Břečťan - dobrý či špatný nápad?
|
|
|
|
|
|
|
|
Oxalistriangularis - Zlatý Zahrádkář (578) - 32.181 (?), 18.11.2009 13:05, zobrazeno: 46929x
Poradí mi někdo, prosím? Mám v úmyslu si k drátěnému plotu, který je dlouhý 60 m, mezi mým a sousedovic pozemkem, zasadit břečťan. Dělám si však starosti s tím, že plody břečťanu jsou prý jedovaté a soused mívá za tím plotem v zahradě berany a kozu. Sice to asi pár let potrvá, než břečťan vykvete a zaplodí, ale ráda bych věděla, zda by to nebylo pro jeho zvířata nebezpečné? Má někdo zkušenosti? Také nemám zkušenost v tom ohledu, jestli mi břečťanová stěna časem ten drátěný plot nepovalí? Díky za odpověď. Alena.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 122.179 (?), 18.11.2009 14:45
Mám s břečtanem bohaté zkušenosti, na plot se mně jeví moc dřevnatý a těžký, vyžaduje pevnější oporu."Psí víno" se mně jeví vhodnější.Co do jedovatosti břečtanu bych se o zvířata nebál, ta,stejně jako krávy, umí instinktivně rozpoznat, čím se otráví.Břečtan je snad nejpozdější kvetoucí rostlinou a včely se mohou zbláznit. AB
|
|
|
|
|
|
|
host - 244.188 (?), 5.3.2014 21:09
Na jaře zase kosáci. Ti létají na kuličky - plody a konzumují o sto šest. Nechal jsem břečťanem porůst starou již neplodnou hrušeň, kterou jsem ukrátil. Břečťan má u země kmen o průměru cca 15cm.
|
|
|
|
|
|
|
host - 16.190 (?), 18.11.2009 15:50
Mám břečťan na plotě cca 12 let, po 10 letech začal dělat květy.Výška plotu-dřevěného je 1,2m břečťan stříhám tedˇna cca 1,5 m. Plot je tak prorostlý, že není vidět, jen masa břečťanu. Domnívám se, že je již"samonosný".
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 16.190 (?), 19.11.2009 9:08
Můj se cca 3 roky vzpamatovával a pak to jelo do výšky a šířky rychle.Ještě jednu zajímavost mám s květy: kvete dost pozdě-září a dál, takže jsou to poslední květy v okolí. Na květech bylo v říjnu za pěkného počasí tolik hmyzu, včel, vos vosiček..., že byl "strach" kolem projít.
|
|
|
|
|
|
|
PeterNR - Stříbrný Zahrádkář (306) - 206.136 (?), 19.11.2009 10:56
Brečtan by som si osobne v záhrade zámerne nevysadil. Keď sa rozrastie je veľmi životaschopný až agresívny, utláča susedné rastliny.
Ja mám v obľube "užitočné" t.j. ovocné rastliny - pokiaľ ide o potrebu porásť plot, tak by som uprednostnil napr. jedlý zemolez, alebo aktinidiu.
Ak by nebola podmienka na vyložene popínavú rastlinu, dali by sa použiť rastliny s dlhými výhonmi, z ktorých sa dá na opore vytvarovať živý plot - napr. černice, maliny, josta.
Ja mám na záhrade čerstvo vysadený "živý plot" ako ohraničenie pozemku v zložení: maliny, ríbezle, egreše, černice, tayberry, amelanchier, drieň veľkoplodý. Všetky rastliny sú kríkové, dajú sa pekne tvarovať na drôtenom vedení, takže splnia funkciu oddelenia od okolia.
PeterNR
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|