vlastní semena

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6619) - 128.44 (?) 
20.3.2009 18:33

Pan Johan Gregor nám dává do těla...

Když zkřížíme dvě "čisté" linie mezi sebou, je potomstvo tohoto křížení tzv. první filiální generace. Ta se vyznačuje některými pro nás výhodnými vlastnostmi. To je F1. Např. bílý kohout, červená slepice, potomstvo je uniformní, oranžové. A podobně. Modrokvětý hrách x bílý hrách = bílomodro kropenatý. Pokud dál pokračujem v množení tohoto potomstva, dochází tzv. k štěpení a to v poměru 3:2. Tedy vyrostou tři hrachy bílé, dva modré. Dál to nepopisuju, neb je to pro normálního smrtelníka trochu na palici.

Podstatné je, co se stane, když seberete semínka. Už jsem tu v jednom příspěvku psal, že vcelku cokoliv, počínaje stavem beze změn, se z měnou k horšímu - to nejčastěji, nebo ojediněle i k lepšímu. Je to dáno právě výchozími podmínkami nakoupeného osiva, jestli se jedná o hybrid, nebo ne, čím je to opylené a podobně. Takže může dojít k tomu, že když seberete semeno z původně F1 rostliny, opylené tou samou odrůdou, dostanete 2 semínka s vlastnostmi otce a 3 semínka s vlastnostmi matky. (nebo naopak, už nevím). Ale ty tzv. výchozí linie naprosto nemusí mít dobré vlastnosti.

Pokud to bude semeno z "normálního" šlechtění (ne F1), při sprášení stejným pylem se vlastnosti víceméně udrží, ale stejně se časem zhoršují.

Dále prosím přítomné graduované biology, aby na mne neposílali trestné komando, ale laskavě mě opravili, pokud plácám voloviny.

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2263) - 64.231 (?), 21.3.2009 13:06

Nejsem biolog, ale kdysi jsem chodil na gymnázium (Johana Gregora) Mendela. Uniformita (stejnost na venek) první filiální generace je tzv. první Mendelův zákon. Druhý popisuje štěpení ve druhé filiální generaci. Takže jste to řekl přibližně dobře. Jen ten hrách byl tenkrát červený a poměr je jiný (3 ku 1) a taky záleží, zda jde o dominantní vlastnost nebo ne...

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz