Vápník pod rajčata

host - 44.57 (?)
28.4.2025 9:19

V červenci až budou první rajčata zralá, tak se jich zkusím zeptat, jaké ředění by jim šmakovalo, možná řeknou, že mají radši meruňkovici nebo hruškovou wink

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3124) - 208.138 (?), 27.4.2025 10:09

Já jen chtěl naznačit, že nic v tom postřiku není zdraví škodlivé. Ale slivovice tam bude při vašem ředění málo.sadlaugh

Milan HP

host - 44.57 (?), 28.4.2025 9:19

V červenci až budou první rajčata zralá, tak se jich zkusím zeptat, jaké ředění by jim šmakovalo, možná řeknou, že mají radši meruňkovici nebo hruškovou wink

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3124) - 208.138 (?), 29.4.2025 15:57

Dejte vědět, co odpoví. laugh

Ale i vážně: jestli ten výluh opravdu funguje.

Milan HP

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3366) - 113.248 (?), 30.4.2025 18:21

Žádný zázračný výluh proti suché hnilobě rajčat nefunguje. Suchá hniloba plodů je důsledek toho, že kořeny nejsou schopny přijmout dostatek vápníku, který je potřeba pro stavbu rostlin a také pro vývoj plodů. Při rychlém růstu rostlin většinou dobře vyhnojených dusíkem, se většina vápníku spotřebuje na zelenou hmotu (vápník je stavebním prvkem) a to co zbyde se použije pro plody. Většinou to nestačí i když v půdě je vápníku dostatek, ale kořeny ho nejsou schopny využít. Postřik ledkem vápenatým je také diskutabilní.

Vladimír

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3124) - 208.138 (?), 30.4.2025 20:44

Ano, také mám spíš za to, že je to víc problém vstřebávání a využití vápníku rostlinou než obsahu vápníku v půdě. Ten problém je daleko víc viditelný při pěstování v kontejnerech. Kdysi jsem se ho snažil řešit přidáváním dolomitického vápence do směsi, ale to moc nepomohlo. Možná, že vůbec. Ten se špatně, pokud je zapracován do půdy bez podstatného přístupu vzduchu, rozkládá. Totéž platí o vaječných skořápkách.

Otázka je, co tedy udělat, abychom suchou hnilobu alespoň redukovali. Na balkónech se mi celkem osvědčilo stínění černých kontejnerů odrazovou fólií s plastovým izolačním podkledem. Pravda ovšem je, že tam nepěstuji bifteky, ale jen menší odrůdy. BER v podstatě vymizela (dřív jsem ji nacházel i na Startkách - není divu, dnes jsem tam měl 33,7°C, v létě pak i přes 40°C). A to do směsi nepřidávám nic jako zdroj vápníku, kromě občasného hnojení ledkem vápenatým, tak 2x za sezónu.

Říkáš, že postřik ledkem vápenatým či Wuxalem Calcium také není moc účinný. To jsem sice nedělal často, ale také se mi zdálo, že byl efekt dost nepatrný. Nicméně tam jsem se asi dopouštěl té chyby, že jsem ho aplikoval až po objevení BER, a to je samozřejmě s křížkem po funusu. To mě ale vede k myšlence, že to není jen o kořenech, ale že vysoké teploty mohou negativně ovlivnit využití vápníku i v samotné rostlině. Je to celkem logické: při vyšších teplotách (do určité hranice) rostlině narůstá i víc zelené hmoty, takže na plody toho moc nezbyde.

Pro sebe jsem si vyvodil ten základní princip: pokud možno, ochránit rostliny před teplotami nad 33°C a pak před nedostatkem vody v půdě, který vede k jejímu nadměrnému přehřátí a dost možná i k méně účinnému hospodaření v rostlině. Ve sklenících a foliovnících je to ale zatraceně obtížné. Nakonec na mých balkónech také.

Milan HP

P.S. Mám i za to, že při vysokých teplotách ztrácejí rostliny schopnost přijímat i jiné živiny než jen vápník.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3124) - 208.138 (?), 30.4.2025 20:53

Teď jsem zviklán: ten výluh je proti plísni, nebo ne? Ne proti suché hnilobě.

Milan HP

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025