Campanula zvonek nevěsta
|
|
|
|
Berta - Stříbrný Zahrádkář (127) - 185.153 (?) 31.1.2010 19:50
Ahojky děvčata! Já jsem letos ještě s ničím nezačala, chystám se, že zase namnožím nějakou tu nevěstu, abych měla "zásobu" na sezonu. Co se Magdi týká zalévání v létě, já mám zvonky spíš ve stínu a zalévám, když je zemina suchá a také vrchem, jak píše Micuko.Co se týká těch kapradin, ty doma nemám, protože potřebují vysokou vd.vlhkost, jinak jak píšete schnou a opadávají.U nás je oproti vám zase méně sněhu než na co jsme zvyklí, no tak nemáme tolik práce s uklízením jako jiné roky.Ani tak velké mrazy, které byly jinde u nás nejsou.Tak se mějte obě hezky B.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 4.182 (?), 28.1.2010 19:40
Dobrý večer, tak dám Vám jednu dobrou radu pro začátek. campanullu nekombinujte s kytkami, které mají rády hodně vody, to by jste o ní v krátké době přišla. Chce málo zalévat, a to jen do misky, a taky má ráda vápník. Nejlepší hnojivo jsou rozdrcené skořápky z vajíček.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 4.182 (?), 31.1.2010 10:39
Ahojky Berti, taky se už nemůžete dočkat jara? Za okem stále kraluje kopa sněhu, ale mě to neodradí od pěstitelských příprav letniček. Už se nemůžu dočkat až vykoukne konečně hřejivé sluníčko . Je pravda, že jsme si u nás na jižní Moravě odvykly už několik zim od pořádné sněhové nadílky a tak se nám zdá, že to jaro letos tak brzy nepříjde. Nevěstu a ženicha mám slíbenou od paní, protože mi v létě nepřežila. Už si na to dám větší pozor, abych jí zase nezničila nadměrným zaléváním. Ta Campulla, co prodávají v marketu je asi jiný druh, když vydrží v teple přes zimu s vydatým zaléváním? No ale mě se stejně líbí jen ta původní od našich babiček. Jinak se Vás chci zeptat jestli nemáte zkušenosti s pokojovou kapradinou. Nevím jak na ni. Máme totiž doma dost velké (suché) teplo, takže to ona nemá moc ráda. Zalévám ji dobře, ale i přesto jí usychají listy a opadává. Taky jí rosím, ale moc to nepomáhá, takže to vypadá, že si jí po topné sezóně budu znovu kupovat. Měla jsem před léty obrovské kapradiny, přes půl metru dlouhé, ale změnou topení doma jsem o ně přišla.. Zdravím a přeji hezkou neděli. Magdda
|
|
|
|
|
|
|
micuko - Zlatý Zahrádkář (712) - 19.201 (?), 31.1.2010 18:54
Magdi ahoj, sice je to psané Bertě, už tady dlouho nebyla, ale jestli dovolíte budu reagovat.Mám kapradinu Ledviník a stejný problém jak Vy.Dokud se netopí je to v pohodě, ale jak začne topná sezona je problém s prosycháním a opadáváním.Mám jich několik a na různých místech a opadávají všechny.Snažím se to zachraňovat častým rosením a jednou za měsíc osprchováním.Já dávám do rozprašovače dešťovou vodu a pokud teď v zimě není rozpustím sníh a nechám odstát a tím rosím nad vanou tak dlouho až z listů teče voda.Klasická sprcha je rychlejší a pohodlnější, ale zas ten vápník kapradiny nemilují.Zrovna dnes jsem stříhala všechno oschlé a dívala jsem se, že mají nové výhonky a tak snad ty dva, tři měsíce už vydrží.Taky se už pomalu pustím do přesazování, musela jsem si donést domů rašelinu, zeminu a písek, aby se to prohřálo.A k té campanulce Get mee, opravdu ji mám na parapetu nad radiátorem a dostává spoustu vody, ještě na silvestra kvetla.Dnes vypadá přesně jak ty co mám v chladu, slaboučké vyčáhlé výhony.Máte pravdu, že nad nevěstu není, mám jich taky několik květináčů a modlím se, aby vydržely.Ještě to zalévání, v zimě to jsem už psala, ale v létě, já ji mám na slunci tak od 10hod. do 17hod. a zalévám denodenně vrchem a nechávám vodu protéct do misky až je plná, a nemám problém.Samozřejmě záleží na tom kde je umístněná, ale neměla by úplně vyschnout.Přeji hezký večer.
|
|
|
|
|
|
|
Berta - Stříbrný Zahrádkář (127) - 185.153 (?), 31.1.2010 19:50
Ahojky děvčata! Já jsem letos ještě s ničím nezačala, chystám se, že zase namnožím nějakou tu nevěstu, abych měla "zásobu" na sezonu. Co se Magdi týká zalévání v létě, já mám zvonky spíš ve stínu a zalévám, když je zemina suchá a také vrchem, jak píše Micuko.Co se týká těch kapradin, ty doma nemám, protože potřebují vysokou vd.vlhkost, jinak jak píšete schnou a opadávají.U nás je oproti vám zase méně sněhu než na co jsme zvyklí, no tak nemáme tolik práce s uklízením jako jiné roky.Ani tak velké mrazy, které byly jinde u nás nejsou.Tak se mějte obě hezky B.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kšely - Stříbrný Zahrádkář (216) - 214.135 (?), 31.1.2010 23:24
Také já se po dlohé době připojuji s pozdravem. Když pročítám stránky a prohlížím úžasné fotografie nevěst a ženichů, úplně se dojímám.Vzpomínám na naši stařenku, která měla nádherných nevěst plná okna. Vlastně si nevybavuji, že by v létě byly v oknech jiné květiny. Já na chalupě pěstuji spoustu muškátů, protože jich hodně potřebuji, ale nevěstu a ženicha mám jen po jedné rostlině.Tedy pokud ve zdraví přečkají zimu.Snad ano, akumulačkami tam držíme teplotu 8-10°C. Už mě ale dlaně hodně svědí. Zatím se mazlím jen s květinami v bytě, ale papriky už budou k pikýrování, takže hurá, ať to jaro přivoláme. Přeji vám, aby se vám pěstování dařilo.S pozdravem MH
|
|
|
|
|
|
|
micuko - Zlatý Zahrádkář (712) - 19.201 (?), 1.2.2010 15:36
Dobrý den všem, ještě to asi bude chvíli trvat, než roztaje sníh, než zem trochu oschne, ale pak, a na to se tady určitě těší všichni, hurá na to.Rýt, okopávat, sázet...
Magdi moc pěkné ibišky, já mám teprve první a to loňský proutek, ale ukázal tři květy.Doufám, že se mi podaří napěstovat taková keřiska co máte Vy.Magdo, to přidávání skořápek nebude tak moc nutné pokud hnojíte hnojivem které obsahuje vápník a navíc pokud voda kterou zaléváte obsahuje taky vápník, u nás teda joooo a dost, tak skořápky už nejsou třeba.Hezký den.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|