Oleandr

host - 24.21 (?)
19.7.2010 14:37

já mám takovou zkušenost, že olendr potřebuje "nohy ve vodě a hlavu v teple" Takže teď v těch vedrech je zalévám i dvakrát denně. Na podzim je skoro o polovinu zkrátím a tím se podpoří jejich olistění a zahuštění. Kvete pouze na nových výhonech. Zatím se mi to osvědčilo. L.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Jiří Janča - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1578) - 178.81 (?), 13.4.2010 16:37

V původních oblastech nerostou oleandry v suchu ale v podobných biotopech, jako naše vrby - říční břehy, močály, bažiny...

Oleandr chce větve na slunci, ale kořeny ve vodě - tedy ne v zimě, to chce sucho.

host - 24.21 (?), 19.7.2010 14:37

já mám takovou zkušenost, že olendr potřebuje "nohy ve vodě a hlavu v teple" Takže teď v těch vedrech je zalévám i dvakrát denně. Na podzim je skoro o polovinu zkrátím a tím se podpoří jejich olistění a zahuštění. Kvete pouze na nových výhonech. Zatím se mi to osvědčilo. L.

host - 120.236 (?), 20.7.2010 12:45

Od poledne před bouřkou (minulý týden) se všem oleandrům svěsily výhony s květy. Stále se ještě nevzpamatovaly. Jsou ohnuté, jakoby uvadlé, nedostatkem vody to nemůže být, snad reakce na změnu počasí, stalo se vám to někomu také? alena

micuko - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (712) - 19.201 (?), 20.7.2010 20:04

Ahojky, stalo.Polovina výhonů lehlaJsou to ale mladé, nezdřevnatělé výhony.Oleandr byl vloni na jaře dost razantně seříznutý.Přidala jsem kolík vyvázala a kvete vesele dál.

host - 120.236 (?), 20.7.2010 20:54

Micuko, já je taky vyvážu, ale dala jsem jim čas, protože lehly opravdu během jednoho dopoledne před tou bouřkou, tak se mi to nezdálo. alena

host - 235.75 (?), 27.5.2010 13:50

Oleandry mám již mnoho let, husté krásně kvetoucí ve čtyřech barvách a nejlepší hnojivo je ředěný rozkvašený slepičí trus, tak jednou měsíčně. Násada květů je i třikrát za sezónu.

host - 169.198 (?), 18.4.2010 7:03

Z dovolené jsem si taky přivezla řízky, ale neujaly se.Neměla jsem je v tmavé sklenici. Kamarádka říká, že se neujaly proto, že nebyly odřezány z hlavního stonku.Ví někdo jak to je? Milena

Jiří Janča - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1578) - 48.243 (?), 18.4.2010 9:48

Nevím sice, co přesně myslíte tím hlavním stonkem, ale zakořeňují se vždycky letorosty - to znamená ty nejmladší výhony,  nejlepší jsou kolem 20 cm, ale ještě bez viditelných poupat na konci.

Na barvě sklenice nezáleží, vždy jsem je měl v průhledné sklenici s čistou vodou bez stimulátorů. Spíše záleží na barvě květů, čím prošlěchtěnější - neobyčejná barva či vůně - tím hůř pouštějí kořínky.

Důležité je, aby příliš nevyschly během převozu, řezat pokud možno před odjezdem, dát do mikrotenového sáčku, ústy vysát ze sáčku pokud možno všechen vzduch a sáček dobře uzavřít - stočit a zatáhnout gumičkou do vlasů. V těchto podmínkách se z řízků neodpařuje voda a vydržely mně i 10 dní. Cestou nezapařit, pozor na slunce..

Doma seřízkout pod listem,  spodní listy odstranit, nechat 3 horní a šup do vody... 

host - 169.198 (?), 19.4.2010 7:09

Děkuji za radu, letos vyzkouším.Jeden mám krásný plnokvětý něco mezi růžovou a broskvovou barvou tak doufám, že se podaří.Má jenom tři větve, vloni výhonky neměl, ale cosi už roste.Do buchlovické zahrady jezdíme alespoň 2x ročně, je se tam na co dívat.Milena

lea. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (459) - 120.236 (?), 19.4.2010 10:30

oleandr má na dřevnatých větvičkách černé tečky... nechat nebo odstranit postižené výhony? Může to být plíseň?

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Inspiraci pro zahradní domky9:14
Obsyp zapuštěného bazénu9:01
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?20.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz