jak množit a pěstovat břečťan?
|
|
|
|
Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář (1247) - 166.66 (?) 4.7.2008 11:57
Samozřejmě, že hřížením - stačí k místu, kde roste dát větší samozavlažovací květináč, přes něj dát a do zeminy zahrábnout delší šlahouny (a třeba zatížit cihlou, aby byly skutečně v kontaktu se zeminou), během jedné sezóny šlahouny v pilně zalévaném květináči mohutně prokoření a na jaře je odříznete od mateřského keře a sázíte silný bujný trs sazenic, které podle mé zkušenosti do konce léta pokryjí jedno pole plotu. Metoda hřížení do samozavlažovacího většího květináče je fajn - můžete přidat hnojivo do květináče a podpořit kořenění. NAvíc při přesazování neporušíte kořenový bal.
Metoda řízkování se stimulátorem je také možná, ale je ve srovnáním s hřížením až neuvěřitelně pomalá a neefektivní. Jde to pomalu a sazenice jsou mnohem menší a pomaleji rostoucí. Proč asi? Hřížená rostlina si stále bere velkou část energie potřebnou k růstu a kořenění z mateřského keře. Řízkováním jistě za jednu zezónu nezískáte sazenice, které by byly metr dlouhé s kořenovým balem vyplňujícím hustě 4 litrovou nádobu..Řízky jsou dobré a ekonomicky efektivní pro průmyslové množení. Zde nemůžete plochu osadit keři a hřížit..Navíc je Vám jedno, že řízky dva roky zabírají plochu v květináčcích, je vám jedno, že to jde pomaleji. Navíc množíte po jednom dvou sazenicích do květináčku, zákazník si jich musí koupit víc.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 241.254 (?), 3.7.2008 10:56
Dobrý den,
dostala jsem větvičky břečtanu a chci si je zasadit k zástěně u terasy. Je to lae na jižní straně, kde svítí slunce skoro po celý den. Nevadí to? Děkuji za odpověď. Elen
|
|
|
|
|
|
|
host - 168.167 (?), 4.7.2008 7:50
na jižní zdi břečťan roste, ale změní tvar listů a hodně kvete a plodí. Nejsem si jist, ale plody jsou snad jedovaté, tak by tam neměli mít přístup malé děti
|
|
|
|
|
|
|
host - 121.238 (?), 4.7.2008 11:42
Brectan rad tien a hlavne vlhko. Provizorne sme mali brectan v strede zahrady, kym sme omietli a nafarbili stenu. Dost tam biedil. Bolo mu teplo a ani vlhko obcas nemal. Dali sme ho k stene v podstate severnej. Rastie velmi rychlo. Ale mozno budete mat ine skusenosti.
|
|
|
|
|
|
|
Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář (1247) - 166.66 (?), 4.7.2008 11:57
Samozřejmě, že hřížením - stačí k místu, kde roste dát větší samozavlažovací květináč, přes něj dát a do zeminy zahrábnout delší šlahouny (a třeba zatížit cihlou, aby byly skutečně v kontaktu se zeminou), během jedné sezóny šlahouny v pilně zalévaném květináči mohutně prokoření a na jaře je odříznete od mateřského keře a sázíte silný bujný trs sazenic, které podle mé zkušenosti do konce léta pokryjí jedno pole plotu. Metoda hřížení do samozavlažovacího většího květináče je fajn - můžete přidat hnojivo do květináče a podpořit kořenění. NAvíc při přesazování neporušíte kořenový bal.
Metoda řízkování se stimulátorem je také možná, ale je ve srovnáním s hřížením až neuvěřitelně pomalá a neefektivní. Jde to pomalu a sazenice jsou mnohem menší a pomaleji rostoucí. Proč asi? Hřížená rostlina si stále bere velkou část energie potřebnou k růstu a kořenění z mateřského keře. Řízkováním jistě za jednu zezónu nezískáte sazenice, které by byly metr dlouhé s kořenovým balem vyplňujícím hustě 4 litrovou nádobu..Řízky jsou dobré a ekonomicky efektivní pro průmyslové množení. Zde nemůžete plochu osadit keři a hřížit..Navíc je Vám jedno, že řízky dva roky zabírají plochu v květináčcích, je vám jedno, že to jde pomaleji. Navíc množíte po jednom dvou sazenicích do květináčku, zákazník si jich musí koupit víc.
|
|
|
|
|
|
|
host - 210.252 (?), 3.4.2009 14:41
souhlasím s názorem, že hřížení bývá efektivnější, díky podpoře z hlavního kořene - venku Nepřidával bych však hnojiva, jak píšete k nově rašícím kořenům, ty naopak potřebují minimální výživu, aby je to nutilo rychleji prorůstat a hledat živiny. Při dostatku živin zůstavají kořeny zkrácené a to není z hlediska množení dobré (menší stabilita, rozrostlejsi korenovy system více odolává stresům, dosáhne hlouběji pro vodu atd.).Hnojivy je však samozřejmě potřeba dohnojovat mateřský kořen. Znamená to mít matku v jednom a vetve vest do jinych květináčů.
Jinak řízkování dokáže být mnohem efektivnější než hřížení - vevnitř, ale doporučuji použít 2-4 60cm 18w zářivky s co nejchladnějším světlem (nejvyšším podílem modrého světla). Potřebuji osázet obrovskou plochu a tak jsem si udělal domácí řízkovnu. dostávají 15h světla denně a doba potřebná k zakořenění a růstu je cca 7 dní, vse v čiste vodě bez hnojiv, ty dostanou až venku u plotu. minulý rok jsem takto pokryl celý dům během léta z jedné matky a par klonu... je to ale zbytecne pokud nespechate.
jo a k té jižní straně... mě hodně pomohlo nechat květináče za sklepním okýnkem takže hlavní kořen byl pořád v chládku
hedelixu zdar... jo a bacha na deti, jsou docela zvedavy jak ty kvety chutnaji
|
|
|
|
|
|
|
host - 183.217 (?), 8.4.2010 21:48
Hřížení je ohromná věc - mám ho vyzkoušené třeba u ostružin. Horší ale je, když nemáte na zahradě žádnou rostlinu a jste odkázáni jen na "uloupené" šlahouny. To pak babo raď, jak postupovat, aby šlahouny zakořenily.
|
|
|
|
|
|
|
host - 208.62 (?), 5.5.2010 15:39
Na podzim jsem si natrhala větvičky břečťanu a dala je do vody - asi polovina pustila kořínky. měla jsem je celou zimu ve váze, občas jsem vyměnila vodu a na jaře jsem je zasadila na zahradě. Zatím jsou v klidu, snad se ujmou, když teď tak prší.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|