Odrůd mám asi 30 a vesměs vše jsou již osvědčené a vyzzkoušené odrůdy, polovinu z nich tvoří soudečkové cherry odrůdy. Bohužel bylo tolik vody, ža ani tyto jinak velmi odolné odrůdy to neustály, a to už je co říci. Vyloveně špatně na tom jsou nově zkoušené odrůdy Sladkaja grozd šokoladnaja (black cherry?) a semácké Valdo. Kolem nich stačí projit s hadicí a už to praská.
Z klasických spotřebních odrůd na sušení, protlaky a na salát mi nepopraskalo zatím žádné, poškození jsou dána spíše chorobami a stresy z počasí, někde u nových odrůd asi geneticky (bifteky).
Z rajčat podobných tvarem ke Startu pěstuji asi jen tyčkové "Krasnaja strelja" a keříčkové "Fytoftoroustojčivyj". Zvláště Krasnaja str. je nádherné, rovnoměrně se vybarvující, lesklé červené rajče, bohužel letos dostalo od počasí na frak. Tyto odrůdy mám na saláty, na sušení a zpracování dominuje Novinka Pridnestrovja a Caspar, dále Torch, Torquay, Čelnok.
Z těchto odrůd je bezkonkurenčně nejlepší Novinka pr., která za sebou nechává i jinak skvělého Caspara.