Zimaaaaaa

Mir - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (136) - 36.244 (?)
25.8.2021 15:43

No, tak to je opravdu džungle, ale krásně zelená, bez jakéhokoliv náznaku nějaké choroby. Mirek

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2883) - 208.138 (?), 28.8.2021 11:11

Mám je taky jen pro zpestření. V podstatě mám všechny typy rajčat: od cherry až po docela velké, 400g bifteky, a to v plísni odolném provedení. Ale tyhle divoké odrůdy se dobře suší, protože není třeba je nějak složitě krájet. Jako hlavní odrůdy nejsou moc vhodné: kdyby se jich člověk chtěl najíst, unavila by se mu ruka.smiley

Milan HP

Mir - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (136) - 36.244 (?), 25.8.2021 13:02

Milane, keříkové odrůdy nepěstuji. "Převážnou mírou odplození" (asi to není správné vyjádření) označuji stav, kdy na keři dozrály min. cca 2/3 plodů. Zrálo mi to letos během měsíce všechno "šíleně" najednou. Mám hodně bifteků a rostliny už další plody nanasazovaly, neb by je neutáhly. Cca měsíc už nepřihnojuji. 3 bifteky už opravdu skončily zcela a také Sungold, u kterého mi vítr vlivem špatného uvázání ulomil vrchní část rostliny.

Chuť s věkem asi neztrácíme, max. s covidem=), ale tím množstvím různých odrůd, co teď pěstujeme, máme na chuť patrně přísnější měřítka. Každopádně chuť na začátku sezóny byla slabší, během srpna ale dosahuje dobrých parametrů, v plodech je hodně cukrů, někdy je to až nepříjemné. Obvykle jsou rajčata chutná posolená, ale stává se mi u některých sladkých "ovocných" odrůd (typu Ananas), že k nim sůl příliš nepasuje. Mirek

Kvark - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (62) - 246.141 (?), 25.8.2021 15:13

Ja mam za sebou prvni rok pestovani rajcat(oblast okolo Prahy), zanedbal jsem plno veci-vytrhavani tech vyrustku(takze se to moc vetvilo), moc jsem nevyvazoval k tyci(ono jak se to rozvetvilo, tak to ani moc neslo), neplel jsem, akorat jsem dost pouzival ten Kristalon a docela spokojenost, sklidim tedka kbelik rajcat tydne. :)

raj
raj

host - 28.103 (?), 25.8.2021 15:30

Moc pěkné =)

Mir - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (136) - 36.244 (?), 25.8.2021 15:43

No, tak to je opravdu džungle, ale krásně zelená, bez jakéhokoliv náznaku nějaké choroby. Mirek

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2883) - 208.138 (?), 26.8.2021 13:23

Paráda. Perma záhon rajčat.smiley Ale máte to, co jsem měl i já prvním rokem: kliku. Že zatím nepřišla plíseň. Pokud přijde, za dva dny je po všem. V takhle hustém porostu se bude šířit jako oheň.frown

Milan HP

host - 91.196 (?), 26.8.2021 14:12

Jaká je bezpečná vzdálenost od zdroje infekce? Třeba -byť vnímavé rostliny obstojí...

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2883) - 208.138 (?), 26.8.2021 20:49

Obávám se, že "bezpečná vzdálenost" se měří na desítky kilometrů. S tou myslím nelze kalkulovat. Vítr, obzvlášť ten silnější a déletrvající, dokáže roznést spóry po širokém okolí. Letos neobstálo ani citlivé Tornádo, které jsem měl vysazeno jako úplný solitér snad deset metrů od dalších neodolných odrůd. Rovněž neobstálo méně náchylné Kumato, které bylo vklíněno mezi řadu odolných rostlin. Sice obě vydržely tak o týden déle než ty neodolné v kordonu vedle sebe, ale to nemělo nijak podstatný vliv na sklizeň z nich. Jakmile se objevily příznaky plísně na stoncích, došlo mi, že je to konečná. Okamžitě jsem otrhal, co jsem považoval za "hotové" plody (ty větší lesklé) a uskladnil je v cca 18°C. A rostliny promptně zlikvidoval. Překvapivě pro mne, a to nejspíš díky rychlé reakci, docela vysoké procento z otrhaných plodů dozrává bez vady (zatím jsem "zachránil" 8 kg z cca 20 - tedy nejen z těch výše zmíněných dvou rostlin). Sice pomalu a ta chuť je závislá na stupni vývoje plodu na rostlině, tedy potažmo obecně horší, ale jsou dobrá pro všechny účely, včetně přímé konzumace. 

Pokud jsou zasažené pouze jednotlivé listy vnímavých odrůd, je slušná naděje, že rostlinu lze zachránit, tedy za předpokladu, že nepřijde další vlna spór (což je nepravděpodobné - sousedé už mají bližší zdroje nákazy). Samozřejmě ostříží sledování a co nejrychlejší likvidace těch listů jsou naprosto nezbytné. Jakmile se ale objeví nákaza na stonku, plíseň se již dostala do oběhového systému rostliny, což znamená, že je jen otázkou času, kdy pronikne i do plodů. A zdevastuje téměř celou úrodu. Následné postřiky nepomůžou, maximálně zpomalí postup plísně.

Vlastně je to otázka mentality pěstitele: jak rychle si připustí, že další snaha o záchranu rostliny je marná a smíří se s její ztrátou. Paradoxně si myslím, že čím "tvrdohlavější" zahradník, tím větší škody.

Milan HP

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2883) - 208.138 (?), 26.8.2021 15:04

Mirku, přesně tohle zastavení růstu pozoruju u svých bifteků, ale ne všech. Crimson Crush - i když to není "pravý" biftek - stále roste. A taky to pozoruju u některých cocktailů. Takže nezaštipuju (ale zaštípl jsem některé neodolné sad ještě před plísní - zbytečná práce). Nechávám je dělat, co umí a počítám se sběrem zelených na dozrání doma před prvním mrazem. Ale i kdybych zaštipoval, zdaleka ještě nemám odplozeny 2/3, ale to bude nejspíš polohou.

Horší je, že mi začínají praskat. Loni jsem je nechal na podzim moc dlouho a skoro všechny mi popraskaly, takže zelených bylo míň než jsem potřeboval. Letos to musím líp ohlídat.

Chuť, jak říkáš, ale na 100% se letos určitě nedostanu. I tak jsou výtečná.

Milan

Mir - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (136) - 36.244 (?), 26.8.2021 19:15

Jo, Milane, zastavení se projevuje zejména u těch "opravdových" bifteků (300 g a více). Samozřejmě, že ve vyšší poloze je sklizeň posunutá. V mých 260 m n. m. s menším množstvím srážek to zraje rychleji, navíc jsem vše urychlil jarním zateplením. Vesměs 3/4 plodů již dozrály. Na 5 rostlinách už 100%, takže jsem je odstranil. Počítám, že do konce září (pokud nepřijdou dříve ranní mrazíky) skončí všechny venkovní. Ranní vlhkost (rosa) se bude dále zvětšovat, takže praskání plodů také přibude. Zdraví Mirek

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz