Vitariáni - které rostliny (zelenina) jsou pro ně nebezpečné?
|
|
 |
 |
kamo - Stříbrný Zahrádkář (430) - 49.123 (?) 14.8.2014 20:43
"K rostlinám bohatým na kyanogenní glykosidy patří čirok (Sorghum bicolor), fazol měsíční (Phaseolus lunatus, lima beans), maniok (cassava, Manihot esculenta), kořen yam (Dioscoreabulbifera a D. alata), sladké brambory (Ipomoea batatas), len (Linum usitatisimum), bambusové výhonky (Bambusa vulgaris), cukrová třtina (Saccharum officinarum), maracuja (Passiflora), fazol zahradní (Phaseolus vulgaris), hrášek (Pisum sativum), cizrna (Cicer arietinum, Kichererbsen), hořké mandle (Prunus amygdalus), meruňky (Prunus armeniaca), broskve a nektarinky (Prunus persica), třešně (Prunus avium), bobkovišeň (Prunus laurocerasus, cherry laurel, Kirschlorbeer), hrušky (Pyrus) a jablka (Malus)"
pozrite na "Kyanogenní glykosidy v potravinách"
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 244.2 (?), 14.8.2014 12:22, zobrazeno: 5052x
Jsou rostliny, které jsou nebezpečné při konzumaci v syrovém stavu. Obsahují totiž glykosidy a alkaloidy, které z potravy odstraní běžná tepelná úprava. Jenže vitariáni prosazují tzv RAV stravování s minimální úpravou vegetariánské potravy.
Je jedno, jestli uvedete nejprve rizikovou látku a pak rostliny v nichž se vyskytuje, nebo naopak. Dobré bude, když uvedete zdroj nebo jiné podrobnosti pro ověření "rizrika".
Příklad:
Solanin - zelené části lilkovitých rostlin (brambory, nezralá rajčata, lilek baklažán)
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 182.227 (?), 14.8.2014 12:50
Teda pane Stando Vy splácáte všechno dohromady.Z Vašich posledních dvou příspěvků neznalý člověk by mohl vydedukovat, že dužina clingů je jedovatá, nebo aspoň zdraví škodlivá.P
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
kamo - Stříbrný Zahrádkář (430) - 49.123 (?), 14.8.2014 20:43
"K rostlinám bohatým na kyanogenní glykosidy patří čirok (Sorghum bicolor), fazol měsíční (Phaseolus lunatus, lima beans), maniok (cassava, Manihot esculenta), kořen yam (Dioscoreabulbifera a D. alata), sladké brambory (Ipomoea batatas), len (Linum usitatisimum), bambusové výhonky (Bambusa vulgaris), cukrová třtina (Saccharum officinarum), maracuja (Passiflora), fazol zahradní (Phaseolus vulgaris), hrášek (Pisum sativum), cizrna (Cicer arietinum, Kichererbsen), hořké mandle (Prunus amygdalus), meruňky (Prunus armeniaca), broskve a nektarinky (Prunus persica), třešně (Prunus avium), bobkovišeň (Prunus laurocerasus, cherry laurel, Kirschlorbeer), hrušky (Pyrus) a jablka (Malus)"
pozrite na "Kyanogenní glykosidy v potravinách"
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|