Tak také už sklízím, zatím jsem sklidil prvních pět, ale od příštího týdne už bude "melounobraní". zatím největší měl "jen" 11,5, ale na letošní léto dobrý a to ještě nějaký může tento údaj překonat. Protože melouny pěstuji delší dobu, mohu srovnávat proti předchozím rokům (rok 2003 byl vyloženě "melounový")
1. doba sklizně je pozdější (polovina srpna proti konci července, někdy -2003- i polovina července )
2. velikost - jen par jich bude nad 10 kg,
3. množství - v červenci jsem myslel, že dokonce jich bude málo, teď věřím, že jich může být až 50 (jiné roky 60-80)
4. sladkost - pokud není meloun podtržen (opět se mi stalo u prvního), sladkost srovnatelná s loňskou.
5. choroby a škudci - tak toho přibylo - 2 sazenice mi "odešly", příliv slimáků větší, naštěstí časný sběr a ochrana zabránila větší škodě.
Mám nový tip - kromě vápnění (to slimáci nesnáší, půdě neškodí, leč PH půdy se mění) jsem objevil, že piliny v dostatečném množství, čerstvé, suché, je pro slimáky překážka, sice ne 100 %, ale rozhodně velmi odolná. Je pravděpodobné, že kombinace pilin a vápnění (piliny velmi mírně provápněné budou 100 %. Vyzkouším příští rok
Kdo má zájem, mohu přebytky ze zahrádky ukázat, dat ochutnat i prodat
Josef Novotny.