Sloní noha - co dělám špatně?

Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 153.69 (?)
20.11.2011 11:54
Tak to jsem popletl já svým nepozorným prohlédnutím fotek od Vás: podle nové informace o dole rozšířeném kmínku opravdu budete mít tu správnou "sloní nohu", tedy Nolinu. Omlouvám se za to, že jsem do tématu vnesl trochu zmatek. Josef.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 213.155 (?), 20.11.2011 11:44

Tak teď nevím co si o tom mám myslet, rostlinu jsem koupila pod názvem nolina recurvata za cca 500,- a než jsem ji přistřihla ty suché konečky, tak měla listy docela dost pokroucené a delší - skoro až ke květináči. Na fotce to není vidět, ale spodek kmínku je rozšířený. Yuccu elephantipes jsem si hodila do vyhledávače a vypadá teda dost jinak (nemá ty dlouhý kroucený listy, dole rozšířený kmínek) a i cena podobně velké rostlinky je kolem stovky.

host - 213.155 (?), 20.11.2011 11:50

Abych teda nekecala - nekupovala jsem ji přímo já, ale ze syna který mi ji dal jsem vytáhla kolik stála a měla v květníku takový ten zapíchnutý plastový štítek s názvem a fotečkou. Když jsem o ní pak hledala info na netu, dala jsem si ji do vyhledávače jako nolinu recurvata a vypadá (nebo vypadala) identicky jak ty odkazy co se mi vyhledaly.

Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 153.69 (?), 20.11.2011 11:54
Tak to jsem popletl já svým nepozorným prohlédnutím fotek od Vás: podle nové informace o dole rozšířeném kmínku opravdu budete mít tu správnou "sloní nohu", tedy Nolinu. Omlouvám se za to, že jsem do tématu vnesl trochu zmatek. Josef.

host - 213.155 (?), 20.11.2011 14:23

No jo, ona má chudinka ty "vlásky" teď takový uštěchtaný, tak vypadá všelijak, no snad jí nezabiju a háro jí zase doroste.

Jiří Janča - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1578) - 166.4 (?), 20.11.2011 19:01

Sloní nohu Nolina = Beaucarnea recurvata pěstuji přes 20 let.

Když jsem ji koupil, měla dolní "cibule" asi 5 cm, v současnosti má asi 35 cm a vysoká je kolem 150 cm.  Zcela nezničitelná kytka, pokud ji nenecháte zmrznout. Je to sukulent pocházející z mexických polopouští, takže přemíru vody nevyžaduje.

Od května do září ji mám venku s ostatní přenosnou zelení na plném slunci bez podmisky, zalévaná je, když prší, pokud delší dobu nesprchne,  tak ji zaleju a v časném létě dostane jednu hnojivou zálivku. Není to žádný bambus, roste docela pomalu ale jistě. Zasychání konců listů je zcela normální, je vidět i na snímcích z Mexika. V říjnu ji schovám do bezmrazé místnosti s trochou světla a v této velikosti nezalévám až do března, když byla menší, byla na okenním parapetu a trošku vody sem tam dostala. Od března mírná zalívka, když je substrát na povrchu zcela suchý - žádné namáčení do kýblu s vodou - a v květnu šup ven - mrzlíci jí v této velikosti neublíží.

Největší mně známá u nás je k vidění v palmovém skleníku v Olomouci - vzadu vpravo - "cibule" má kolem 80 cm. Před několika lety tam dokonce kvetla, což je u nás rarita.

Problémem vaší kytky může být ten velký počet vegetačních vrcholů, v našich podmínkách s krátkou dobou růstu lze očekávat, že časem zůstane jen ten rostoucí na kmínku nejvýš, ostatní odumřou - rostlina u nás není schopna uživit tolik růstových center.

Co se týče vody, pamatujte, že na jednu sukulentní kytku uschlou připadá tisíc shnilých kvůli přelití.

Tož asi tak...

host - 220.233 (?), 20.11.2011 19:30

Pane Jiří - k tomu namáčení - namočení do kbelíku zajistí vlhkost v celém objemu, ale psala jsem, že je pak nutné nechat celý bal okapat a proschnout. Pokud vím, tak nejhorší způsob zálivky květin je neustálé cvrndání trošky vody, když se nám zdá oschlý povrch země (divím se, že to doporučujete).      Lída

host - 213.155 (?), 20.11.2011 19:35

Děkuji z vyčerpávající popis jak to dělat správně. ALE - nemám chladnou místnost, jediné místo, které jí můžu dát je v tom obýváku (cca 20 - 22 st). Letnit ji můžu zkusit, dvorek máme, ale společný, takže když se někomu bude líbit, může zmizet  Když se koukám na její korunu, má kolem kmínku dokola 7 kštiček - 4 větší, 3 malé. Může se třeba zkusit některý z nich odříznout a dát zakořenit? A pokud ne máčet v kyblíku, tak kolik vody, jak často a kudy (miska - horem) jí dát v mých podmínkách? Dík za všechny rady.

Jiří Janča - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1578) - 166.4 (?), 20.11.2011 19:55

To host 213.155

Když nemáte, musíte ji pěstovat ve Vašich podmínkách. V tom případě jí dopřejte co nejvíce světla, zalévejte horem vždy, když strčíte poslední článek ukazováku do substrátu a bude cítit sucho... a nalejte tam tolik vody, až se objeví v misce, tuto vodu potom vylejte. Řízkování vrcholků nemá smysl, nolina se množí výhradně výsevem.

To Lída.

Paní Lído, "zálivka květin" je pojem značně široký, patří tam zalévání šáchoru i jihoafrických živých kamenů. Z mých letitých zkušeností plyne, že začínající pěstitelé mají spíše tendenci kytky přelévat než sušit - prostě se o kytku chtějí "starat", a tak zalévají a hnojí až do uhnití kořenů. U sukulentů je skutečně pro kytku vhodnější "cvrndání trošky vody" než pěstování ala blatouch. 

Podařilo se mi najít fotku mé noliny z roku 2005 - ten magazín je tam kvůli porovnání velikosti. Někde mám i tu kvetoucí z Olomouce, ale nemohu ji najít. 

host - 220.233 (?), 20.11.2011 20:06

Promiňte, p.Jiří, ale pokud se kytka (včetně kaktusů v létě) proleje a nechá proschnout, je to pro ni lepší než trvalé cvrndání na povrch (většinou pak uvnitř balu kořínky odumírají buď suchem nebo mokrem). Že začínající pěstitelé kytky často ulijí, vím - právě tím, že zalévají, když je suchý jen povrch a vevnitř je ještě vlhko.Proto jsem zdůrazňovala to proschnutí.           Lída

Jiří Janča - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1578) - 166.4 (?), 20.11.2011 20:45

A jak, paní Lído, ten začínající pěstitel to proschutí pozná?? Tento čas je tak závislý na počasí, že s tím mám občas problém i já, a to mořím kytky přes 40 let.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nová STIHL MS 2601.12.2024
Rachot při vypouštění vody z pračky do odpadu30.11.2024
Pracovní stůl skládací26.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz