Zimaaaaaa
|
|
|
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (2883) - 208.138 (?) 26.8.2021 15:04
Mirku, přesně tohle zastavení růstu pozoruju u svých bifteků, ale ne všech. Crimson Crush - i když to není "pravý" biftek - stále roste. A taky to pozoruju u některých cocktailů. Takže nezaštipuju (ale zaštípl jsem některé neodolné ještě před plísní - zbytečná práce). Nechávám je dělat, co umí a počítám se sběrem zelených na dozrání doma před prvním mrazem. Ale i kdybych zaštipoval, zdaleka ještě nemám odplozeny 2/3, ale to bude nejspíš polohou.
Horší je, že mi začínají praskat. Loni jsem je nechal na podzim moc dlouho a skoro všechny mi popraskaly, takže zelených bylo míň než jsem potřeboval. Letos to musím líp ohlídat.
Chuť, jak říkáš, ale na 100% se letos určitě nedostanu. I tak jsou výtečná.
Milan
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mir - Stříbrný Zahrádkář (136) - 36.244 (?), 25.8.2021 13:02
Milane, keříkové odrůdy nepěstuji. "Převážnou mírou odplození" (asi to není správné vyjádření) označuji stav, kdy na keři dozrály min. cca 2/3 plodů. Zrálo mi to letos během měsíce všechno "šíleně" najednou. Mám hodně bifteků a rostliny už další plody nanasazovaly, neb by je neutáhly. Cca měsíc už nepřihnojuji. 3 bifteky už opravdu skončily zcela a také Sungold, u kterého mi vítr vlivem špatného uvázání ulomil vrchní část rostliny.
Chuť s věkem asi neztrácíme, max. s covidem=), ale tím množstvím různých odrůd, co teď pěstujeme, máme na chuť patrně přísnější měřítka. Každopádně chuť na začátku sezóny byla slabší, během srpna ale dosahuje dobrých parametrů, v plodech je hodně cukrů, někdy je to až nepříjemné. Obvykle jsou rajčata chutná posolená, ale stává se mi u některých sladkých "ovocných" odrůd (typu Ananas), že k nim sůl příliš nepasuje. Mirek
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 28.103 (?), 25.8.2021 15:30
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 91.196 (?), 26.8.2021 14:12
Jaká je bezpečná vzdálenost od zdroje infekce? Třeba -byť vnímavé rostliny obstojí...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (2883) - 208.138 (?), 26.8.2021 20:49
Obávám se, že "bezpečná vzdálenost" se měří na desítky kilometrů. S tou myslím nelze kalkulovat. Vítr, obzvlášť ten silnější a déletrvající, dokáže roznést spóry po širokém okolí. Letos neobstálo ani citlivé Tornádo, které jsem měl vysazeno jako úplný solitér snad deset metrů od dalších neodolných odrůd. Rovněž neobstálo méně náchylné Kumato, které bylo vklíněno mezi řadu odolných rostlin. Sice obě vydržely tak o týden déle než ty neodolné v kordonu vedle sebe, ale to nemělo nijak podstatný vliv na sklizeň z nich. Jakmile se objevily příznaky plísně na stoncích, došlo mi, že je to konečná. Okamžitě jsem otrhal, co jsem považoval za "hotové" plody (ty větší lesklé) a uskladnil je v cca 18°C. A rostliny promptně zlikvidoval. Překvapivě pro mne, a to nejspíš díky rychlé reakci, docela vysoké procento z otrhaných plodů dozrává bez vady (zatím jsem "zachránil" 8 kg z cca 20 - tedy nejen z těch výše zmíněných dvou rostlin). Sice pomalu a ta chuť je závislá na stupni vývoje plodu na rostlině, tedy potažmo obecně horší, ale jsou dobrá pro všechny účely, včetně přímé konzumace.
Pokud jsou zasažené pouze jednotlivé listy vnímavých odrůd, je slušná naděje, že rostlinu lze zachránit, tedy za předpokladu, že nepřijde další vlna spór (což je nepravděpodobné - sousedé už mají bližší zdroje nákazy). Samozřejmě ostříží sledování a co nejrychlejší likvidace těch listů jsou naprosto nezbytné. Jakmile se ale objeví nákaza na stonku, plíseň se již dostala do oběhového systému rostliny, což znamená, že je jen otázkou času, kdy pronikne i do plodů. A zdevastuje téměř celou úrodu. Následné postřiky nepomůžou, maximálně zpomalí postup plísně.
Vlastně je to otázka mentality pěstitele: jak rychle si připustí, že další snaha o záchranu rostliny je marná a smíří se s její ztrátou. Paradoxně si myslím, že čím "tvrdohlavější" zahradník, tím větší škody.
Milan HP
|
|
|
|
|
|
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (2883) - 208.138 (?), 26.8.2021 15:04
Mirku, přesně tohle zastavení růstu pozoruju u svých bifteků, ale ne všech. Crimson Crush - i když to není "pravý" biftek - stále roste. A taky to pozoruju u některých cocktailů. Takže nezaštipuju (ale zaštípl jsem některé neodolné ještě před plísní - zbytečná práce). Nechávám je dělat, co umí a počítám se sběrem zelených na dozrání doma před prvním mrazem. Ale i kdybych zaštipoval, zdaleka ještě nemám odplozeny 2/3, ale to bude nejspíš polohou.
Horší je, že mi začínají praskat. Loni jsem je nechal na podzim moc dlouho a skoro všechny mi popraskaly, takže zelených bylo míň než jsem potřeboval. Letos to musím líp ohlídat.
Chuť, jak říkáš, ale na 100% se letos určitě nedostanu. I tak jsou výtečná.
Milan
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|