|
Červený narcis, 17.5.2009 Měl jsem v ruce katalog firmy Lukon bulbs. Je tam celá řada novinek narcisů s červenou trubkou. Nemusíte do Belgie pro nový. |
 |
Mozu konvalinky na kompost?, 17.5.2009 Já myslím, že ano. Půdní bakterie, které jsou v kompostu, si poradí i s horšími neřády jako třeba ropné látky (samozřejmě v malém množství). |
 |
|
 |
Hruška Konferencia - skrútené listy, 17.5.2009 Stočené listy na konci výhonů hrušně ve tvaru doutníku, které jsou v současné době černé a visí svisle dolů, má na svědomí zobonoska révová. Ve smotcích je nakladeno několik vajíček. Nejlepší ochrana je otrhávat a pálit smotky. Pokud jste myslel... celý příspěvek > |
 |
Mravenci na hrušni a zkroucené listy, 17.5.2009 Přikláněl bych se ke mšici. Utrhněte svinutý lístek a prohlédněte třeba lupoučást svinutého listu po rozbalení. Na lepové pásy už bude asi pozdě. Chtělo by to postříkat Pyrimorem. Ty škody zatím nejsou moc velké, ale mšice se budou množit i bez... celý příspěvek > |
 |
Rez nebo cizopasník?, 17.5.2009 Stejné listy mám nafotografované na hrušce Elektra. Omite už mám koupené. V malém balení Agrobio Opava. Je zajímavé, že se roztoč hrušňový objevuje na nově vysazených stromcích. Domnívám se že se s tím školkaři vůbec nezabývají. |
 |
Ořezání jabloní, 17.5.2009 Musím oponovat panu Ronimu. Letní řez přeci brzdí růst a nedá se přirovnávat s nevhodným přehnojením dusíkatými hnojivy. Právě řez poměrně mladých stromků v době vegetačního klidu podporuje růst a působil by jako zmlazení, čímž by strom vytvořil... celý příspěvek > |
 |
Nestejnoměrné vzcházení sadby, 17.5.2009 Nestejnoměrné vzcházení ještě není žádná závada. Některá brambora může být hlouběji, jiná míň. Záleží i na poloze, jak je brambora v zemi uložena. Taková zajímavost, které se asi usmějete. Brambora má hlavu a patu. Hlava je ta strana, kde je víc oček... celý příspěvek > |
 |
Usychání konců větví u merunky, 16.5.2009 Na moniliovou spálu, či úžeh nemá vliv půda, ani větrná poloha, ani stáří stromu. Hlavně vlhko a zima v době květu. Právě, že popisujete příznaky objevující se po odvětu, na úžeh vypadá. Epoplexie se může dostavit kdykoliv v době vegetace.... celý příspěvek > |
 |
Jinak nemocný ořešák, 16.5.2009 V agrolaboratoři by vám dokázali zjistit přítomnost škodlivin ve dřevě stromu. Poraďte se na okresní rostlinolékařské službě.
Pro hosta 52.48 - máte pravdu, že pro bakteriální spálu ořešáků - jak se ta nemoc jmenuje má vliv hlavně prostředí v kterém... celý příspěvek > |
 |
Nadúroda, 16.5.2009 Samozřejmě. Pokud chcete kvalitní ovoce a ochránit stromek před vyčerpáním, protrhat. Při protrhávání na vzdálenost si představte kolik místa bude potřebovat každý dospělý plod. Ne snad aby se nedotýkaly, ale alespoň aby se nevytlačovaly. |
 |
|
 |
Okousané konce nových větviček, 16.5.2009 Možná tam nějaký škůdce byl, ale větvička zdárně roste, jak je vidět z přibývajících zdravých listů na konci. Já bych to neřešil tak do detailu a trpělivě bych počkal. |
 |
Nektarinka Harko, 16.5.2009 Nezmiňujete se o tom, jak jste provedla řez korunky před sázením. Tak k tomu, co vám radí pan Vysloužil ještě zastřihněte větvičky na dvě očka a řezy zamázněte štěpařským voskem. K tomu po zasazení kmínek obalte nějakým savým hadrem (podlahovým,... celý příspěvek > |
 |
Problémy s ořešákem, 13.5.2009 Na tak stručný dotaz nelze odpovědět. Jedná se o ořešák mladý, starý, nebo o ten ze kterého vytéká tekutina? Upřesněte. |
 |
Velkopavlovická - bujně roste, málo plodí, 13.5.2009 Bujný růst, nejchutnější plody a malá odolnost vůči jarním mrazíkům jsou odrůdové vlastnosti Velkopavlovické. Ty výborné plody ochutnáme jen jednou za několik let. K tomu řezu. Když už musíte řezat, doporučil bych jen opatrný letní řez. Stejně... celý příspěvek > |
 |
Odrůdy ořešáku - Lake, 11.5.2009 Pane Vysloužile! Prosím o vysvětlení jak zacházíte s ořechy po sklizni. Perete je? |
 |