A jestli pak víte kolik v jaké fázi má ovoce pektinů? |
|