Zaštipovat cherry rajčata?

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 242.167 (?)
22.6.2013 8:28

V novém rajčatovém skleníčku vedu všechny odrůdy (12 x cherry + 1x Kumato)  na dva výhody, bohužel jeho malá velikost neumožňuje táhnout rostliny do nějaké extra výšky. V současné době již vrcholy "nadzvedávají" stropní sklo, spustit níže je ještě nemohu bo spodní vijany ještě nezrají (pozdní výsadba). Druhým výhonům se podaří dosáhnout stropu tak za týden. Snažím se zálistky pečlivě vyštipovat a mít tak růst pod kontrolou, vrcholy zkusím vést pod sklem do oblouky, asi půl metru by ještě mohly využít. Pak by byla ještě možnost zaštípnout a nechat třetí zálistek nebo vysadit "vlka", obávám se však že by to již bylo moc husté. Rajčata mají obrovskou násadu plodů a některé začínají pomalu zrát.

týden starý snímek
týden starý snímek
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Zdenci - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (491) - 245.32 (?), 21.6.2013 22:27

Tady je něco o odrůdě Currant Red. Letos mám i Currant Gold a zatím roste úplně stejně. Nevyštipuji vůbec, maximálně nějaké kosmetické usměrnění.

kastef - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (262) - 138.131 (?), 22.6.2013 4:31

díky, tak to nechám, ono připadá mi, že čím víc vylomím, tak hned roste druhé.Ten Perun je taky masakr.

Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (883) - 141.32 (?), 22.6.2013 8:01

Current mám letos poprvé. Odrůda se charakterm růstu liší od obvyklých rajčat. I listy a internodia jsou jiná a menší než standartní rajče. Zprvu jsem vyštipovala, kvůli neustálému větvení nyní vedu na několik výhonů jako prosvětlovaný keř.   J.

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 242.167 (?), 22.6.2013 8:28

V novém rajčatovém skleníčku vedu všechny odrůdy (12 x cherry + 1x Kumato)  na dva výhody, bohužel jeho malá velikost neumožňuje táhnout rostliny do nějaké extra výšky. V současné době již vrcholy "nadzvedávají" stropní sklo, spustit níže je ještě nemohu bo spodní vijany ještě nezrají (pozdní výsadba). Druhým výhonům se podaří dosáhnout stropu tak za týden. Snažím se zálistky pečlivě vyštipovat a mít tak růst pod kontrolou, vrcholy zkusím vést pod sklem do oblouky, asi půl metru by ještě mohly využít. Pak by byla ještě možnost zaštípnout a nechat třetí zálistek nebo vysadit "vlka", obávám se však že by to již bylo moc husté. Rajčata mají obrovskou násadu plodů a některé začínají pomalu zrát.

týden starý snímek
týden starý snímek

Zdenci - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (491) - 245.32 (?), 22.6.2013 12:43

Ještě přidávám pár snímků obou odrůd. První je Gold i Red z 27.5. po zasažení mrazíky, druhá fotka je dnešní a poslední jsou mladé rostlinky Red z plodu který spadl na zem ve skleníku. 

27.5
27.5
dnes
dnes
mladé
mladé

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3330) - 5.149 (?), 23.6.2013 19:45

Také vyštipuji všechny zálistky u cherry rajčat. přesto si nemyslím, že je to nejefektivnější způsob pěstování.Má své vyhody i nevýhody:

Výhody:

- rostlina vypadá tak, jak jsme zvylí vidět naše rajčata a je uzpůsobená tomu jak jsme zvyklí je pěstovat (vedení)

-každý ze tří listů, které jsou mezi vijany je plně osluněn, takže jeho asymilace je maximální

-lepší ochrana před nemocemi zejména plísní bramborovou

Nervýhody:

-vyštipování může být při větším počtu rostlin velmi otravná práce, zejména u cherry rajčat, které mají velmi bujný růst (pro tvorbu plodů a jejich zrání je potřeba relativně méně energie než u odrůd např. biftekových (kde tři listy nevyživí více dozrávajícíh plodů a růst rostliny se zastaví)     

-velmi vysoká výška vyštipovaných rajčat zejména ve skleníku dobře vyhnojeném N

-každé vyštípnutí zálistku znamená pro rostlinu šok (čím větší tím větší) a také určitou zrátu energie, kterou spotřebovala rostlina na vývin zálistku (nemyslím tím jen hnojivo, ale i asymilaci atd.)

Mimo české země není nic neobvyklého pěstovat rajčata bez vyštipování, ale je nutné mít připravený sytém, jak zabránit tomu, aby rajčata ležela na zemi  

Mr Big

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 242.167 (?), 23.6.2013 20:49

Podle toho jak rajčata ve skleníku rostou tak by mi tam nevyštipované vlezly tak max. dvě rostliny, a jestli i to by nebylo hodně.

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3330) - 5.149 (?), 23.6.2013 21:00

Pochopitelně takové nevyštipované indeterminantní rajče samo zabere i plochu cca 1,2 m x 1,2 m. Já letos zkouším takto pěstovat Black cherry v kbelíku od malířské barvy (30 nedbo více litrů?), ale mně jistě tolik nevyroste- já skoro vůbec nehnojím dusíkem.

Mr Big

kamo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (430) - 198.248 (?), 23.6.2013 21:07
pokiaľ by sa tvorili plody aj na bočných výhonkoch, aspoň by nebolo treba toľko sadeníc :)...len, či by sa dosiahla taká úroda plodov ako z viacerých zaštipovaných sadeníc?

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 242.167 (?), 23.6.2013 21:55

Takhle lze uvažovat u jedné odrůdy, jenže u mne je to 13 sazenic = 13 odrůd.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Škarabání staré malby11.2.2025
Škarabání staré malby30.1.2025
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?25.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy20.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz