v jakém stadiu máte melouny?
|
|
|
|
|
|
|
Jarek* - (14) - 54.122 (?) 20.8.2008 11:08
Jooo, ty melounky v peněžence... to by byla krása... Možná je příští rok zkusím zasadit ještě k těm vodním, ale jelikož je nemám, tak začnu s drobnějšíma a třeba se k nim během pár sezon propracuju!
Ty vodní ale zasadím určitě, ať mám alespoň nějaké. Vysadím opět kolem dvaceti sazenic. Mám je na ploše zhruba 6x4 metry. Nemusím se o ně vpodstatě vůbec starat a díky té netkané textilii odpadá i pletí, což je super a hned je na zahrádce o trošku míň práce. A pak, že bez práce nejsou koláče... jsou a moc dobré!!! Jarek
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vasek - (2) - 151.133 (?), 20.8.2008 11:31
Taky už sklízím, jsou výborné. Největší má cca 7 kilo, většina kolem 3 kilogramů. Jsou výborné, zrály 6 týdnů a teď jsou akorát.Letos je pěstuji cíleně poprvé, tak nemám srovnání, jak příznivý nebo nepříznivý je rok.
Zdá se mi, že tepla bylo celkem dost, krásně mi dozrává hroznové víno, je spousta rajčat, tak nevím, co by mělo melounům vadit. Loni nebylo takové teplo, pamatuji si deště a to, že rostly houby, letos je na ně sucho a teplo. Na ty melouny má asi vliv více faktorů, o kterých možná ani nevíme. I v obchodech se mi zdály ty loňské melouny lepší, než letošní.
|
|
|
|
|
|
|
host - 12.254 (?), 27.8.2008 10:58
Tak také už sklízím, zatím jsem sklidil prvních pět, ale od příštího týdne už bude "melounobraní". zatím největší měl "jen" 11,5, ale na letošní léto dobrý a to ještě nějaký může tento údaj překonat. Protože melouny pěstuji delší dobu, mohu srovnávat proti předchozím rokům (rok 2003 byl vyloženě "melounový")
1. doba sklizně je pozdější (polovina srpna proti konci července, někdy -2003- i polovina července )
2. velikost - jen par jich bude nad 10 kg,
3. množství - v červenci jsem myslel, že dokonce jich bude málo, teď věřím, že jich může být až 50 (jiné roky 60-80)
4. sladkost - pokud není meloun podtržen (opět se mi stalo u prvního), sladkost srovnatelná s loňskou.
5. choroby a škudci - tak toho přibylo - 2 sazenice mi "odešly", příliv slimáků větší, naštěstí časný sběr a ochrana zabránila větší škodě.
Mám nový tip - kromě vápnění (to slimáci nesnáší, půdě neškodí, leč PH půdy se mění) jsem objevil, že piliny v dostatečném množství, čerstvé, suché, je pro slimáky překážka, sice ne 100 %, ale rozhodně velmi odolná. Je pravděpodobné, že kombinace pilin a vápnění (piliny velmi mírně provápněné budou 100 %. Vyzkouším příští rok
Kdo má zájem, mohu přebytky ze zahrádky ukázat, dat ochutnat i prodat
Josef Novotny.
|
|
|
|
|
|
|
host - 98.47 (?), 31.8.2008 11:17
Zatím mám jen 15 cm. velké sazenice, prosím o radu jak je zazimovat.
Šárka
|
|
|
|
|
|
|
host - 76.122 (?), 31.8.2008 15:31
Nijak, nechte to na jaro.
|
|
|
|
|
|
|
Jarek* - (14) - 54.122 (?), 4.9.2008 8:00
Tak jsem zkusil nafotit svůj oblíbený kousek zahady. Sice už rostliny pomalu odchází, ale melounky nám pěkně zrají!
|
|
|
|
|
|
|
host - 52.207 (?), 5.9.2008 15:52
Tak to je krása!!! doufám, že příští rok ty mé melounky budou taky takové:))) mám jich tak 10 ale nejv.tak 4kg... Mám dotaz jelikož 1rok pěstuji-vrátila jsem se po 11dnech z dovolené a první co mě naštvalo bylo, že moje rodina mi sklidila beze mě první 2 velké:(((chtěla jsem je jen vidět-jen mi řekli, že tak sladké ještě nejedly:(((aspoň to, ale co jsem uviděla a co mě zamrazilo melouny na suchých rostlinách-zeleň nikde-samozřejmě jsem jim nadala:)))že je zašláply nebo studenou vodou polévali atd a teď tady vidím... takže oni seschnou začátkem září??? a pak už jen dozrávají na suchých šňůrkách??? omlouvám se za název:))) a já jim Všem nadala-tohle jsem nevěděla-myslela jsem, že až je otrhám, že roslina zajde nebo umrzne... Ještě mě vlastně napadlo když je trháte má ta šťopka křupnout anebo je stále taková gumová a nůžkama jej utrhnete?Myslíte že ty co jsou úplně malé tak 2-3 kg.budou sladký dojdou??? moc děkuji a gratuluji Všem!!! tento rok jsem si užívala radosti:))))už jen to, že mi nějaké vůbec vyrostli-mě pravé blondýnce:)))Papa
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 52.207 (?), 5.9.2008 15:56
Ještě mě vlastně napadlo-teď už je vůbec nezaléváte?ikdyž už třeba 10dní nepršelo?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Josef Novotný - (2) - 37.74 (?), 7.9.2008 1:12
Musím se pochlubit, srpen a začátek září to přece jen zachránily - teď jsem utrhl meloun 13,4 kg krásně zralý a sladký. Mám jich ještě plno na zahradě, třeba ještě nějaký bude ještě větší- 2-3 kandidáti na to jsou.
Dovolím si něco zodpovědět k dotazům - pčece jen už několik let melouny pěstuju.
1. meloun vodu chce, nevím, proč někdo píše, že se nemá zalévat. Nesmí se ale studenou vodou a není nutné často.
2. Meloun nedozrály, je-li utržen, tak "nedojde", naopak, i zralý po delším skladování ztratí chuť a je pak jako kupovaný,
3. sadba není možné přezimovat, je nutné v dubnu začít znovu a na záhod asi koncem května
4. Meloun, pokud mu usychá stopka- ihned trhat, to ale nemusí být zralý, obráceně, je-li stopka krásně zelená, může být meloun zralý (i přezrálý), v takovém případě ale při řezu stopky teče růžová nebo i červená štáva
5. Polevání melounů (nes tudenou vodou!) sám zkouším, myslím, že pokud je správně ve vývoji, pak i plod může kladně reagovat na vlhkost. Některé rostliny přijímají vláhu i živiny i listem, proč by to neuměl meloun i plodem? To ale nevím a ptém se někoho co si o tom myslí.
Josef Novotný
| |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|