Úprava vody pomocí elektrolýzy

Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 175.250 (?)
30.6.2010 20:52

Oligodynamický efekt je vlastnost některých kovů bránit růstu a množení bakterií, plísní, řas a virů, nebo je úplně zničit. Tento jev je znám dlouho a používá se při úpravě vody.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 31.3 (?), 29.6.2010 22:18, zobrazeno: 8799x

Dobrý večer, jaké máte zkušenosti s elektrolýzou? Máme bazen do 20m3 a kvůli dětem bychom chtěli zdravější koupání.Můžete mi dát tip, jakou jednotku si pořídit?A zda to opravdu funguje.Děkuji za pomoc Marcela

host - 78.162 (?), 30.6.2010 12:17

Neviem co mate na mysli ak ide o rozpustanie medi neodporucam a nemyslim si ze je to zdrave. A vysledok neisty. Jedine zdrave kupanie je biobazen. A ak sa do toho pustite nedajte na rady firiem s filtramy su drahe a treba ich stale cistit. Riesenim je korenova cisticka staci folia ako do jazierka na 20m/3 vody odhadujem tak 3-4m/2 plochy hlbka 60cm na dno drenaz zasipat riecnym strkom pranym 4-8mm zrno dostat tam kde predavaju stavebne piesky pred nasianim preplachnut voduu cez sito alebo v debnickach na na ovocie proste zbavit prachu a necistot. nasipat na drenaz do vysky 40cm potom zasadit palku velkolistu asi 10 rastlin na m/2.do drenaze sa privadza cerpadlom voda z bazenu (pozor ziadna chemia) ta prejde strkom hore a odtial sa odvadza spet do bazenu.Medzi cerpadlo a korenovu cisticku je vhodne zaradit UW lampu zvysi sa ucinnost filtracie. Cize nad strkom by malo byt asi 15-20cm vody taky mociarik. Cerpadlo 2000-3000l/h No a to je vsetko. Budete prekvapena aka je voda cista samozrejme ze v nej bude zivot ale to je aj v jazerach a kupeme sa tam.Voda sa prvy tyzden zakali ale potom sa vycisti. Cerpadlo musi ist nonstop moje asi 35W+UW11W to nie je take hrozne. No a tu korenovu cisticku cistit tak raz za 5rokov a mozno aj za 10.

tomast - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (572) - 6.67 (?), 30.6.2010 12:25

výhodou elektrochemického rozpouštění by mohlo být jedině rovnoměrné dávkování - v případě mědi ale nevím, k čemu je to dobré,  jednorázové dávkování měďnatých solí funguje spolehlivě.

V posledních letech se hodně koketuje s tzv. "nanostříbrem", které se snad používá i k desinfekci vody a vyrábí se právě elektrochemicky. Jaká je jeho skutečná účinnost, to ale netuším.

Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 175.250 (?), 30.6.2010 20:52

Oligodynamický efekt je vlastnost některých kovů bránit růstu a množení bakterií, plísní, řas a virů, nebo je úplně zničit. Tento jev je znám dlouho a používá se při úpravě vody.

J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 44.31 (?), 30.6.2010 18:57

Podobné dotazy jsem měl před rokem také, a to přímo na majitele zařízení na principu elektrolýzy(v našem případě Biopool), ale hlavně přímo na firmu, která je vyrábí. V dotazu jsem se zaměřil na účinky dezinfekční, změkčování vody, zásadní náhradu chemie a v našem případě podstatný dotaz, zda alergik nebude mít problém, resp. zda to bude pro něj vhodné, klasické chlórování není, to jsme věděli. Po kalendářním roce provozu mohu konstatovat, že jsme udělali dobře, že jsme přístroj pořídili. Vše funguje jak má. Ohledně obsahu mědi ve vodě jsem se také ptal, zda to nevadí. Bylo mi odpovězeno, že absolutně ne, neboť obsah CU ve vodě je několikanásobně nižší aby to vadilo, navíc bychom museli tu vodu pít, a to v řádu stovek litrů ve velmi krátké době, aby se nějak účinky projevily. Tyto informace jsem si ověřil i z jiných zdrojů. Montáž zařízení je velmi jednoduchá, přesto je vhodnější, aby to udělala osoba, která má základní znalosti ohledně spojování plastových materiálů a dobré znalosti při zapojování el. zařízení. Zařízení je funkční pouze tehdy, pokud běží filtrace, tím se voda dostává do kontaktu se 2 elektrodami a je dezinfikována. Do vody jde nízké - neškodné, stejnosměrné napětí a samotný přístroj má zástrčku na připojení do sítě. Já jsem to řešil tak, že jsem zásuvku zapojil na el. připojení k filtraci a tím se zařízení zapíná samo, dle chodu filtrace. Zařízení je v podstatě bezúdržbové, elektrody je možné očistit solným roztokem do skimeru - několik lžiček, zatím jsem to nedělal a po cca uváděných 2-3 letech provozu se mají spotřebovat elektrody. Měď je ve vodě ve formě, která není stálá a je třeba ji dodávat neustále do vody, takže nedochází k hromadění, nebo nárůstu koncentrace. Výměna elektrod je snadná, což je zřejmé z obr. Celkově mohu toto zařízení doporučit, ale vycházím z vlastních zkušeností a je možné, že např. nesprávný postup při údržbě bazénové vody - např. po zimě se nevysají usazené zbytky do odpadu a ponechají se jako zdroj tvorby řas, a pod. a tak bude účinnost zařízení ovlivněna. Spotřeba chemie se snížila cca na uváděných 5%, ale hlavně skončilo koupání ve vodě, která je cítit chemií. Pro představu jsem Vám nafotil několik obr.

hloubka 1,40 m
hloubka 1,40 m
elektrody pod průhledným krytem
elektrody pod průhledným krytem
řídící jednotka, kde se nastavuje přizpůsobení na velikost bazénu a jsou k dispozici další informativní údaje, teplota vody bazénu je přes 32°C, z výměníku vystupuje přes 33°C, dříve by to bylo o zvýšení dávek chemie, nyní je voda čistá bez jiných zásahů
řídící jednotka, kde se nastavuje přizpůsobení na velikost bazénu a jsou k dispozici další informativní údaje, teplota vody bazénu je přes 32°C, z výměníku vystupuje přes 33°C, dříve by to bylo o zvýšení dávek chemie, nyní je voda čistá bez jiných zásahů
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz