Vysev paprik
|
|
|
|
|
 |
 |
|
eva.neuwirthova - Stříbrný Zahrádkář (345) - 147.46 (?), 9.2.2018 12:14, zobrazeno: 27537x
Dobry den, potrebuji poradit. Kazdorocne se potykam s problemem vysevu paprik. Davam seminka do substratu, davam na vyhrevnou podlozku, protoze doma mame nejvice 20 stupnu, zaliju a prekryju deskou. Nekolik hodin denne necham vetrat, protoze se voda vyparuje a zustava na desce zespod. po case se ale zacne na povrchu delat bila plisen a kdyz odhrnu seminka, jsou take plesniva nebo proste nevschazi. Co mam zmenit na postupu?
Dekuji
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3046) - 6.138 (?), 9.2.2018 23:31
Také jsem přišel na to, že buničina v troše vody je způsob, který mi nejvíc vyhovuje. Jak u paprik, tak u rajčat. Pravda, opět jsem docílil klíčivosti jen 5/7 (shodně u všech tří odrůd) - příčítám to velmi tvrdé vodě, ale možná mylně. Příští setbu zkusím s dešťovou či sněhovou vodou. A také jsem neměl tak vysokou teplotu - jen 23 - 24°C. Lungy a Slovakia vyklíčily už po 4 - 5 dnech, Balkonovce to trvalo dvakrát déle.
Výhodou je, že se nemusím zabývat semínky, která nejeví známky klíčení. Ta naklíčená jsem dal rovnou do kelímků s klíčivým substrátem. Zatím si vedou slušně, i když jim nepřisvětluji. Další, snad výhodou, je, že se semínek vůbec nedotknu (abych je svýma gramlavýma rukama nepoškodil): některá totiž buničinu kořínkem prorostou a tak jen ostříhám přebytečnou a vložím je do substrátu. V růstu jim ten malý zbytek viditelně nevadí. A také vím, kde je kořínek a kde stonek, takže je zasadím správným směrem.
Zplesnivěla mi až mrtvá semínka, která jsem v naději, že si to rozmyslí, nechal na buničině dalších možná 10 dní. No, nerozmyslela si to. Tak skončila na smetišti dějin.
Milan Hokus Pokus
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3046) - 6.138 (?), 18.2.2018 7:27
Ač hokus-pokusák, tohle jsem ještě nezkoušel. Ale zařadím to do programu při nejblížším výsevu. Logicky to smysl docela dává: prázdná semínka budou plavat. To ale znamená, že budu muset pak vysít i ta plovoucí, abych zjistil, že opravdu nevzejdou, takže metoda opravdu dělí zrní od plev.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3341) - 173.17 (?), 18.2.2018 9:51
Při dlouhém namáčení se ta klíčivá semínka utopí a budou na nic. Myslím si, že zjišťování klíčivosti tímto způsobem je dobré jen v případě, že se vysévá velké množství semen, řádově ve stovkách. Papriková semena stačí namočit na 25- 40 hodin a potom je nechat naklíčit ve vlhkém prostředí. Hned budete vědět, které klíčí a které ne.
Vladimír
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|