výsadba nového stromu
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 111.198 (?), 20.8.2008 22:10, zobrazeno: 17090x
Dobrý den.Letos poprvé jsem na jaře zasadil strom(merunku)nic jsem o výsadbě nevěděl a asi jsem ho zasadil moc hluboko.Před chvíli jsem se dočet že roub musí být nad zemí a já ho mám pod.Mám ho znovu vykopat a znovu zasadit?Zatim roste normálně.Dík za informace pavel
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 174.166 (?), 28.10.2008 12:55
Před 2 lety mi umrzla nově zasazená meruňka. Z ponechané podnože pak znovu vyrazila, ale má spíše charakter keře, než stromku. Jaká je naděje, že bude mít poživatelné ovoce, a budou to vůbec meruňky, nebo jaké podnože se používají?
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 174.166 (?), 30.10.2008 14:31
Díky za odpověď i názor. Mě ale zajímá, jestli ty podnože prodávaných stromků jsou "plané" meruňky (nebo něco jiného), a pokud ano, tak jaká je alespoň přibližná pravděpodobnost přijatelné kvality ovoce.
|
|
 |
|
 |
 |
|
.Lukáš - (10) - 245.140 (?), 2.11.2008 22:55
Jako podnože pod meruňky se nejčastěji používají tzv. meruňkové semenáče. Nemají většinou ani jméno, jen kód, např. M-VA-1. Cení se na nich zcela jiné kvality, než sladkost, velikost či vybarvení plodu. Mají plody (i s peckou) jen tak kolem 10-12g! To je asi 4-5x menší než "normální" meruňka! Nebo mohl být jako podnož použit třeba myrobalán, broskvoňový semenáč či slivoň St. Julien A. Nic z toho k jídlu. Pokud chcete pěstovat stromky na úrodu, pak ty nově vyrostené bez výčitek odstraňte a nahraďte kulturní odrůdou. Jestliže Vám předchozí meruňka vymrzla, volte nejakou odolnější - třeba Bergeron. Naopak populární a chuťově nepřekonatelná Velkopavlovická je na mráz velmi citlivá.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Tchořík - (18) - 47.10 (?), 12.11.2008 10:12
A co zkusit na jiz rostouci podnoz nejakou odolnejsi odrudu naroubovat? Prijde mi skoda vykopavat jiz zakorenelou podnoz. I kdyz porizeni noveho stromku je jiste pohodlnejsi a bude i rychleji zapestovana korunka.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 13.180 (?), 18.3.2009 23:57
Povedlo se mi to same jako prvnimu pisateli v tomto foru - pred nekolika dny jsem zasadil merunku (Velkopavlovickou, chtel jsem Bergeron ale byla vyprodana) a krcek mam pod zemi. Uz jsem vcelku smiren s tim, ze ji co nejopatrneji vykopu a zasadim znovu, ale potreboval bych vedet jestli to mam udelat co nejdrive, nebo nejakou dobu pockat? Dekuji za odpoved
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 176.18 (?), 19.3.2009 22:26
Pokud jste ji zasadil "před několika dny", tak bych ji přesadila co nejdříve, než začne na místě znovu zakořeňovat . Lída
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|