Pěstování strelície
|
|
|
|
|
|
|
host - 168.143 (?) 12.10.2020 14:51
Mám strelicii už 10 let. V létě venku v zimě na verandě. Vykvetla mi za 4 roky 2 květy, a pak 3 květy, a dále po 4 květech. Je velká přes metr. Moc se z ní těším, ale manžel mi nadává, že už je moc velká a mám jí vyhodit. Nemůžu se s ní rozloučit. Její pěstování není náročné a taky jí moc nehnojím a přece kvete každý rok. Přeji všem hodně radosti z pěstování.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 76.120 (?), 22.4.2008 20:43
Dobrý den, prosím o radu jak přinutit semínka strelicie k tomu aby z nich byla květina. Jsou tvrdá, myslím si, že lehce napilovat. Jak je nechat naklíčit a jak dlouho to trvá? Prosím o radu ty kterým se to podařilo a mají s tím zkušenost. Děkuji všem i za sebemenší radu.
Gazdová
|
|
|
|
|
|
|
host - 23.6 (?), 19.7.2010 7:39
Dostala jsem semínko Strelície a normálně jej zasadila do květináče pod igelit a udržovala stále vlhkou zeminu. Píší, že je to zdlouhavá záležitost než vyklíčí tak jsem čekala asi půl roku a opravdu mi začlo něco rašit. Bohužel mě to docela překvapilo, že mi vyklíčil zřejmě Netík protože vzhled listů je úplně stejný a vůbec nerozumím tomu jak se to mohlo stát. Ale určitě pokud máte semínko tak do hlíny a pod igelit a čekat. Hlavně at vám nevyschne zemina.
|
|
|
|
|
|
|
host - 107.163 (?), 16.9.2007 22:11
Asi je to nestylové, ale v Globusu na Cernem moste v Praze prodavaji Strelicie za 130 Kc, male, jen 5-6 listu.
|
|
|
|
|
|
|
brownboy - (1) - 23.6 (?), 8.12.2007 21:46
Strelícii mám už tři roky, pěstuji ji v plasatovém květináči, přes léto je na plném slunci venku. Na zimu ji dám do pokoje na parapetní desku do okna. V pokoji netopím a udržuji stálou teplotu asi tak kolem 22 až 23 stupňů. Od podzimu sem ji přihnojoval tekutým hnojivem na pokojové květiny. Na podzim nasadila květy a teď postupně od prosince kvete. Má nasazeno plno květů. Opravdu krásná a nenáročná rostlina (doporučuji). Přikládám foto moje rostliny Strelície ze dne 8.12.2007.
|
|
|
|
|
|
|
host - 198.153 (?), 9.12.2007 1:56
Strelicii pěstuji již 10 let a většinou souhlasím s panem Richardem. Jen snad s tím hnojením ne. Rostlina potřebuje přes léto hnojit docela dost, aby pořádně zakvetla. Na podzim snížit teplotu a zálivku,aby nasadila na květ. Letos mi kvetla až do jara,kdy už jsem jí dával na balkon a měla 8 květů. Ale už mám v květináči 5 rostlin. Ze semínek se to asi nevyplatí, protože trvá dost dlouho než naroste a poprvé vykvete. 2,5 metru se mi zdá také přehnané i když takového "drobečka" mám doma také,ale to se jedná o S.nicolai a kvete bílomodře. Mě ještě nekvetla a asi nikdy nevykvete,protože prý dorůstá až 10 metrů. Jinak ještě k přezimování. Mám ji na chodbě,kde se netopí. Jen opatrně se zálivkou-ráda uhnívá při přemokření a chladu. Celoroční pěstování v teple se mi neosvědčilo,prože ten rok nekvetla. Čili podle mých zkušeností vegetační klid potřebuje. Jinak souhlasím s tím, že je to nenáročná rostlina a kdo má dost místa a možnost letněni,ji může s klidem pěstovat a přivést do květu. Mirek
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 130.162 (?), 7.4.2008 17:30
Musím se vám pochlubit , myslím, že někdy v červenci jsem přispěla do diskuse, že mám koupenou strelícii z marketu asi metr vysokou. Konečně vykvetla . Přes léto jsem ji měla venku na slunné terase, kde ji to moc vyhovovalo a taky slušelo. Byla jsem ale bezradná co s ní v zimě? Dala jsem ji do zimní zahrady, kde mám i jiné kytky (palmy, sukulenty), je tam chladno a světlo. Někdy koncem prosince nasadila postupně tři květy. Teprve ale teď v sobotu 5.4. se první květ "otevřel"...nádhera . Stonek je tak metr vysoký, o něco vyšší než samotná rostlina. Každou chvilku chodím okukovat jestli už je celý rozkvetlý. A to mě čekají postupně ještě zbylé dva květy . Udělala mi fakt děsnou radost, potvůrka jedna. Takže můžu už i já tuhle nádhernou rostlinu doporučit, ehm, je sice trošku košatější a stála mě bez kačky pětset korun, ale opravdu nelituji, že jsem do toho šla. Poslala bych Vám i fotku, teda, kdyby se mi to povedlo. Umím totiž lépe pěstovat kytky, než zacházet s počítačem . Přeji všem hodně pěstitelských úspěchů. S pozdravem Danka.
|
|
|
|
|
|
|
host - 33.196 (?), 12.7.2008 10:42
Mám doma strelícii asi druhým rokem. Po přečtení vašich poznatků si myslím, že jí dávám to samé co vy, ale listy se ohýbají dolů a někdy zasychají konečky. Světla má dost, ale na přímém slunci není. Pokusím se jí přesadit do většího květníku, ale nevíte někdo jak jí mám pomoci aby měla listy pevné a vzhůru (na viagru nemyslím). chaloupkaro@seznam.cz
Díky Roman
|
|
|
|
|
|
|
host - 63.6 (?), 13.4.2011 15:59
V Bauhausu mívají menší rostliny kolem 100,-. Já sama koupila malou před pár lety a teď je taková. Kvetla už další rok 1 květem, teď kvete každý rok více květy
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|