Chodí k nám na stavbu jeden pán z Ukrajiny, prý mají problémy s dozráváním kvůli nadmořské výšce a že to řeší tak, že do rajčat co mají tendenci aspoň k bělejší zelené barvě vstříknou inj.jehlou trochu ethanolu, prý jsou do tří dnů červená-ta rajčata.Zkusili jsme to s grappou, bylo to víc než tři dny, ale rajčata opravdu dozrála o malinko dřív.Dávali jsme cca 0,5ml 50% domácí jablkovice, vpich neměl tendenci zahnívat, alkohol z rajčat cítit nebyl.Už jsme se těšili na Bloody Mary a nic.Je pravda, že u nás sklízíme rajčata od konce června/letos první 29.6./ do listopadu-loni jsem nechala jednu rostlinu na porytém záhoně.
Tchýně si potrpí na marmeládu za zelených rajčat - postup jako u meruňkového jamu, navíc trochu rumové tresti.