Poradte aku palmu na priame slnko
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 120.222 (?), 21.3.2018 10:13, zobrazeno: 8698x
zdravim mohol by mi niekto skuseni poradit aku palmu do zahrady co znesie priame slnko v lete v nasich klimatickych podmienkach. vsade pisu u paliem koko vydrzi minusove teploty a ako zimovat..a kolko znesei tepla slnka moc nepopisuju. jediny druh co som zatial nasiel na priame slnko je trachycarpus. ale niekde som udavannu letnu teplotu nasiel do 28 aj ked zneseie priame slnoko u nas byva aj 35stupnov. idealne aby mohla zimovat vnutri pri teplotach az 20 ale to nie je podmienka. vzhladom na zimovanie vnutri by bola vhodna niaka oc nema siroku korunu. poradte aky druh je pre mna najvohdnejsi vopred dakujem
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 248.199 (?), 21.3.2018 11:23
Na přímý sluneční úpal asi žádná, všechny palmy u nás pěstované jsou vlastně mladé rostliny, které potřebují aspoň za poledne mírné zastínění. Ano, v přírodě palmy rostou na slunci, ale to jsou dospělé rostliny a až mezi nimi rostou mladé částečně zastíněné.
Zkoušela jsem to s kanárskou, ostré slunce ji pálilo, musela jsem ji odstěhovat pod břízu. Lída
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 240.228 (?), 21.3.2018 13:08
Přistínění ať už domem, či nějakým stromem určitě bude mnohem lepší. Jen nevím, jestli ji zadavatel nechtěl mít právě jako dominantu - třeba na terase u bazénu? Konvalinka
|
|
 |
|
 |
 |
|
Beny2 - Zlatý Zahrádkář (759) - 150.232 (?), 21.3.2018 13:13
Tak dnes zásah vedle Lído! Kromě stínomilných a specíálních vyžadují všechny palmy přímé slunce. A to, co nejvíce.
Chladomilné palmy (které jsou nejjednodušší na letnění) mohou být venku podle počasí od března (letos to neplatí) do listopadu. Teplota nesmí dlouhodobě klesat pod -5°C. K jejich zimování jsou vhodné prostory s teplotou 0 až +5°C a nemusí být osvětlené (palmy v chladu a temnu spí). Lze je i vysadit volně do země (s příslušnou zimní ochranou a vytápěním). Když se zimují v teple (je to pro ně nevhodné), dají se letnit až od května a je nutné je přivykat na slunce. Rozdíl teplot při vynášení nesmí být větší než 5°C.
Nejjednodušší a nejodolnější na pěstování je Trachycarpus fortunei nebo wagnerianus. Podrobnější info lze najít na odborných stránkách.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 248.199 (?), 21.3.2018 21:39
Beny díky za nabídku, já už ji teď ven nestěhuji, na zahrádku mi ji nemá kdo odvézt a jednou rukou ji nezvládnu (v levé po CMP nemám sílu, jsem ráda, že v ní udržím aspoň rýč). Možná to fakt pro ni byl náhlý přechod, i když přes zimu je u okna v pokoji, kde se netopí. Vytahané listy nemá ;-)) Lída
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |