Stanislawe (opravdu tam máte dvojité W?), s tím máčením mám problém. Názory se liší, takže se uchyluji k logice. Není pochyb, že semínka nabobtnají, ale pokud budou v zavlaženém substrátu, stane se to samé. U semínek, která jsou mrňavá, je to výhoda, protože se s nimi lépe manipuluje (mrkev, petržel, apod). Naopak u semínek, která jsou mořena už u "výrobců" na setí přímo do země (např. košťáloviny), mi přijde, že namočení na dlouhou dobu, tedy den a více, naopak může uškodit jejich odolnosti vůči nákazám v zemi. Nebo se moří z jiných důvodů? Samozřejmě mluvím o namáčení v čisté vodě. Různé přípravky přidané do vody mohou přímo působit na přirozené růstové inhibitory. To už je trochu jiná záležitost. Tam se ale většinou nejedná o dlouhodobé namáčení.
Lignohumát (používáte čistý - a drahý - sodíkový lignohumát?) například ovlivňuje membrány semen, takže vytváří silnější kořeny. Tomu rozumím, ale čistá voda? A ještě, pokud je voda tvrdá a semínka, třeba paprik, jsou chráněna "mrtvou" hmotou (u rajčat je to jinak), minerály, které se z ní mohou uložit na semínkách, vlastně zhoršují schopnost klíčku prorazit obal, ne? Rozhodně přispějí k "helmičkám". To je moje zkušenost s vodou tvrdosti 3. Proto teď ke klíčení používám dešťovou/sněhovou vodu.
Díky za odpověď.
Milan HP