Rez nebo cizopasník?

Skalovi.pisek - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (336) - 161.138 (?)
17.5.2009 22:43

Stejné listy mám nafotografované na hrušce Elektra. Omite už mám koupené. V malém balení Agrobio Opava. Je zajímavé, že se roztoč hrušňový objevuje na nově vysazených stromcích. Domnívám se že se s tím školkaři vůbec nezabývají.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Delkim - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (152) - 215.123 (?), 17.5.2009 21:22, zobrazeno: 11621x

hrušeň vysazená druhým rokem

tyhle fleky a zkroucené listy již přes tři týdny; myslel jsem, že jde o rez, ale ze zdejší diskuze to dle rad vypadá na nějakého cizopasníkem, dnes jsem postříkal Omitem (nebo tak nějak)

rusen
rusen
hrusen
hrusen

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 79.90 (?), 17.5.2009 22:25

Zřejmě jste udělal dobře. Na projevy rzi bych řekl, že je ještě brzo. Pravděpodobně je na příčině roztoč hrušňový. Prohlédněte pozorně lupou spodní stranu postižených listů. Postřik Omitem by bylo dobré asi za 14 dní zopakovat.

Skalovi.pisek - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (336) - 161.138 (?), 17.5.2009 22:43

Stejné listy mám nafotografované na hrušce Elektra. Omite už mám koupené. V malém balení Agrobio Opava. Je zajímavé, že se roztoč hrušňový objevuje na nově vysazených stromcích. Domnívám se že se s tím školkaři vůbec nezabývají.

Delkim - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (152) - 215.123 (?), 27.5.2009 14:47

tak jsem v koncích... takhle to vypadá po tom postřiku OMITE co jsem aplikoval před cca. týdnem či 10 dny, přesně jak jsem psal...

co teď??? co s tím? co to tedy je???

Bez názvu
Bez názvu

Delkim - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (152) - 215.123 (?), 28.5.2009 21:54

tak snad se má nakonec jednat o nějakou houbovitou chorobu... byl mi doporučen BAYCOR, dneska jsem postřik provedl a uvidíme co dál... za 10 dní mám provést nový postřik a nejlépe jiným fungicidem, to prý je vždy lepší, pro jistotu, že je to lepší zkombinovat...

no nevím, hrušeň už pomalu odepisuji a na podzim asi půjde na spálení a zkusím novou...

host - 158.118 (?), 29.5.2009 12:48

Myslím, že je to opravdu způsobeno tím roztočem (vlnovník, hálčivec) hrušňovým.

Větší poškození listů po postřiku by možná mohlo být způsobeno odumřením již roztočem napadených míst po postřiku anebo popálením samotným postřikem (možná nevhodná doba - počasí, možná špatná koncentrace, možná odrůdová citlivost...). U postřiků bývá většinou doporučení vyzkoušet ho na menší ploše kvůli případné fytotoxicitě.

Josef.

host - 151.252 (?), 4.6.2009 15:33

Pane Petrů, já stříkal proti vlnovníku také Omite a také stejné zelenohnědé zbarvení listu ze spodu se poté objevilo.Domnívám se že je to reakce na Omite.Vaše listy ale opravdu vypadají na napadení vlnovníkem.Moje hruška, jak jsem zjistil téměř jistě vlnovníka neměla, ale asi jiného škudce, nebo spíše asi kombinaci dvou různých škůdců či chorob.Celkem jsem stříkal třemi různými postřiky v mezidobí minimálně 21dní od sebe-baycorem, omite a calypsem proti škůdci.Viz.článek o Černání listů či tak nějak... Hruška má nějaké cca 15cm přírůstky, ale zdravě rozhodně nevypadá, uvidím jak dál.V každém případě si to hruška přinesla již ze školky, ten hnůj co tam prodávájí... na pohled huj, vespod fuj

Otevřel Jan - (1) - 248.182 (?), 30.5.2009 17:50

Jedna větev hrušně začala osychat. Na listech jsou hnědé skvrny ze spodní strany vystouplé a zasychají plody. Viz foto. Jedná se také o rez, nebo je to něco jiného? Nyní se nákaza šíří na další listy a plody.

list 1
list 1
list 2
list 2
hrušeň
hrušeň

host - 122.179 (?), 30.5.2009 18:50

Pane Otevřele, patrně jde o septoriovou skvrnitost listů (Mycosphaerella sentina).Mám ji na jedné sazenici hrušně rovněž.Základem ochrany má být preventivní opatření: nevysazovat náchylné odrůdy, zajistit vzdušnost porostu a koruny stromů a likvidovat napadené opadlé listy.Letní ošetření proti strupovitosti lokálně systémovými fungicidy(BAYCOR 25WP). AB

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz