Africká fialka

host - 170.246 (?)
13.1.2013 11:45

Aby se dal zasadit (kořínky tak 3-4 cm), to trvá tak asi 6 týdnů. Záleží, jakou metodu zakořeňování zvolíte, na jakém místě bude zakořeňovat (teplo, světlo). Dají se kořenit buď "volně" ve sklenici na okně nebo např.  v miniskleníčku, a to buď ve štamprdli s vodou, perlitem nebo rašelinou či množárenským substrátem. Záleží, jak která metoda komu vyhovuje, jaké má doma podmínky. Já teď na doporučení zkouším postup se zipovými sáčky (koupil jsem je v papírnictví), do kterých cvrknu trochu odstáté vody. Zavěsím na špagát přivázaný k madlu střešního okna, světla mají tedy dostatek, teplota v místnosti tak 21-22 °C, koření velmi rychle - už za tři týdny jsem uviděl první kořínky. Až udělám fotku, tak ji sem dám. Stejným způsobem kořením i tořivky a další z čeledi Gesneriaceae.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 86.212 (?), 12.1.2013 17:21, zobrazeno: 11088x

Zdravím ;) mám doma africkou fialku a teď se jí nějak přestalo dařit, již nekvete a některé listy jsou takové ochablé a měkké.. mám jí na stole, takže přímé slunce nehrozí, pečuji o ni pořád stejně a nikdy problém nebyl.. co s tím? ráda bych aby byla zase v plné síle ;) děkuji za odpovědi

host - 218.19 (?), 12.1.2013 19:28

Ty měkké listy odstraňte,  nechte jen pěkné pevné srdíčko - moc ji nezalévejte - někdy to mám také tak s fialkami . Mám zkušenost čím méně zalévám tím víc kvetou

jariel231 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (206) - 146.203 (?), 12.1.2013 23:40

Ty gumové listy dejte do vody a udělejte si novou sazenici.Rostlina, která tohle dělá, tak stejně dlouho nevydrží. Samozřejmě že jde stávající rostlinu vyléčit. Dá to ale práci a výsledek je nejistý.

Tohle je jedna sazenice.
Tohle je jedna sazenice.

host - 86.212 (?), 13.1.2013 11:23

a za jak cca dlouho list pustí kořínky?

host - 170.246 (?), 13.1.2013 11:45

Aby se dal zasadit (kořínky tak 3-4 cm), to trvá tak asi 6 týdnů. Záleží, jakou metodu zakořeňování zvolíte, na jakém místě bude zakořeňovat (teplo, světlo). Dají se kořenit buď "volně" ve sklenici na okně nebo např.  v miniskleníčku, a to buď ve štamprdli s vodou, perlitem nebo rašelinou či množárenským substrátem. Záleží, jak která metoda komu vyhovuje, jaké má doma podmínky. Já teď na doporučení zkouším postup se zipovými sáčky (koupil jsem je v papírnictví), do kterých cvrknu trochu odstáté vody. Zavěsím na špagát přivázaný k madlu střešního okna, světla mají tedy dostatek, teplota v místnosti tak 21-22 °C, koření velmi rychle - už za tři týdny jsem uviděl první kořínky. Až udělám fotku, tak ji sem dám. Stejným způsobem kořením i tořivky a další z čeledi Gesneriaceae.

host - 86.212 (?), 13.1.2013 12:38

já jsem zvolila metodu se sklenicí, kterou jsem umístila na okno ;)

TerezaP - (16) - 86.212 (?), 20.1.2013 15:32

tak fialce pořád měknou listy, už jsem jich hodně odstranila a zbyly jen ty malinké (srdíčko)... moc ji teď nezalévám, protože si myslím, že zemina je mokrá dost.. ale zlepšení nevidim... co s tím dál?

jariel231 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (206) - 146.203 (?), 2.2.2013 19:07

Nejjednodušší je ji vyhodit a sehnat si lístečky u sousedky. Stává se ale, že je to vzácná barva. V tom případě je tu ještě další možnost.Vytahněte rostlinku z hlíny a odřežte kořeny.Lupou se podívejte jak je poškozen stonek.Uvidíte -li hnědé zabarvení, tak ho odřízněte až na zdravý stonek.Srdíčko potom po ošetření stimulátorem položte na vlhký keramzit nebo na písčitou hlínu. V případě že, je stonek celý poškozený, tak je tu už poslední řešení a to výzkumný ústav kde by Vám pomohli.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz