jak množit a pěstovat břečťan?

host - 241.254 (?) 
3.7.2008 10:56

Dobrý den,

dostala jsem větvičky břečtanu a chci si je zasadit k zástěně u terasy. Je to lae na jižní straně, kde svítí slunce skoro po celý den. Nevadí to? Děkuji za odpověď. Elen

host - 168.167 (?), 4.7.2008 7:50

na jižní zdi břečťan roste, ale změní tvar listů a hodně kvete a plodí. Nejsem si jist, ale plody jsou snad jedovaté, tak by tam neměli mít přístup malé děti

host - 121.238 (?), 4.7.2008 11:42

Brectan rad tien a hlavne vlhko. Provizorne sme mali brectan v strede zahrady, kym sme omietli a nafarbili stenu. Dost tam biedil. Bolo mu teplo a ani vlhko obcas nemal. Dali sme ho k stene v podstate severnej. Rastie velmi rychlo. Ale mozno budete mat ine skusenosti.

Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247) - 166.66 (?), 4.7.2008 11:57

Samozřejmě, že hřížením - stačí k místu, kde roste dát větší samozavlažovací květináč, přes něj dát a do zeminy zahrábnout delší šlahouny (a třeba zatížit cihlou, aby byly skutečně v kontaktu se zeminou), během jedné sezóny šlahouny v pilně zalévaném květináči mohutně prokoření a na jaře je odříznete od mateřského keře a sázíte silný bujný trs sazenic, které podle mé zkušenosti do konce léta pokryjí jedno pole plotu. Metoda hřížení do samozavlažovacího většího květináče je fajn - můžete přidat hnojivo do květináče a podpořit kořenění. NAvíc při přesazování neporušíte kořenový bal.

Metoda řízkování se stimulátorem je také možná, ale je ve srovnáním s hřížením až neuvěřitelně pomalá a neefektivní. Jde to pomalu a sazenice jsou mnohem menší a pomaleji rostoucí. Proč asi? Hřížená rostlina si stále bere velkou část energie potřebnou k růstu a kořenění z mateřského keře. Řízkováním jistě za jednu zezónu nezískáte sazenice, které by byly metr dlouhé s kořenovým balem vyplňujícím hustě 4 litrovou nádobu..Řízky jsou dobré a ekonomicky efektivní pro průmyslové množení. Zde nemůžete plochu osadit keři a hřížit..Navíc je Vám jedno, že řízky dva roky zabírají plochu v květináčcích, je vám jedno, že to jde pomaleji. Navíc množíte po jednom dvou sazenicích do květináčku, zákazník si jich musí koupit víc.

host - 210.252 (?), 3.4.2009 14:41

souhlasím s názorem, že hřížení bývá efektivnější, díky podpoře z hlavního kořene - venku Nepřidával bych však hnojiva, jak píšete k nově rašícím kořenům, ty naopak potřebují minimální výživu, aby je to nutilo rychleji prorůstat a hledat živiny. Při dostatku živin zůstavají kořeny zkrácené a to není z hlediska množení dobré (menší stabilita, rozrostlejsi korenovy system více odolává stresům, dosáhne hlouběji pro vodu atd.).Hnojivy je však samozřejmě potřeba dohnojovat mateřský kořen. Znamená to mít matku v jednom a vetve vest do jinych květináčů.

Jinak řízkování dokáže být mnohem efektivnější než hřížení - vevnitř, ale doporučuji použít 2-4 60cm 18w zářivky s co nejchladnějším světlem (nejvyšším podílem modrého světla). Potřebuji osázet obrovskou plochu a tak jsem si udělal domácí řízkovnu. dostávají 15h světla denně a doba potřebná k zakořenění a růstu je cca 7 dní, vse v čiste vodě bez hnojiv, ty dostanou až venku u plotu. minulý rok jsem takto pokryl celý dům během léta z jedné matky a par klonu... je to ale zbytecne pokud nespechate.

jo a k té jižní straně... mě hodně pomohlo nechat květináče za sklepním okýnkem takže hlavní kořen byl pořád v chládku

hedelixu zdar... jo a bacha na deti, jsou docela zvedavy jak ty kvety chutnaji

host - 183.217 (?), 8.4.2010 21:48

Hřížení je ohromná věc - mám ho vyzkoušené třeba u ostružin. Horší ale je, když nemáte na zahradě žádnou rostlinu a jste odkázáni jen na "uloupené" šlahouny. To pak babo raď, jak postupovat, aby šlahouny zakořenily.

host - 208.62 (?), 5.5.2010 15:39

Na podzim jsem si natrhala větvičky břečťanu a dala je do vody - asi polovina pustila kořínky. měla jsem je celou zimu ve váze, občas jsem vyměnila vodu a na jaře jsem je zasadila na zahradě. Zatím jsou v klidu, snad se ujmou, když teď tak prší.

adri - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (263) - 187.246 (?), 2.7.2012 10:52

ja som v tej istej situacii, potrebujem "vyrobit" brectan k nasmu domu a sadenicky si chcem vytvorit z rastlin, ktore mi rastu pri budove v praci. skusim to tak, ze narezem 20-25cm vyhony, dam na den-dva do vody a potom namocim do stimulatoru a dam do kvetinackov, s priestorom nemam problem, mat 50 kvetinackov mi nevadi. hrizeni pre mna teraz nepripada do uvahy, mozno az ked za rok rastlinky presadim, tak ich "na mieste cinu" dam dalej od seba a budem hrizit jak o zavod :)

Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 86.111 (?), 2.7.2012 13:06

Břečťan nemusíte namáčet do stimulátoru. Většina větviček má už kořínky puštěné. Když se podíváte na větvičku břečťanu, tak takové to bílé ze spodní strany větvičky jsou malé kořínky.

adri - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (263) - 187.246 (?), 2.7.2012 13:35

dakujem za radu. adri

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?9:21
Jak je to s kvalitou Red Einhell?9:06
Jak je to s kvalitou Red Einhell?7:45
Jak je to s kvalitou Red Einhell?20.11.2024
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024