Začátečník - pěstování rajčat

Michal. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (711) - 8.222 (?)
25.6.2013 17:21

Mně to nepřijde jako zvadlé, spíše věřím tomu, že je to pevné, ale zkroucené.

Klidně to veďte na dva výhony, zvlášť když jsou v teplém a chráněném místě.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Zacatecnik - (16) - 196.116 (?), 25.6.2013 15:53, zobrazeno: 13344x

Zdravím Vás,

chtěl jsem se podělit o dosavadní, ale zatím velmi malé zkušenosti s pěstováním rajat a současně požádat o rady, co bych měl, neměl a čemu se vyvarovat atd...

Na zaskleném balkóně v 8 patře pěstuji:

- dvoje rajčata tyčková Tornádo F, každé ve svém květináči cca 10 l

- dvoje keříčková rajčata, odrůdu neznám, v 1 truhlíku

Zasadil jsem vše poslední týden v květnu z koupených sazenic.

Stalo se mě, v poslední slunný den (v neděli po posledním vydatnějším hnojení), že některé květy povadly, dva listy se smotaly a na asi 2 listech se objevily světlé fleky. Toto vše jen na tyčkových, ale na keříčkových jsou vidět jen povadlé některé květy. Trvá to již 3 den.

Zalévám denně ráno, cca MAX 1 PETku odstáté vody denně, ne více, někdy v parné dny zaleju i navečer, takže na celý den to je asi 1,5 l vody.

V parné dny větrám, ale i tak je na balkóně okolo 35°C.

Hnojím Hoštickým hnojivem- Slepičince (NPK 5-10-5) a to každou sobotu, ráno, cca 2/3 vršku na 2 l vody, zálivka je na dvakrát- 2 litrovku mám na 2 soboty pro všechna rajčata... Naposled jsem takto v sobotu rozlil celé 2 l na všechna 4 rajčata ráno více a zbytek večer.

Proto se ptám, jes-li jsem rajčata nespáli. Nebo to je vliv počasí...

Přikládám popsané fotografie

Michal. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (711) - 8.222 (?), 25.6.2013 16:08

Rajčata máte hezká, nemusíte si dělat starosti. "Povadlé" květy jsou normálně odkvetlé, prostě dokvetly a teď se budou dělat plody. Listy se asi kroutí z přehnojení, ale není to nic hrozného. A ta skvrna je buď od sluníčka nebo si tam zasosal nějaký hmyz, ale nic se neděje.

P.S. To Tornádo vedete na dva výhony úmyslně? Já bych mu nechal jen jeden.

Zacatecnik - (16) - 196.116 (?), 25.6.2013 16:15

Děkuji za příjemné info, jak tady čtu i jiné články, tak mě došlo, že vidím keřík, květy a nakonec asi hledám samotná rajčata, ale ono to má asi vše svůj čas. Je to má premiéra...

Ještě dodám, že jsem včera hlínu trochu prohábl šroubovákem- rada od kolegů z práce byla, že by bylo vhodné to trochu prokopat, jenže to není záhon, ale květináč, takže jsem to vzal zmíněným šroubovákem asi tak 5 cm hluboko a trochu to zoral...

Pak snad ještě jeden dotaz: květináče se na sluníčku přehřívaly, tak jsem je omotal bílým papírem, aby to odrazilo nadměrné horko- udělal jsem dobře, nebo je lepší, aby se hlína v květináči prohřála?

Děkuji pěkně

Zacatecnik - (16) - 196.116 (?), 25.6.2013 16:21

Myslíte to Y výše (viz foto)? Já myslel, že to je v pořádku, vše jsem jinak vyštípal, ale toto mě nanapadlo. Poprvé jsem vyštípal co bylo třeba asi teprve před 10 dny, nevěděl jsem co to vyštípávání je:(Bude to problém? Co když to nechám, mám na balkóně teplo a slunno i v září..., snad by se to vše urodilo...

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 242.167 (?), 25.6.2013 16:23

Já se s tímto hodnocením plně stotožňuji, rajčata máte velmi pěkná. Zaclonit můžete ale poklud substrát nevyschne tak se nic nestane, mám běžně rajčata v černých nádobách celý den na slunci nic na to "neříkají"wink. V hnojení 1x za týden nevidím problém.

Zacatecnik - (16) - 196.116 (?), 25.6.2013 16:29

Michale, Mirku- odpovědi mě velmi potěšily. Doufám, že z nich vyrostou pěkná a zdravá rajčata. Už se velmi těším.

Přeji Vám oběma pěkný den

ivap - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (754) - 243.114 (?), 25.6.2013 16:51

Takže - na obrázku 4 v červeném kroužku jsou zvadlé listy, buď byla rajčata málo zalitá a na slunci došlo k přesušení listů a ty se už nevzpamatovaly nebo jste pohnojil v době, kdy byl substrát suchý. Rada kolegů z práce je poněkud zcestná, rajčata koření mělce a okopávku moc nesnášejí, prokypřením jste jim poškodil kořeny, možná i proto jsou zvadlá...

Michal. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (711) - 8.222 (?), 25.6.2013 17:21

Mně to nepřijde jako zvadlé, spíše věřím tomu, že je to pevné, ale zkroucené.

Klidně to veďte na dva výhony, zvlášť když jsou v teplém a chráněném místě.

host - 33.77 (?), 5.7.2013 17:50

podla mna je to zvednute, moja osobna skusenost s rajcatami na balkone je ze pokial maju malo vody zacnu niektore listy vednut, nie cela rastlina, po zaliati sa to trosku zlepsi no trva az niekolko dni kym sa list po liste narovnaju... nie je to nic hrozne, podla datumu prispevku by ten list uz mal byt ok, len si treba davat pozor aby mala rastlina stale dost vody

andydul - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (77) - 154.236 (?), 12.7.2013 20:15

Krútenie listov má viac príčin, môžeme len hádať... ale kedže je to len na malej časti, neriešil by som to.

Tornádo F1 vedťe len na jeden výhon, majú obrovskú listovú plochu, teda aj viac odparujú, máte ich len v 10-litrových nádobách, takže to chce viac polievať a hnojiť.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz