Chřadnoucí sloní noha
|
|
|
|
Jiří Janča - Diamantový Zahrádkář (1578) - 178.81 (?) 21.9.2010 18:55
Je velmi pravděpodobně uhnilá.
Vyklopit z květináče, odstranit všechnu zem, zkontrolovat "nohu", nožem vyřezat všechna event. shnilá místa a shnilé kořeny, pokud z ní po tomto zákroku něco zůstane, posadit na menší prázdný květináč, dát na světlo do tepla a čekat až se objeví nové kořeny. Poté zasadit do propustné písčité zeminy, ne moc hluboko, spíše jen posadit na substrát a zem udržovat jen velice mírně vlhkou. Nolina v zimě neroste, takže spotřeba vody je minimální.
Kupovat tyto velké noliny je vždy riskatní, vozí se k nám ze subtropů, kombinace transportu, výrazné změny klimatických podmínek a následné "péče" v obchodech je pro velkou část z nich přiliš velkým stresem. Našim podmínkách jsou lépe přizpůsobené u nás vypěstované semenáče, ale ty dosáhnout metrové výšky tak za 15 let.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Honza.a - (1) - 198.11 (?), 22.12.2008 22:25, zobrazeno: 104819x
Prosim Vas o pomoc, behem cca trech tydnu mi zacala velice rychle chradnout sloni noha, zacali ji praskat listy a rychle schnout od koncu, nejdrive jsem myslel ze je to hlubokym kvetnikem, tak jsem ji presadil a dal pod ni keramzit. Pri presazovani jsem ale objevil dole otvor plny jemnych pilinek viz obrazek tak nevim jestli ji neco nezere zevnitr, muzete prosim poradit dekuji.
|
|
|
|
|
|
|
host - 9.81 (?), 16.1.2009 15:09
Mam taky sloni nohu uz asi 10let, podle obrazku si myslim ze je to premirou zalivky, ona nepotrebuje hodne vody, co kdybyste zkusila vysypat z kvetinace a dat fungl novou zem.
|
|
|
|
|
|
|
host - 81.148 (?), 9.5.2009 17:55
Zdravim vas, mam tez jednu sloni nohu rostou ji listy jak z vody ale nevim jak a kdy ji listy zastrihnout.Neroste do vysky ale do sirky.Koukam a hledam po internetu ale neda se nic najit jak se starat?
Jo a jestli ma nekdo problemy se sloni nohou; zalevat jednou tydne, prihnojit jednou za mesic a vetsi keramicky kvetinac+na povrch kvetinace kaminky z reky!!!Vodu prelevat jenom pres kaminky
|
|
|
|
|
|
|
host - 208.20 (?), 21.9.2010 13:17
Dobrý den, mám sloní nohu asi metr vysokou 10 měsícu, byla uplně v pořádku, zalévala jsem ji jednou za 2 týdny. Teď jí komplet opadli listy a kmen je seschlý. Jsem z toho nešťastná, dostala jsem ji ke 40. narozeninám. Poradíte mi jestli ji múžu ještě nejak zachránit? Moc děkuji
|
|
|
|
|
|
|
Jiří Janča - Diamantový Zahrádkář (1578) - 178.81 (?), 21.9.2010 18:55
Je velmi pravděpodobně uhnilá.
Vyklopit z květináče, odstranit všechnu zem, zkontrolovat "nohu", nožem vyřezat všechna event. shnilá místa a shnilé kořeny, pokud z ní po tomto zákroku něco zůstane, posadit na menší prázdný květináč, dát na světlo do tepla a čekat až se objeví nové kořeny. Poté zasadit do propustné písčité zeminy, ne moc hluboko, spíše jen posadit na substrát a zem udržovat jen velice mírně vlhkou. Nolina v zimě neroste, takže spotřeba vody je minimální.
Kupovat tyto velké noliny je vždy riskatní, vozí se k nám ze subtropů, kombinace transportu, výrazné změny klimatických podmínek a následné "péče" v obchodech je pro velkou část z nich přiliš velkým stresem. Našim podmínkách jsou lépe přizpůsobené u nás vypěstované semenáče, ale ty dosáhnout metrové výšky tak za 15 let.
|
|
|
|
|
|
|
host - 205.107 (?), 6.11.2011 19:25
Dobrý den,
mám také uhnilou sloní nohu,tak jsem postupovala dle Vašich rad.A chtěla jsem se zeptat za jak dlouho by se měli (přibližně) objevit kořeny?
Děkuji sl.Markéta
|
|
|
|
|
|
|
host - 202.2 (?), 31.7.2019 9:54
Vadí jí umístění na lednici? A ostatním květinám?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 209.100 (?), 2.4.2012 14:20
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli mám zastřihávat uschlé konce listů u sloní nohy děkuji.
|
|
|
|
|
|
|
host - 218.19 (?), 2.4.2012 16:21
ano, taky je zastřihávám to je daň suchého tepla, až se nebude topit bude to lepší
|
|
|
|
|
|
|
host - 45.106 (?), 26.8.2009 15:35
Chci se jen zeptat jak to dopadlo s Vaší sloní nohou.Já jsem taky loni zachraňovala a jen jsem přesadila byla dost zubožená a jelikož nebyla moje, tak jsem dost riskovala a vůbec jsem si nemyslela, že přežije.Neměla sice díru v noze, ale byla nahnilá a listy měla hnědé a prostě hrůza.Dala jsem nový květináč s hlínou na palmy a ošmykala jsem ji celou.Přežila a za odměnu jsem si ji mohla nechat.Ještě si do ní i občas kousnul pes, tak jsem opravdu ráda, že vydržela tyto podmínky.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|