Dub červeny

host - 6.16 (?)
22.9.2009 10:01

Více než dub červený mi vadí jalovec čínský.O jalovci, jménem chvojka klášterní mám také pochyby, zda se jedná o původní druh. Nemá někdo z odpůrců dubu červeného kontakt na "ta pravá místa".Oprostili bychom přírodu alespoň o jeden nepůvodní druh a nemusel bych s postřikovačem poletovat kolem hrušní.Pepík

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 180.2 (?), 22.9.2009 9:35

K té velikosti žaludu. Na našem území jsou asi tak stovky stromů dubu červeného, zatímco našich dubů jsou statisíce. O konzumaci žaludů dubu červeného živočichy nemusíme mít obavy. Já totiž do toho již mnou uváděného porostu chodím sbírat houby a moc dobře vím, co tam dělá zvěř. I ve velmi úrodném roce je problém najít žalud, protože je to hned zvěří zlikvidované. V CHKO je zakázané téměř vše, jde o to, jestli to má logiku a není to jen o penězích, které dostávají ti, co tam hospodaří. V Litovelském pomoraví byli vysazeni bobři, což je asi v pořádku. CHKO Litovelské pomoraví je skutečně obrovské. Nicméně si tito bobři vybrali krásnou olši na jednom ze dvou ostrůvků litovelských rybníků, které jsou přímo ve městě a šupli s ní dolů. Pokud si dobře vzpomínám, tak CHKO to stálo 40000Kč, nicméně olše je pryč. Stanislaw

host - 6.16 (?), 22.9.2009 10:01

Více než dub červený mi vadí jalovec čínský.O jalovci, jménem chvojka klášterní mám také pochyby, zda se jedná o původní druh. Nemá někdo z odpůrců dubu červeného kontakt na "ta pravá místa".Oprostili bychom přírodu alespoň o jeden nepůvodní druh a nemusel bych s postřikovačem poletovat kolem hrušní.Pepík

host - 143.205 (?), 22.9.2009 11:07

Co jsou ta pravá místa netuším, snad dr. Větvička by věděl.

Nicméně na rozšíření chvojky kláetěrské se podílela církev a byly soblibou vysazovány v klášterech. proč? to by snad věděl p. vysloužil?

host - 186.98 (?), 22.9.2009 13:23

Pokud si pamatuji, tak se vysazovaly zejmene kolem zenskych klasteru, protoze jeptisky nebyly vzdy jen svate a chvojka ma silny abortivni ucinek, tj. zpusobuje potrat. Jinak vysadbu bohuzel zakazat nelze - i kdyz v zakone o ochrane prirody je jasne napsano, ze je zakazano vysazovat dreviny nepuvodni... ale kdo to dodrzuje? Nikdo...

host - 143.205 (?), 22.9.2009 13:51

Díky.JITA

host - 248.135 (?), 12.10.2009 19:11

Jalovec chvojka je druh, ktery zde hojne rostl uz v 18. stoleti, resp. v dobe bejvetsi slavy inkvizice a carodejnickych procesu. "Carodejnice" jej pouzivaly kvuli jeho vyrazne toxicite do ruznych odvaru, aby jim navozoval levitacni stavy (bajne "letani na kosteti") a jine stavy mimo bezne vedomi. Ze byl vysazovan u zenskych klasteru, to nevim, ale jak pisete, ma to logiku. Ke stejnemu ucelu jej pouzivaly i ony korenarky a "carodejnice". Dr. Vetvicka by vedel zajiste vice. A co se tyce ruznych cinskych jalovcu - nejenze nejsou puvodni, ale bolsevicky rezim jimi zamoril kdejaky kout ve mestech a v parcich - jalovec vse zarostl a nikdo se o ten prostor pak nemusel starat. Lide pod nej odkladali odpadky ci jej ve mestech vyuzivali jako WC. Michal

host - 143.205 (?), 22.9.2009 13:27

Že by p. vsloužl nevěděl proč byly chv. kl. vysazovány právě tam?

host - 186.98 (?), 22.9.2009 13:20

No tak samozrejme - prasata sezerou vsechno. Nicmene na zaludy nejsou vazany jen prasata, ale desitky dalsich zivocichu - a tam uz nastava ten problem. Stovky stromu dubu cerveneho jen u nas? Ale jdete, stovky stromu jsou jen v lese co mam za chalupou. Jsou jich odhadem desitky tisic - jednu dobu byl pomerne casto vysazovan do lesnich porostu, ta doba uz je nastesti pryc. O zakazech v CHKO netreba diskutovat, nektere jsou vice, ci mene zbytecne, nicmene radsi zakazat nejakou zbytecnost, nez nezakazat neco dulezite, ja bych vam nejradsi zakazal i tu vysadbu dubu cerveneho a tuji vsude v nasi krasne republice.

host - 180.2 (?), 22.9.2009 15:10

V pohodě. Nechte se zvolit do parlamentu a navrhněte zákon, který zakazuje tyto dřeviny vyazovat. V tom případě je ale nutné zakázat minimálně další 3/4 vysazovaných dřevin, protože těch původních u nás zas tak moc není. Držím Vám palce, ať Vám to vyjde! A ještě něco, za svůj život jsem nevysadil ani jednu rostlinku dubu červeného, jelikož je to hlavně lesnická dřevina. Stanislaw

host - 66.249 (?), 23.9.2009 12:05

Vážený pane Stanislawe,

srovnání s bramborami(kukuřicí) apod. kulhá, to jsou kulturní plodiny kontrolované na polích zemědělců a zahrádkářů, divoce se nemnoží a jsou to byliny.

Vraťme se ale k původnímu problému. Stará škodovka nejede proto že má špinavé kabely, ojetý palec, staré svíčky a vodu v benzínu. Když se odstraní jedna závada, stejně nepojede, nebo špatně.

A obráceně, když budu mít jeden nepůvodní druh, biodiverzitě to neublíží, když jich budu mít tisíce, jak už mám, příroda nebude fungovat jak má, což je v příspěvcích uvedeno.

Nejsem proti dubu v zahradě, parku, mě se taky líbí a chtěl jsem jej množit v CHKO Třeboňsko, ale přírodovědci mě to velmi rozumně rozmluvili.

Nedávno se psalo o mrtvých čmelácích pod nepůvodními lipami, protože se nenakrmí. U Třeboně rostou vejmutovky, krásné stromy, ale pod nimi je pusto. V Českém Švýcarsku je dokonce kácejí. Porosty rhododendronů pod sebou vše vyhubí, atd. atd. nemluvím o křídlatce a bolševníku.

Naše příroda ve velmi frekventované zemi, je stará škodovka. Ale protože na jinou nemáme, budeme muset vyvařit prahy, ošmirglovat lak a dát dohromady vylágrovaný motor.

Vědomě nemnožit cizí druhy je to nejmenší, čím můžeme pomoci a chovat se hezky k našim lesům, nivám a horám, je pro nás na tomto foru přec samozřejmé.

Pavel

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Inspiraci pro zahradní domky9:14
Obsyp zapuštěného bazénu9:01
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?20.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024