Vadnou a kroutí se listy rajčat

host - 243.114 (?)
26.7.2021 9:43

Třásněnky, postřik Verimecem.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Bajaja - (5) - 150.33 (?), 25.7.2021 19:25, zobrazeno: 4341x

Jsem naprostý začátečník, máme plexi skleník teprve 3,5 měsíce a v něm rajčata více odrůd + 2 okurky, papriky jsem už dali pryč, měly málo místa. Včera po návratu z dovolené jsem si všiml, že se kroutí listy a začínají schnout, jen u jedné odrůdy zatím. Před týdnem tomu nic nebylo.

Teď už vím, že je to chyba: ničím jsme je nestříkali, zalévali večer ne správně ráno a v noci jsme skleník celý zavírali. Od včerejška už větráme i v noci a zalejeme jen ráno. Zalévali jsme jen ke kořenům nikdy ne na listy..

Prosba: poznáte prosím někdo, co je to za nemoc a jestli s tím něco dělat tj. zda odstranit všechny listy či celé rostliny i s rajčaty, aby to nechytly ty ostatní? Nebo to něčím ošetřit nebo to nechat celé být. Raději bychom se obešli bez jedů, jak jsme byli zvyklí, když jsme měli rajčata venku a bez skleníku.

děkuji

Jiří

Detail listu
Detail listu
Celá rostlina
Celá rostlina
Jiná rostlina
Jiná rostlina

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2175) - 168.103 (?), 25.7.2021 20:30

sviluška chmelová, velmi rychle se množící roztoč, který saje na spodních stranách listů. Má ráda sucho a teplo. Když se rozmnoží, dokáže rostliny zničit. Ochranou mohou být draví roztoči, kteří svilušku požírají nebo chemie. Jak víc poradit, nevím, pěstuju rajčata ve skleníku desítky let bez chemie a letos poprvé mám stejný problém. Sám nevím, jak se k tomu postavit. Walter

host - 150.33 (?), 26.7.2021 8:43

Znovu se na to dívám a posílám další fotky. Nejsem si jistý těmi sviluškami, protože všude píšou o pavučinkách ny spodní straně a ty nevidím a to jsem se podíval pořádně. Posílám fotku spodních stran listů nemocných i zdravých pro srovnání..

Porovnání nemocného a zdravého listu 1
Porovnání nemocného a zdravého listu 1

host - 243.114 (?), 26.7.2021 9:43

Třásněnky, postřik Verimecem.

host - 91.196 (?), 26.7.2021 12:08

Já si myslím, že zobrazená rajčata mají hlad převlečený za žízeň. Bajajo, zalévejte opravdu ráno, ale ne jen ke středu -celý půdní profil je třeba důkladně zalévat. Proč? Aby mělo rajče mohutný koř.systém, aby bylo schopno využít živiny ze široka, daleka i hluboka-nasadí pak více plodů, úroda se znásobí, plody budou kvalitnější, rostliny odolnější k různým ústrkůmenlightened.

host - 104.148 (?), 26.7.2021 13:03

Jsem jenom začátečník, rady hledám na internetu. Pokud to není škůdce nebo nemoc, zkusila bych hořčík.

Žloutnutí listů rajčat, nedostatek prvků Fe, N, S, Mg

Video

1. Žloutnutí začíná nahoře u mladých lístků
1.1. mezi žilkama - Fe - chelát železa
1.2. na žilkách - S - síran amonný

2. Žloutnutí začíná dole na nejstarších listech
2.1. mezi žilkama - Mg - síran hořečnatý
2.2. na žilkách - N - rostlina odebírá dusík ze spodních listů, aby podpořila růst vršku - močovina

Bajaja - (5) - 150.33 (?), 26.7.2021 13:19

Děkuji za ten tip. Nejdřív zkusím vodu a pak ty prvky.

Bajaja - (5) - 150.33 (?), 27.7.2021 7:12

Voda vůbec nezabrala a po hmyzu nevidím žádné stopy. Listy žloutnou a schnou ještě víc než včera. Za hodinu otvírají drogerii zkusím tu hořečnatou sůl a dám pak vědět.

host - 91.196 (?), 27.7.2021 9:08

Bajaja-snad nečekáte zázrak za necelý jeden dencool? Co na to jít takto-alespoň jedno rajče nechat zatím tak a dalšímu dát to doporučené hnojivo-abyste měl srovnání...

Bajaja - (5) - 150.33 (?), 28.7.2021 8:18

No jasně že jsem čekal zázrak, vždyť úvodem píšu, že jsem naprostý začátečník.

To hnojivo jsem nakonec vyloučil, hned v dubnu jsme na nové záhony dovezli zeminu z pole + kompost z kompostárny vše půl na půl 30 cm výška. Všechno tu teď roste jako divé i to mimo skleník a v novém kompostu by mělo být hořčíku dost. Počkám tedy, jak se to vyvine, dnes ráno vidím, že schnutí listů se zastavilo.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz