Pokud jste trpěliví nadšenci, doporučuju pěstovat strelitzii ze semen. Byl to jeden z mých nejkrásnějších a nejúžasnějších pěstitelských zážitků, když jsem asi po čtyřech letech od vyklíčení v lednu při zalévání zimujících rostlin náhodně objevil květní stonek, který jsem nejprve považoval za nový list. S koupenou rostlinou se vám tohle nemůže stát. Ale to už záleží na každém, jaký k tomu má přístup.
Strelitzie mám teď už asi sedmým rokem, tři rostliny. Každým rokem kvetou. Květní stonky se objevují v lednu, vykvétají na jaře. Protože o pěstování toho už zde bylo napsáno dost, přidám své pěstitelské chyby.
Moje pěstitelská chyba č. 1. Měl jsem tři rostliny v oddělených květináčích a nějak mi přišlo, že budou vypadat efektněji společně v jednom velkém květináči. Sesadil jsem je, a opravdu tak vypadaly líp. To jsem ale ještě nevěděl, že po odkvětu se rostlina vždycky "roztrsí" na dvě, takže se mi v květináči začaly tísnit, musel jsem je přesadit do obřího květináče, se kterým se hodně špatně manipuluje. Zpětné rozdělení už nebylo v důsledku přílišné propletenosti kořenů možné.
Pěstitelská chyba č. 2. S vidinou toho, že mi kvetoucí strelitzie zkrášlí zahradu a nebudu muset všechny zvědavce vodit na chodbu, kde je přezimuju:), vynesl jsem květináč ven už někdy v druhé polovině dubna. Přestože už nebyly žádné mrazíky, květní stonky se poškodily chladem, zastavily růst, nevykvetly a v průběhu léta začaly zasychat.
Je taky důležité dopřát rostlinám dostatek závlahy. Přes léto je mám postavené na plném slunci, což jim vyhovuje, ale když mají málo vláhy, dochází k malformacím nově se tvořících listů.
Přeju hodně radosti z pěstování těchto krásných exotických rostlin.