Je to pepřovník?

host - 39.154 (?) 
3.9.2007 11:51

Druhá rostlinka nevím co je. Ale ta první se jmenuje pupec štěrbinový - Umbilicus rupestris.

Zřejmě je k nám zavlečen z mediteránu (středozemí), kde roste v puklinách, potřebuje vápník a v dobrých podmínkách docela hezky kvete (zkuste Google) myslím si, že nejvíc mu škodí přemokření. Jinak se báječně rozmnožuje, až moc! Přeji úspěšné pěstování.

Milena Kráľová, Dačice

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 39.154 (?), 4.9.2007 12:53
Ještě jsem zapomněla, že nemá rád plné slunce, hlavně polední a přestože nesmí být ulit, nemá rád ani přílišné sucho.

host - 15.64 (?), 4.9.2008 15:59

Ano, přesný název je pilea peperomioides (půovdem z Číny) ; ověřila jsem si to po letech nejistého soužití s touto rostlinou při návštěvě botanické zahrady v Lundu  (jižní Švédsko) letos v létě. J.

host - 154.221 (?), 16.11.2007 21:15

Poradí mi, prosím, někdo, kde bych sehnala rostlinku pepřovníku?

Moc děkuji za jakýkoliv tip.

B. Zajíčková, Kolín

host - 207.92 (?), 20.11.2007 12:50

Ujasněme si termíny:

Český název PEPŘOVNÍK se používá pro rostliny rodu Piper. Z nich se ještě tak nejčastěji pěstuje pepřovník černý - Piper nigrum (ze kterého je známé koření černý a bílý pepř); je olistěním trochu podobný běžnému drobnolistému filodendronu Philodendron scandens. Dalším pěstovaným druhem je Piper ornatum - česky by to mohlo být možná pepřovník znamenaný či ornamentální, protože má velmi zajímavou kresbu na listech. Oba pepřovníky chtějí tropické, vlhké podmínky, neprodávají se v květinářstvích běžně - shánění bude asi obtížnější.

Daleko pěstovanějšími jsou rostliny rodu PEPŘINEC -  tedy Peperomia, jichž jsou desítky druhů a odrůd. Druhý výše uvedený obrázek představuje ten asi nejběžnější z nich - Peperomia obtusifolia - pepřinec tupolistý. Pepřince jsou podstatně méně náročné na pěstování, než pepře (pepřovníky) a není problém je doma pěstovat. V mnoha květinářstvích je možné některý z nich zakoupit.

Na prvním uvedeném obrázku není pepřovník ani pepřinec ale opravdu pilea pepřincolistá - Pilea peperomifolia. To, že odspodu vyholuje a tvoří "kmínek", bude její typický znak.

Pro mne však byl nejzajímavějším příspěvkem příspěvek z Dašic (ačkoli určení prvního obrázku bylo nepřesné). Ještě jsem se s touto květinou u nás nesetkal - a ani v Květeně pokud vím, není uvedena - vy ano? Kde?

Všem ctitelům a milovníkům pepře a kytek všeobecně - zdar. Josef.

host - 207.92 (?), 20.11.2007 12:51
Omlouvám se Mileně Kráľové z Dašic, že jsem ji přestěhoval. Josef

host - 207.92 (?), 20.11.2007 12:53
Já to zase popletl!!! Josef.

host - 226.74 (?), 31.1.2008 17:08

dobrej, v prekladu to je philodenron scandens. je to rostlina co ma rada vlchkost. mela by se pouzivat v terarku, treba u pavouku? ja si ji budu muset poridit. vic vam nepovim. nemam lejstra u sebe..

host - 207.92 (?), 31.1.2008 17:22
Kde jste tu teď vzal Philodendron scandens? Josef.

host - 50.155 (?), 9.3.2008 13:21

Nevim proč tu padlo tolik názvů? První je Pilea peperomioides to druhé zřejmě Peperomia obtusifolia.

Karlos.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024