Asi před měsícem mi začala žloutnout a následně hnědnout a usychat část asi deset let starého břečtanu porostlého na zdi. Nevíte prosím někdo proč a co s tím? Děkuji.
Mám asi 10 let břečťan na balkoně, vžy úžasně rostl a byl krásně zelený, nebo některé listy zelenobílé, poslední asi 2 roky nacházím na nových výhoncích černé i zelené mšice, i když jsem si myslela, že je břečťan-možná kvůli filmu-jedovatý. Nikde jinde mšice nemám a na něm se drží i po několika postřicích a to i teď, kdyje venku již celkem chladno. Jak je to možné?
A proč Vám tam ty mšice vadí? Nyní stříkat břečťan proti mčicím znamená ohrožovat včely. Břečťan nyní vypocuje sladké šťávy, které jsou pochoutkou nejen pro mšice, ale zejména jednou z posledních pastev včel při sbírce medovicových medů. Nebojte, i bez postřiku břečťan přežije a mnohdy dokonce lépe. Ony totiž některé insekticidy na bázi organofosfátů způsobují defoliaci dvouletých listů (opad starších tmavě zelených, co by vydržely ještě do jara). Břečťan je "jedovatý" pouze pro savce dýchající plícemi, protože zvyšuje produkci hlenu v dýchacích cestách.
Mám tentýž problém...5 let pěstují břečťan... stín, vlhko,dařilo se mu... nyní po zime uvada od kořenů... Listy blednou a opadávají....Prosím co s tim... jsme nešťastná... nyní jsem sestříhal a na hnojiva velkou davkou hnojiva na okrásné keře... škůdce jsem ne odhalila je teda fakt že mi k nim hodí močit psi přes zimu... nyní jsem tomu zabránila... podaří se brectany zachránit?
Možná je jen omrzlý, staré listy opadnou a vyraší nové. Pokud si myslíte, že je spálený psí močí, pohnojením jste to pohnojila doslova a do písmene Hnojením jen znásobíte koncentraci, neb psí močí je pohnojený až až. Doporučuju pořádně prolít místo vodou, třeba 40litrů vody ke kořenům, aby se soli vyplavily. Konvalinka
A jejda... doufám že jsem je neodrovnala doslova!!!mě to právě poradili v nejbližším zahradnictví....chodilo mi přes zimu na něj močit asi 5 velkých psu několikrát denne (ne moji!) Uvádějí listy... malinko žloutnou a jde to jakoby od kořene....a stoupa do konců... myslíte že průplav i přes deště posledních dnu by pomohl?jsem pro záchranu prakticky odhodlána udělat cokoliv
Brectan potřebuju zachránit!!! Dala jsem tam opravdu velkou dávku jihočeského hnojiva na keře... tzn slepicince, kravince atd...
Za odpověď dekuji
Jestli u vás hodně prší, možná i to pomůže, dvěma kbelíky vody navíc, jistě nic nezkazíte. Sama jsem měla v zahradě donedávna dva velké psy a žádné poškození močí jsem nezaznamenala, ale v naší rozloze to není stále a jen na jedno místo. 5 velkých na jedno místo je hodně.