|
Štěpařský vosk, 5.11.2009 Také nejsem žádný zahradník profesionál.Čas od času se mi podaří rozmnožit rybíz.Na jabloň Ontario, jsem loni na jaře narouboval Panenské a Matčino.Na klínek.Jako vosk jsem použil starý špalíčkový vosk na běžky.Zbytek stromového balzámu (byl jsem... celý příspěvek > |
 |
Mulč přes zimu?, 26.10.2009 Mulč okolo mladých stromků jsem začal používat kvůli vláze a potlačení růstu trávy okolo kmínku.Kola kolem stromů neokopávám-jsem líný.Nyní zbytky mulče shrabu a dám do kompostu, abych zbytečně nepodporoval hraboše atd.Vláhy už bude dost, myslím že... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Odrůdy meruněk, 21.10.2009 Letos mi udělala radost Ledana.400 m.n.m.Úroda nijak veliká, vzhledem ke spoustě květů, ale veliké chutné plody.Pepík |
 |
Letos vysazená meruňka - roste nebo neroste?, 21.10.2009 Vážení pánové, máte někdo zkušenosti s uschováním meruňky přes zimu naležato, zaházené v záhonu? Možná se stanu majitelem Pinkcot a nerad bych ji vystavil zmrznutí.Pepík |
 |
Jak tvarovat špičák?, 16.10.2009 Chtěl bych se zeptat jak u ovoce typu mišpule, kdoule,jeřábu tvarujete zakoupený špičák.Jestli ho nechat růst "do nebe",nebo zastříhnout aby rozvětvil.A v jaké výšce-jestli je možno volit tvar stromu nebo keře.Pepík |
 |
Kříženec rybízu a angreštu Jolona, 15.10.2009 Jolona - zatím nejkvalitnější kříženec Dr. Bauera. Vzrůstně rostoucí keře, odolné proti nejčastějším nemocem rybízu. Tmavě červené, velké plody jsou velmi chutné s vysokým obsahem vitaminu C.
Jogranda - růst rozložitý, bobule oválného tvaru... celý příspěvek > |
 |
Kiwi, 14.10.2009 Jsem 400 m.n.m.Mám Hejdukovu čtyřku.Zatím jsem měl plody na dvou samičích rostlinách.Nejmenší plody jsou zralé, ty ostatní jako kámen.Nevím, jestli je otrhat a nechat dojít nebo ponechat na keři.Pepík |
 |
Závlaha ze sudu, 25.9.2009 Spojené nádoby budou tehdy, když sud bude mít díru u dna.Výtok z hadice musí být ve výšce nížší než je hladina v sudu.Na průměru hadice až tak nezáleží.Při větším průměru, třeba roura od kamen, sud vyteče rychleji.
Když hodím hadici přes kraj sudu,... celý příspěvek > |
 |
Nemoc jabloní, 24.9.2009 Letos jsem nad jablky hořce zaplakal.(Ještě min.rok jsem měl krásnou úrodu). Dopadl jsem jako na obrázcích.Pokud jste choroby potlačili, můžete uvést jak, kdy,a čím ošetřujete?Děkuji za rady.Pepík |
 |
Dub červeny, 22.9.2009 Více než dub červený mi vadí jalovec čínský.O jalovci, jménem chvojka klášterní mám také pochyby, zda se jedná o původní druh. Nemá někdo z odpůrců dubu červeného kontakt na "ta pravá místa".Oprostili bychom přírodu alespoň o jeden... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Co je toto za dřevinu, voskové listy jako růže, 16.9.2009 Já žiju taky v přesvědčení že to není k jídlu. Ale na stránkách o ekozahradách stojí, že to jedlé je a dokonce v Německu vyšlechtili něco velkoplodého.Tak nevím... Pepík |
 |
Exotické odrůdy rajčat, 15.9.2009 Zajímalo by mne, jak se jmenuje ta "červená paprika", kterou nafotil Honza Petrů.Něco podobného pěstoval známý už před nějakými 20 lety a skončil s tím, že mu nechutnaly a pro malý výnos.Já pěstuju klasická červená, odrůdu nevím, beru... celý příspěvek > |
 |
Upozornění všem majitelům sekaček pil a dalších přístrojů, 14.9.2009 Při sekání motorovou sekačkou dostal můj malý syn nápad, že není lepší hra než přebíhat těsně před sekačkou.Utrhl jsem prut a bez ohledu na Listinu práv a svobod dítěte jsem mu promasíroval zadek.Levné, rychlé spolehlivé.Pepík |
 |
Nevěděli byste si, co to je za odrůdu?, 14.9.2009 Já jsem to před pár lety sehnal jako Boskop Glory.(Píšu jak se vyslovuje).Menší kuličky, kompaktní hrozen, tuhá slupka.Má se jednat o révu vyšlechtěnou z tzv.liščí révy.Proto zvláštní podivná chuť.Pepík |
 |
Řízkování malin, 9.9.2009 Jaký kombajn používáte na sklizeň?? Pepík |
 |