 |
Jak udělat burčák z jablek?, 22.8.2008 Pokud se budete snažit vyrobit hotové jablečné víno, čiré, trvanlivé, je použitíé vinných kvasinek, živné soli, kvasné zátky vhodné, i když ně nutné. Příliš si ale beztak nepochutnáte. Na výrobu burčáku to ale nutné není, ten se pije za týden od... celý příspěvek > |
 |
Co se starým benzínem do 2T motorů, 22.8.2008 Litrovou láhev a starou skleněnou injekční stříkačku mám vedle sebe mnoho let. Namíchání směsi trvá minutu, zbytyky jsou minimální. |
 |
|
 |
výsadba nového stromu, 21.8.2008 Obzvlášť u meruněk bych výsadbu asi opravil. Počkal bych ještě asi 2 měsíce, vyryl stromek i s co největším kořenovým balem, podsypal kvalitní zeminou tak, aby byl kořenový bal vysazený na kopečku, nakonec uvázal. Kořenový krček se časem odhalí sám. |
 |
Bosenská švestka, 21.8.2008 Tuto velikost plodu dosahují odrůdy Valjevka, Elena, Carpatin a mnoho jiných, nakonec i některé z Čačanských.
Termín "bosenská švestka" neříká nic o konkrétní odrůdě. Je to stejné, jako chtít po citrusáři zařadit kubánský... celý příspěvek > |
 |
Jak udělat burčák z jablek?, 21.8.2008 Nejjednodušší je rozmíchat 1 kg cukru v 10 l moštu a nechat rozkvasit. Podle sladkosti a kyselosti jablek je možno upravit dávky cukru a event. 1 - 2 litry moštu nahradit vodou. |
 |
choroba maliníku, 20.8.2008 Myslím, že bejlomorka maliníková. Odstraněním postrižených prutů jste postupovala správně. |
 |
Bosenská švestka, 20.8.2008 Bosenská švestka zřejmě není konkrétní odrůda. V dobách rozšíření pravých švestek, dokonce před válkou, se tak nazývaly větší pološvestky - asi původem z balkánu. Vypadaly skutečně jako třeba Čačanská lepotica, ta byla ale vyšlechtěna až roku 1961. |
 |
Zahradní drtič, 20.8.2008 Mám oba, ale je to neporovnatelné. Nejdřív rychloběžný nožový, později pomaloběžný válcový. Nebe a dudy. Hlučnost, vibrace, nerovné větve. Na nožový si už ani nevzpomenu. |
 |
mám špendlík?, 19.8.2008 Určit odrůdu z fotografie bych si netroufal. Dříve byly pod názvem špendlík pěstovány žluté kapkovité plody. Nejvíc jich bylo vidět na Valašsku a moravskoslovenském pomezí. Jejich semenáče byly hojně používány jako podnož pod pravé švestky. Pálenka... celý příspěvek > |
 |
Starkinson, 19.8.2008 To poznáte snadno. Pokud máte plody, tak podle jejich barvy i tvaru (řada červených má typicky kalvilovité). Goldeny mají taky o poznání světlejší listy. |
 |
|
 |
Oprava prorezlého šasi sekačky údržba motoru, 18.8.2008 Klobouk dolů, je vidět, že zlaté české ruce nevymřely.
Jistěže, kdyby se sečetly náklady na energii, materiál, a hodinovou práci, vyšla by nejspíš levněji nová sekačka. Ale tu si umí koupit každý. |
 |
Jakou meruňku?, 18.8.2008 Ovšem patří mezi ty choulostivější. Když se jí ale dařilo u babičky... |
 |
Starkinson, 18.8.2008 Golden Delicious Red to není. Původní odrůda byla Red Delicious. Z něj byla vyšlechtěna barevnější mutace Starking Delicious. Z něj poté další mutace Starkrimson D. s barvou ještě souvisleji červenou a navíc spur typovým charakterem růstu. Chuť... celý příspěvek > |
 |
Althanova ryngle, 17.8.2008 Myslím, že švestkový kvas rynglema neurazíte... |
 |
Virova Sarka, 17.8.2008 "Pupeny" na listech nejsou projevem šarky. Ta dělá na listech světle zelené okrouhlé skvrny. |
 |