Zrání rajčat

jarda7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (641) - 21.200 (?)
2.8.2012 18:04
Prosím, prosím - nebít mě do hlavy - zimní zahradu si může zařídit každý a já jsem ji myslím nezamlčel. Stačí vyhradit část pokoje na jih s velkým oknem - měl jsem to tak 10 let, teď mám na štěstí i průhledný strop. J.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3365) - 5.149 (?), 2.8.2012 8:49

Mám jiný názor než zde diskutující. Pokud jste koncem května vysadila normální sazenice (předpokládám, že jste je koupila), tak nemůžete očekávat, že 1.srpna (tj. za cca 60 dní) budete sklízet z uvedených odrůd uzrálá rajčata. To byste mohla kdybyste vysadila Stupické rané nebo jinou zaručeně velmi ranou odrůdu.

Mr Big

graine - (12) - 63.107 (?), 2.8.2012 10:06

nn, byly to sazenice vlastní, které jsem pěstovala cca od konce unora, ale nebyly v te době ještě nakvetlé

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3365) - 5.149 (?), 2.8.2012 10:19

To je úplně jedno, prostě byly to normální standardní sazenice a tyto potřebují nějaký čas do rozvití prvních květů, nějaký čas na opylení a vytvoření prvních zárodků plodů, nějaký čas na vytvoření potřebné velikosti plodů a vyzrání semen a ptom další čas na dozrání do konzumní zralosti (barva, sladkost, kyseliny). A toto se nedá nijak urychlit, je to většinou odrůdová záležitost.  Pochopitelně nejdříve zralá rajčata bude mít ten, kdo má vytápěný skleník, potom všichni ti, co mají nevytápěné skleníky (nebo zimní zahrady) a dopěstují sazenice s již nasazenými plody a nakonec ti co tyto možnosti nemají. Prostě takto to funguje.

Mr Big

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.3 (?), 2.8.2012 14:24

my vysazovali na prelomu kvetna a cervna a prvni zrala byla koncem cervna a v prubehu cervence dozraly dalsi, ale je pravda, ze je to jizni svah a sterkovita puda, ale jde to

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3365) - 5.149 (?), 2.8.2012 14:38

Tipl bych si, že máte skleník, a že jste sázel něco, co už nebyla sazenice, ale co mělo již plody stejně jako pan Jaroslav ze své zimní zahrady, což pro jistotu zapoměl sdělit.

Mr Big

ivap - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (754) - 243.245 (?), 2.8.2012 15:26

Nějak nechápu, proč se navážíte do pana Jaroslava a potažmo i do ostatních, kteří "mají vytápěné skleníky, nevytápěné skleníky a zimní zahrady". Už se stejné téma řešilo na jiné diskusi. Když mám tu možnost si předpěstovat sazenice, tak proč ji nevyužít, když ne, tak se bohužel musím spolehnout na výpěstky zahradníků. A že jich spousta vysévá poměrně pozdě (březen, duben), aby jim rajčata nepřerostla a mohli je prodávat ještě začátkem června...

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3365) - 5.149 (?), 2.8.2012 15:55

Pokud jde o pana Jaroslava, tak by, mne jen zajímalo, proč když psal o tom, jak z venku od začátku června sbírá tolik zralých rajčat, neuvedl slutečnost o zimní zahradě. Asi by jeho příspěvek nebyl tak zajímavý. Jinak nevěřím tomu, že člověk, který 30 let pěstuje venku rajčata neví co je to sazenice rajčete. Pokud se nemýlím, tak toto vlákno založila "graine" s tím, že by chtěla urychlit zrání svých rajčat, ale doba zrání je dána geneticky. Potom takové informace, že po dvaceti dnech od vysazení sazenic již sklízeli rajčata jsou pro začátečníky dezinformací. Jinak chápu, že každý využívá všechny prostředky k tomu, aby sklizeň rajčat měl co nejdříve. 

Mr Big

jarda7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (641) - 21.200 (?), 2.8.2012 18:04
Prosím, prosím - nebít mě do hlavy - zimní zahradu si může zařídit každý a já jsem ji myslím nezamlčel. Stačí vyhradit část pokoje na jih s velkým oknem - měl jsem to tak 10 let, teď mám na štěstí i průhledný strop. J.

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5589) - 133.163 (?), 2.8.2012 15:04

Předpěstování sadby je dnes úplně běžná věc bez ohledu na to kde jsou, zda ve skleníku nebo za oknem, tohle bych zase tak nerozpitvával. Je to hlavně o počasí venku a zeměpisném umístění, rajčata moje nebo i sousedovic prostě nezrají protože nemají slunce, zrání jim trvá strašně dlouho, račata která vyrostla u baráku ze semínek zapomenutých v zemi mi již 14 dní plodí ale taky špatně vyzrávají, jsou dokonce skorejší než některé odrůdy venku na zahradě. Plodí již i rajčata která byla vysazena z vylomených vlků nebo která zmrzla a vyrostla znova ze země. 

Důležitá je i ranost odrůdy bez ohledu na velikost plodů, viz. např. Růžové Srdce.

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.3 (?), 2.8.2012 17:09

treba me rajcata se sely kolem 25.3. a sazely se na tom prelomu kvetna cervna, cherry rajcata rane odrudy skutecne mohou plodit velice rychle, staci, aby mely poupata jiz viditelna, plody se dostavi velice rychle, tim spis jak teply byl cerven, ač bez vody

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz