Tykev k roubování melounů
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 131.34 (?), 10.4.2018 16:11, zobrazeno: 4041x
Chtěla bych vás poprosit o radu:
Poněkud nepěkně se mi vytáhly některé sazenice tykve Sprinter určené k roubování melounů. Můžu je stejně jako třeba sazenice rajčat zasadit hlouběji, nebo je to u tykve problém?
Díky moc.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 234.247 (?), 29.10.2022 13:40
Již druhým rokem se bezvýsledně snažím vypěstovat plody tykve fíkolisté. Sazenice mám z kupovaných semen tykve fíkolisté určené k roubování melounů. Rostliny vytvoří obrovské množství hmoty, která však přes celé léto nemá ani jediný plodný květ. Některé rostliny jsem zaštipovala, jiné nikoliv, nebyl žádný rozdíl. Až teď k podzimu se samičí květy s malými plůdky začínají objevovat, což je už k ničemu, nedozrají. Před více roky jsem nějaká náhodně nakoupená semena sela a plody byly. Má někdo nějaké rozumné vysvětlení (nějaká úprava, znemožňující přesev? V.L.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 230.40 (?), 29.10.2022 16:14
V nasich klimatickych podminkach neni mozno se dockat plodu tykve fikoliste semena se pouzivaji jen jako sazenicky k roubovani zadnou chybu pri pestovani jste neudelala vasek
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 234.247 (?), 29.10.2022 20:49
Ano, semena jsou v origo balení od sema. Rostlina je obrovská, obrůstá přilehlá křoviska. Taktéž jsem před několika lety měla z jiného osiva plody se semeny. Ta časem došla, tak jsem koupila, bohužel to dopadá tak, jak popisuji. V.L.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 230.40 (?), 30.10.2022 8:00
Pred tremi lety jsem vysadil take tykev fikolistou od firmy Dobrasemena dopadlo to jak pise pani napsal jsem panu Gajdoštinu majitel firmy dobrasemena odepsal u nas nelze vypestovat plody muzete mu napsat velice rad vam odpovi vasek
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
walter. - Diamantový Zahrádkář (2083) - 168.103 (?), 30.10.2022 9:25
Jak už jsem psal, před pár desítkami let, tuším, že to bylo ještě před 89r., jsem rouboval hadovky a zbyla mi semena tykve fíkolisté. Zasadil jsem je a vyrostlo mi nějakých 8-10 plodů váhy 3-4kg a samozřejmě i menší, jak je běžné, a celkem jsem z nich vyluštil okolo 1kg použitelných semen, které jsem pak nebyl schopen v takovém množství prodat, rodina a příbuzenstvo pak celou zimu semena loupali a zobali. Toť moje zkušenost. Nechci se s vámi přít a věřím, že vám žádný plod nevyrostl. Ale na sáčku Sema je napsáno selekce SM-CF 106 F1, tedy jde o klon tykve fíkolisté. Zřejmě tedy vyšlechtěný hybrid, vždyť jde přeci o artikl pro roubování okurek, u kterého je nejdůležitější vlastností mohutný kořenový systém. Navíc je vyloženě nežádoucí, aby si kdekdo semena podnože k roubování okurek a melounů vypěstoval sám, to by pak profesionálům nikdo nedal padesátikorunu za 15 semen, když v jediném plodu jsou jich stovky. Můžete tedy napsat panu Gajdoštinovi ještě jednou a zeptat se ho, kdo ta semena tykve, která jsou na trhu, vypěstuje a kde, případně kdo, vyšlechtil klon SM-CF 106 F1, z jaké původní rostliny a zda může mít plody. Walter
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |