|
Jak ostříhat loňskou meruňku, 5.3.2010 Musím Vás zklamat, ještě to neí ono. Předně vemte pilečku a nad tím úvazkem odřežte ten zvytek kůlu. Pak obejděte stromek a dobře se dívejte a volte jeden takový záběr aby nebyly hlavní větvě v zákrytu a bude to perfektní. Němějte mne to za zlé nebo... celý příspěvek > |
|
Jak prořezat jabloně?, 4.3.2010 Díky za uznánání, však jsem to asi 30 let "trénoval". Bohužel ten optimální stav habitusu a vhodné plodnosti vydrží krátce a když uvážíte, že je výpadek v plodnosti několik let, tak asi pravdu mají oba tábory a to jak zástanci tak odpůrci... celý příspěvek > |
|
|
|
Jak prořezat jabloně?, 4.3.2010 Byl jsem v sadě s aparátem a tak několik ukázek jak to vypadá po radikálním zmlazení po letech. Je potřeba upozornit, že několik let se člověk s tím "hraje" a pak když je to ono, tak je opět jabloň přerostlá a to tím, že nadváha kořenové... celý příspěvek > |
|
Rubinola, 3.3.2010 Když dodáte foto "osříháme virtuálně". |
|
Likvidace kořenů lísky, 1.3.2010 Likvidoval jsem dvě velké lísky (obrovské keře), taky kvůli stavbě a kanalizaci. Předně líska se likviduje blbě, protože má velmi mnoho kořenů ale slabých. Doporučuji použít ostrý rýč, který dokáže useknout i kořeny 1,5 cm tlusté. Označte kolem... celý příspěvek > |
|
Jak prořezat jabloně?, 1.3.2010 Tak, tak, řezat staré jabloně je to nejhorší co může být a když mají to poslední stádium ani řezem se nic nezíská. Pro zásah do takové koruny se musí dosti dobře nastudovat takové ty zákony o růstu zkrátka o vegetaci. Jinak nevíme co děláme a proč to... celý příspěvek > |
|
Okousané jabloně, 1.3.2010 Problém s jablky a kompostem byl tady probírán. Po zkušenostech vím, že kompost j jablek se zakádá blbě. Jakmile se přikryjí hlínnou některé tam vydrží i 2 roky jakoby čerstvé. |
|
Nehašené vápno, 28.2.2010 Mleté pytlované nehašené vápno jsem běžně raz za čas rozprašoval na sadu. Později pak dolomitický vápenec. |
|
Kdo pozná odrůdu?, 28.2.2010 Sohlasím a přikláním se k názoru, že je to Idared. U mne jak stromy stárly, tak stále více byly strupaté a tak jsem je už dal pryč. |
|
Co je to za odrůdu?, 27.2.2010 Ovšem tato odrůda zraje začátkem září, konzumně dozrává brzy po sklizni a vydrží do poloviny až konce října (A. Dvořák, Pěstování jabloní). |
|
|
|
Stanley a metlovitost, 26.2.2010 Vcelku můžete mít pravdu ale já mám v oku jak vypadal moníliový úžeh u višně Erdi Batarmo a to tam ještě v srpnu visely dolů zaschlé květy a malé listy. Vršek stromu byl zelený. U těch švestek jsem podobný úkaz nepozoroval ani náznakem. Je možné, že... celý příspěvek > |
|
Stanley a metlovitost, 26.2.2010 Během vegetace nic neodchází. To co zjistím je na jaře, že neco je suché nevyrašené a vždy je to spodní část stromu a to i mladého. V horních partiích nikdy. A na starším dřevě výše se objevují ty odumřelé ostrůky sem tam a později zavalující se... celý příspěvek > |
|
Stanley a metlovitost, 26.2.2010 O této chorobě přiznám se nemám povědomí ale i když by to nebylo ono ale je to něco podobné a bohužel "drží se to" v různě silném projevu pouze u některých odrůd švestek šlechtěných. Jinak děkuji za nápovědu a budu pátrat někde v... celý příspěvek > |
|
Co je to za odrůdu?, 26.2.2010 Nemůžu si pomoci ale odrůda na obrázku mne připomíná Stark Earliest. Ta ve vyších polohách dozrává o něco později tedy ten srpen a ponechaná na stromě je tak sypká, že už tam praská. Mám ji ve výšce 450 m.n.m. |
|
Stanley a metlovitost, 25.2.2010 To jste mne moc nepotěšil, že Jojo je citlivé na šárku, já je kupoval právě proto, že jsou odolné. Podle mého pozorování a zkušeností s jugoslávskými švestkami pořád se přikláním k názoru, že je to něco virózního co tu dříve nebylo. Měl jsem stromy... celý příspěvek > |
|