Stanley a metlovitost

Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 175.250 (?)
26.2.2010 13:51

Během vegetace nic neodchází. To co zjistím je na jaře, že neco je suché nevyrašené a vždy je to spodní část stromu a to i mladého. V horních partiích nikdy. A na starším dřevě výše se objevují ty odumřelé ostrůky sem tam a později zavalující se jakoby jizva.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 65.50 (?), 26.2.2010 10:45

Stále víc se klaním k moniliové spále peckovin.

Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 175.250 (?), 26.2.2010 13:12

O této chorobě přiznám se nemám povědomí ale i když by to nebylo ono ale je to něco podobné a bohužel "drží se to" v různě silném projevu pouze u některých odrůd švestek šlechtěných. Jinak děkuji za nápovědu a budu pátrat někde v literatuře. Ty moniliové plody jsem tam nechal záměrně kvůli focení a dokumentaci. Až budou stromy rašit dodám fotky jak Stanley, tak Jojo a označím počet odumřelých výhonků.

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.223 (?), 26.2.2010 13:20

Ale pan Rony píše, že větve mu odcházejí během vegetačního klidu. A monilioza se projevuje přeci až po odkvětu.

Podle mne to je rakovinové odumírání větví. Pane Rony: je třeba důsledně odsraňovat napadené větve a nářadí ihned desinfikovat, abyste si tu houbu nepřenesl na větve zdravé, případně na další stromy na zahradě. A udržovat vzdušné koruny. A jarní a podzimní ochranu mědí- kmeny a větve dobře omýt.

Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 175.250 (?), 26.2.2010 13:51

Během vegetace nic neodchází. To co zjistím je na jaře, že neco je suché nevyrašené a vždy je to spodní část stromu a to i mladého. V horních partiích nikdy. A na starším dřevě výše se objevují ty odumřelé ostrůky sem tam a později zavalující se jakoby jizva.

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.223 (?), 26.2.2010 14:12

Přesto si myslím, že to je ta houba. Pokud ty stromy nejsou napadeny ve velkém rozsahu, dají se výše uvedeným postupem léčit a minimálně dalšímu šíření choroby zabránit.

Ještě jsem také zapomněl uvést, že řez je u nich nutné dělat v době vegetace a řezné rány zatřít balzamem, aby se zabránilo vstupu infekce do dřeva.

host - 151.38 (?), 26.2.2010 17:37

Rony.Právě se mi dostal do rukou loňský receptář, kde Jíří Martiš popisuje své zkušenosti s pěstováním slivoní a švestek ve svém sadu ve Vsetině-Janišově.Mimo jiné píše cituji.Při chladném a deštivém počasí na začátku kvetení ošetřujeme náchylné odrudy (Stanley, Čačanská lepotica, Najbolja a Valjevka) postřikem Sporgonem, Rovralem,Baycorem nebo Horizonem proti moniliovému úžehu květů a větviček peckovin.Uvádí že tyto odrudy jsou náchýlné na moniliový úžeh, což Vy máte tento problém.

rostislavik

Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 175.250 (?), 26.2.2010 17:54

Vcelku můžete mít pravdu ale já mám v oku jak vypadal moníliový úžeh u višně Erdi Batarmo a to tam ještě v srpnu visely dolů zaschlé květy a malé listy. Vršek stromu byl zelený. U těch švestek jsem podobný úkaz nepozoroval ani náznakem. Je možné, že to bylo zahubeno už v zárodku pupenu.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz