Výroba samozavlažovacích květináčů

host - 15.195 (?) 
28.1.2014 14:34, zobrazeno: 23512x

Dobrý den, chtěla jsem se poradit chtěla bych letos pěstovat na chatě rajčata a papriky. Jenže jsme na chatě jen o víkendu a nemohla bych zalévat. Napadlo mě vyrobit velké samozavlažovací květináče z plastových barelů asi 25L. Polovinu barelů bych seřízla na šířku a naplnila vodou, naskládala vedle sebe a přes ně třeba laťky nebo kovové tyčky a na ně teprve položila dalši barely, které by sloužily jako květináče z kterých by vedly samozavlažovací knoty až na dno spodních barelů s vodou. Ty spodní barely s vodou by museli samozřejmě přesahovat do stran, aby v případě deště mohla odtékat voda. Myslíte, že by tento sytém mohl fungovat, a že by si rostlinky přes týden nasávaly vodu samy? Díky moc Lucie S.

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Registrovanýuživatel - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (407) - 84.92 (?), 28.1.2014 15:14

Podívejte se na toto a toto video.

host - 74.5 (?), 28.1.2014 15:29

System s jednim zasobnikem na vodu a jednim "kyblem" pro nastaveni vysky hladiny. za to pripojite nekolik samozavlazovacich nadob dle navodu. ventil se da koupit v chovatelskych potrebach, pouziva se pro automaticke napajecky. nevyhodou tohoto systemu je nutnost mit nadoby v jedne vyskove rovine, coz je ne vsude mozne. Podívejte se na video.

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3364) - 5.149 (?), 28.1.2014 15:30

Podle mne to nemůže fungovat, protože voda ve spodních nádobách bude mít volnou otevřenou hladinu a při vysokých teplotách se brzy odpaří. Pokud mají Vaše barely víko, tak si z něj vyrobte mezidno, voda bude mezi oběma dny a nebude se moci tak jednoduše odpařit. Já si tak letos dělám nádoby na rajčata z třicetilitrových barelů na malířské barvy. 

Mr Big

host - 152.124 (?), 28.1.2014 18:01

Myslíte, že za týden nebo 5 dní se ta voda odpaří? Tak jedině, že bych ty spodní barely neodřezávala vůbec, položila nahoru květináč a knot vždycky zastrčila teda dovnitř.

Registrovanýuživatel - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (407) - 84.92 (?), 28.1.2014 18:40

Podívejte se na toto nebo toto video. 

host - 15.195 (?), 30.1.2014 9:46

Děkuji. Akorát nevím co ten pán v tom videu dává do toho kýble místo těch zavlažovacích knotů, jestli je to nějaká obyčejná savá látka. Třeba bavlněná? Tak co myslíte, že je lepší použít?

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 30.1.2014 10:50

alternativou k samozavlažovacím květníkům jsou nádoby s kapkovou závlahou.

Nejlepší na tom je to, že máte jednu nádobu s vodou (hydroponickým hnojivem) a nemusíte kontrolovat/dolévat každý květník zvlášť. Například budete-li mít 200 litrový barel na dešťovou vodu, z něj rozvedenou závlahu do všech květníků, pak je další fígl v tom, aby se při bezdeštném období nespotřebovala dostupná akumulovaná voda, tak se u dna (asi 15 cm nad ním) instaluje klasický ventil pro záchodové nádržky k dopouštění z vodovodu. Je li hladina vysoko, ventil je trvale uzavřen a zaléváte dešťovkou. Při plné nádobě se dá do vody nalít hydroponické hnojivo, jen musíte mít vyřešen i nátok deš´tové vody tak, aby přes nádrž neprotékalo to co půjde do přepadu.

j3david - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (192) - 51.179 (?), 30.1.2014 10:51

On tam říká že to je nařezaný starý bavlněný ručník. Během sezony to asi odejde, ale svůj úkol to asi splní. Nicméně ta zásoba vody v dolním kýbly se mi na pět dnů zdá dost malá. To umí rajčata vypít v horkém dni za den.

Registrovanýuživatel - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (407) - 84.92 (?), 30.1.2014 13:23

Já si dělám květináče z 10L petek, uříznu ten kužel udělám do něj mikropájkou milion direk a použiji jako druhé dno, zavlažovací knoty kupuji na internetu. Protáhnu dva kusy hrdlem toho kuželu a přilepím nahoru, hlína je stále vlhká jak se odpařuje voda a vzlíná po těch knotech. Loni jsem měl kořínky až ve vodě - prolezly dírkama asi letos hodím do vody trochu cereritu. zalívám normálně ze zhora, za oknem vydrží voda 14 dnů v létě určitě těch 5-7 dnů taky.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz