Zimaaaaaa

host - 28.103 (?)
27.8.2021 18:41 Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 28.103 (?), 25.8.2021 9:52

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2883) - 208.138 (?), 27.8.2021 17:42

Tak jsem se na ně koukal. Nejnadějněji by vypadalo to Sub-Arctic Plenty s DTM 42. Cokoliv s DTM přes 50 už je na úrovni našeho Stupického a nejspíš by nestihlo plně dozrát do příchodu plísně. U žádného z nich není uvedena resistence k plísni bramborové. Tam na severu ji asi nemají.smiley

Milan HP

host - 28.103 (?), 27.8.2021 18:39

host - 28.103 (?), 27.8.2021 18:41

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2883) - 208.138 (?), 27.8.2021 20:11

Ano, Stupické rané polní je v USA velmi oblíbené. Ale ať už od Reimera vyberete cokoliv, připravte se na to, že objednání nepůjde přímo. Máte nějaký dobrý kontakt v USA?

Loni jsem se pokoušel objednat plisni odolné odrůdy Galahad a Defiant. Přímo to nešlo, takže jsem musel sehnat prostředníka. Povedlo se, ale semínka došla příliš pozdě na letošní výsev.

Milan HP

host - 28.103 (?), 28.8.2021 9:38

Poslušně hlásím, že nemám, ale také musím hlásit, že jsem vůbec objednávku od reimera nestudoval. Neznáte nějaký podobně rozsáhlý eshop se zázemím v evropě?

Momentálně reimer stejně nemá arktické skladem. Kupovat to tady v Česku mi moc nevoní. Hlavně když si eshopy překládají názvy do češtiny a pak babo raď, které je které. A taky by to nemusal být originální odrůda...

host - 28.103 (?), 28.8.2021 10:03

Našel jsem tomatofest.com v nabídce je čr, ale bez ceny dopravy.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2883) - 208.138 (?), 27.8.2021 17:20

Musím Vás velmi zklamat: nemám žádné zkušenosti ani s jedním z nich. Nepěstuju je téměř vůbec. Ale určitě se tady najdou ti, kdo už je pěstovali. Já v tomhle poradit neumím. Co znamená to pk/20?
Teď: chcete je pěstovat ve skleníku nebo venku? Pokud venku, myslím, že ani ta nejranější keříková rajčata nemají moc šancí odplodit před příchodem plísně: u mne to bylo letos už kolem 20. července a možná jinde ještě dřív. Chladu odolnost moc nepomůže, protože Vy potřebujete rychlý růst a vývoj. Chladu odolná snesou nízké teploty, ale stejně při nich rostou jen velmi pomalu a pod určitou hranicí vlastně vůbec. A podle mé velmi omezené zkušenosti s determinanty mají téměř nulovou toleranci k plísni bramborové a i septoriové skvrnitosti. Mnohem nižší než tyčková. Moji Mongolští Karlici po napadení plísní nedaly ani jediný zdravý plod: plíseň se v nich bleskově šíří. Sophie's Choice i MK u mne doma sice odplodily, ale vzápětí zhynuly na Septorii. Maglia Rosa a Vilma si vedly venku dobře, ale v roce, kdy plíseň nepřišla vůbec, ale i tak trpěly na Septorii. Osobně příští rok vynechám keříčkové odrůdy úplně. Bez pravidelných preventivních postřiků se totiž venku dočkám úrody, pouze pokud plíseň vůbec nepřijde.
Pokud byste chtěl opravdu bezúdržbová rajčata, můžete zkusit divoká. Letos jsem je pěstoval bez zvláštní péče, jak se doporučuje, ale setkal jsem se s problémy. Rozrostly se na obrovskou plochu (snad až 2 m2 – viz foto) a trpěly septoriózou. A já se nemohl dostat k zasaženým listům. I sběr zralých plodů je fyzicky náročný. Jsou určitě částečně odolné vůči plísni, ale pokud se pěstují na netkance či zemi jaksi plošně, zůstávají vespod stále mokrá, což plísním hodně nahrává. Příští rok je dám znovu, protože jsou výtečná a plodná, ale udělám jim ohrádku z lesnického pletiva a budu je pečlivě vyvazovat nahoru. Ale hlavně je vysadím jako solitéry, ne do záhonu s ostatními. Takže „bezúdržbovost“ bude stejně v háji.
No a pak jsou tu plísni odolná tyčková rajčata. Zaručují, že úroda bude, ale musíte jim dát péči běžnou u všech indeterminantních. Není nezbytně nutné je stříkat.

Milan HP

Polodivoké rajče Koralik
Polodivoké rajče Koralik

host - 28.103 (?), 27.8.2021 17:27

Děkuji za tak obsáhlou odpověď. To pk/20 znamená 20 semínek na balení.

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 9.142 (?), 28.8.2021 10:27

Tak tohle bych nepěstoval ani pod namířenou flintou. Obrovská pracnost, spousta šlupek v poměru k dužině. Dělat z toho salát k obědu musí být za trest pro kuchaře. Obecně nemám rád extrémní rozměry rajčat v obou směrech. Vyhovují mi Bejbina, zejména protože nemají bubáka a běžné plody střední velikosti. Když je to velké, bývá to moučnaté, neoslovily mně ani bifteky, pokud nejsou hovězí. Jedinkrát jsem se potkal s poměrně velkým rajčetem, které mělo máslovitou dužinu a výbornou chuť. Bylo skvělé do salátu. Žluté, snad z Německa. Bohužel jsem se tomu tenkrát nevěnoval a nevím nic dalšího. Mrňavých rajčat pěstuju jen tak dvě rostliny pro zpestření.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz