Stanoviště pro rajčata, papriky, okurky

rettigova - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (160) - 207.90 (?)
12.3.2012 8:59

Také jsem to četla a protože jsem měla maličkou zahrádku, tak rajčata musela být stále na stejném místě.Teď jsme koupili 15a, ale rajčata "z naší zahrádky" byla stejně nejbujnější, nepraskala a měla i lepší chuť.Na poli byla taková - normální.Sem na osluněnou část asi 2a se mi jich vejde cca 40,jsou hnojená, opečovávaná,zalévaná, vzduch zde sice moc neproudí, ale zato tady nemívám plíseň ani jiné nemoci s výjimkou toho, že mi dobře vyzrálé plody občas úplně vyžere- rodina.:) To je jediná nemoc, tak jako víno rádo, když je dobré chytí "srkavku"-to je divné slovo, prostě koštýř srkne-neznám spisovný výraz - nasaje místo vína vzduch.A proto to vlastně všechno děláme, že.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 167.137 (?), 12.3.2012 7:38, zobrazeno: 11031x

Dobrý den, někde jsem kdysi četl, že rajčatům se daří stále na stejném místě. Ted jsem četl v jednom časopise, že se nemají dávat po sobě. Jak to děláte vy? A u papriky a okurek? díky! Honza

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 133.163 (?), 12.3.2012 8:01

Snažím se to rotovat ale místo na to moc nemám, takže je to někdy i po sobě, zvláště ve skleníku a foliáku. Samozřejmě že je to o živinách a vyčerpání půdy, pokud prosperují tak to zase nějak moc neřeším. Do poslední chvíle místo výsadby tajím a než to rajčata zjistí tak je po sezoně cheeky.

rettigova - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (160) - 207.90 (?), 12.3.2012 8:59

Také jsem to četla a protože jsem měla maličkou zahrádku, tak rajčata musela být stále na stejném místě.Teď jsme koupili 15a, ale rajčata "z naší zahrádky" byla stejně nejbujnější, nepraskala a měla i lepší chuť.Na poli byla taková - normální.Sem na osluněnou část asi 2a se mi jich vejde cca 40,jsou hnojená, opečovávaná,zalévaná, vzduch zde sice moc neproudí, ale zato tady nemívám plíseň ani jiné nemoci s výjimkou toho, že mi dobře vyzrálé plody občas úplně vyžere- rodina.:) To je jediná nemoc, tak jako víno rádo, když je dobré chytí "srkavku"-to je divné slovo, prostě koštýř srkne-neznám spisovný výraz - nasaje místo vína vzduch.A proto to vlastně všechno děláme, že.

host - 50.2 (?), 12.3.2012 9:29

Také jsem četla protiřečící si rady o místě pěstování rajčat. Zajímavé, že pouze u nich. Při pěstování další zeleniny se názory shodují - střídat.

Hodně pěstitelů tady na fóru pěstuje rajčata venku - rajčata jsou prý chuťově lepší. Já když jsem mívala rajčata venku, byla mnohem více napadána plísní než ta ve skleníku, takže jsem zůstala u něj (stejně jako zahrádkáři v blízkém okolí - 400m.n.m., pohoří).

Ve skleníku pěstuji rajčata, papriky i okurky stále na stejném místě, protože se mi zavedené osázení nejvíce osvědčilo. Úrodnost rajčat a paprik velmi dobrá, okurky se mi tedy nedaří - vždy jsou velmi brzy napadeny plísní a já prostě nějak nerada chemii blush. Budu ale dále bojovat.

Venku bych je střídala. Tedy nevím jestli i rajčata, ta bych vyzkoušela jak po sobě, tak i jinam. Lenča

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 133.163 (?), 12.3.2012 9:36

A jak se vyrovnáváte s prostředím ve skleníku, tzn. rajčata potřebují sucho ale okurky nebo papriky zase vlhko?

Ještě k té plísni okurek, je to stopro plíseň? Nejsou to svilušky? Já jsem s rozpoznáním napadení vloni totálně narazil.

host - 50.2 (?), 12.3.2012 10:26

Mirku,

rajčata mám na východní straně od vchodu k čelu skleníku + větrací okýnko;

papriky na jihu pouze v čele;

okurky na západní straně také od vchodu k čelu skleníku.

Jestli mají ty správné (suché / vlhké podmínky) vlastně teoreticky nevím, ale rajčata jsou plodná a do podzimu zdravá; papriky jsou také plodné a zcela zdravé.

Skla jsou po obvodu střídavě čirá/drátěná. U stonků rajčat každoročně roste bazalka; před nimi řádek nahusto cibulky sazečky + řádek ředkvičky; někdy v mezisponu celer bulvový. Napřechodu rajče - paprika růstává lichořeřišnice. Mezi paprikami tabák. Před okurkami ředkvičky + salát + samovýsev kopru; mulč ze slámy.

Na onemocnění okurek se tedy budu více soustředit, vždycky začaly žloutnout listy, hnědnout a bylo no. Pokud zůstaly na místě, na podzim začaly opět mírně rodit.

Letos, díky Vámi rozjetému tématu (yes), jsem zasela mnohem více odrůd, tudíž i počet sazenic se zvýšil z běžných 10-ti na zatím 65ks(14 odrůd) surprise. A to se mi už do skleníku nevleze crying, takže nezbude přejít i na další způsoby pěstování a experimentovat. Pěstování v kbelících se mi loni pro mou nedostatečnou péči neosvědčilo. Zkusím to znovu. Lenča

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 133.163 (?), 12.3.2012 11:03

Zkusil jsem předloni ve foliáku rajče ale listy byly neustále obsypány kapkami vody, rostlina chytla plíseň velmi brzy a od té doby tam rajčata nedávám. Bude to hlavně tím že ho nemám "u huby". Do skleníku dám tak dvě na zkoušku, patrně to bude Kumato a Tomatoberry, podle toho jak se mi podaří naroubovat.

Připoměla jste mi tabák, chtěl jsem to vyzkoušet, díky.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků1:13
Bojler Ariston - anoda30.3.2025
Bojler Ariston - anoda28.3.2025
Ventilátor na krbová kamna27.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz