Vážený pane Stanislawe,
srovnání s bramborami(kukuřicí) apod. kulhá, to jsou kulturní plodiny kontrolované na polích zemědělců a zahrádkářů, divoce se nemnoží a jsou to byliny.
Vraťme se ale k původnímu problému. Stará škodovka nejede proto že má špinavé kabely, ojetý palec, staré svíčky a vodu v benzínu. Když se odstraní jedna závada, stejně nepojede, nebo špatně.
A obráceně, když budu mít jeden nepůvodní druh, biodiverzitě to neublíží, když jich budu mít tisíce, jak už mám, příroda nebude fungovat jak má, což je v příspěvcích uvedeno.
Nejsem proti dubu v zahradě, parku, mě se taky líbí a chtěl jsem jej množit v CHKO Třeboňsko, ale přírodovědci mě to velmi rozumně rozmluvili.
Nedávno se psalo o mrtvých čmelácích pod nepůvodními lipami, protože se nenakrmí. U Třeboně rostou vejmutovky, krásné stromy, ale pod nimi je pusto. V Českém Švýcarsku je dokonce kácejí. Porosty rhododendronů pod sebou vše vyhubí, atd. atd. nemluvím o křídlatce a bolševníku.
Naše příroda ve velmi frekventované zemi, je stará škodovka. Ale protože na jinou nemáme, budeme muset vyvařit prahy, ošmirglovat lak a dát dohromady vylágrovaný motor.
Vědomě nemnožit cizí druhy je to nejmenší, čím můžeme pomoci a chovat se hezky k našim lesům, nivám a horám, je pro nás na tomto foru přec samozřejmé.
Pavel