spirála na rajčata a okurky
|
|
|
|
host - 136.22 (?) 8.6.2016 22:28
Zdravím a děkuji za užitečné informace. S rajčaty mám zatím zkušenost tři sezony, ale i to stačilo pro získání nějakých zkušeností.
První rok klasicky dřevěné laťky co dům dal, kácelo se to, uhnívalo, byly krátké.
V chorvatsku jsem si všimla krásné konstrukce na rajčata: dlouhý dvojřad rostlin, tyče (co nejrovnější silné pruty) svázané vždy dvojice k sobě do A, nahoře všechna Áčka přivázaná k vodorovnému prutu. Takový tunel.
Doma jsem dalši rok postavila podobnou, pruty z vrby a svídy tak 30 cm v zemi a 2,2 m nad zemí, nahoře drátem spojené s příčným prutem. Záhon byl čtvercový, tak jsem postavila dva dvojřady po deseti rostlinách. Fungovaly skvěle, i když byly z nedostatku materiálu neestetické - křivé a některé nahoře dost tenké. Úroda byla veliká, uneslo ji to, bouřky to přežilo. Do výšky nestačily.
Dalších pět rostlin bylo ve fóliáku, na provázcích zavěšených z konstrukce, na spodním konci přivázaný kus drátu strčený do země.
Postřehy:
- venkovní tyčová konstrukce super, lepší by byla jedna dlouhá kvůli přístupu ze stran a pevnosti
- jinak nechat širší uličku mezi dvojřady, aspoň 1 m mezi rostlinami
- OBJEM úrody z 20 keřů venku byl stejný jako z 5 keřů ve fóliáku (po dlouhém suchu zapršelo a byť jsme předtím poctivě zalévali, po deštích plody venku popraskaly a zplesnivěly, ve fóliáku byly obří a čisté, celé)
- CHUŤ venkovních rajčat úžasná, fóliových nijaká - radši méně, ale chutnějších: budou venku
- tyče příště nařežu z něčeho, co chci zakořenit, zalévají se s rajčaty a vrby pěkně obrazily, přestože byly nařezané měsíc předem. Nebo oloupu spodní konce.
- ovíjení rostoucích rajčat kolem provázku bylo mnohem pohodlnější než přivazování k tyčkám. Proto jsem chtěla vyzkoušet spirály (podobné ovíjení) a hledala jsem tu zkušenosti jiných. Nezdály se mi ty tenké a krátké, co se prodávají v obi apod. 1,8 m, z toho nejméně 30 cm do země, to by na naše rajčata bylo sakra málo.
Přispěvky tady mi objasnily, že:
- pokud spirály, pak ty nejdelší, 10 mm silné od pana Burdy
- stálo by za pokus nařezat spirály z přerostlých kudrnatých vrb u sousedů (a na podzim je prodat zakořenělé ;-)
- buňky s pvc rukávem jsou parádní:
. - dá se do nich sázet před zmrzlými
. - mohou se jimi chránit rajčata, když hrozí nějaká smršť
. - není na ně potřeba dlouhý úzký záhon ve směru sever-jih
. - asi je lepší přístup k plodům než u dvojřadu, ale zaberou víc místa
Teď jen jak to všechno zkombinovat? :-) Postavit špalír z dvojic 3m prutů kudrnaté vrby, okolo zarýt zakrývací plachtu proti pozdním mrazům a kroupami, jinak nechávat keře odkryté pro lepší chuť ;-)
Minimalistické finančně je nařezat pruty a postavit z nich špalír. Je to stabilní. Pod vzrostlými keři to skoro není vidět. A na takovéhle konstrukci to moc sluší i fazolím.
Venku bych nepoužívala provázky na ovíjení (ve větru by se mohly keře potrhat). Ve skleníku ano, tam je to elegantní řešení a provázky bývá na co pověsit.
Venkovní vzhledově minimalistický by byl závěsný systém např. od pana Burdy: Dva páry trubek do A, nahoře spojené příčnou trubkou, z ní zavěšené tenčí spirály. Trubky i spirály ukotvené do země, aby odolaly větru. Finančně je to jinde než tyčky z křoví, ale zase pozink je nesmrtelný, bez každoroční práce.
Rajčatům zdar!
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Taatiaanaa - (13) - 145.55 (?), 10.5.2015 16:32
Minulý týden jsem si objednala, a také do tří dnů obdržela, spirály na rajčata od pana Burdy. A ty tedy nemají chybu! Ty jeho se nedají s žádnými, které jsem viděla, vůbec porovnávat, protože to je naprosto jiná liga. Objednala jsem si 220 cm vysoké, prům.10mm, jedna váží asi 1,6 kg. A když se šupnou do země ani se nehnou. Momentálně to sice na zahradě vypadá jako v železárnách , ale jak rajčátka poporostou budou si hovět v takové opoře.
|
|
|
|
|
|
|
host - 194.24 (?), 30.5.2015 14:02
spirály p. Burdy můžu jen doporučit, používám 3 sezonu a napsosto bez chyby..
|
|
|
|
|
|
|
host - 9.14 (?), 21.4.2016 14:53
Taky používám spirály od p. Burdy z průměru 10 a jsou velice praktické. Letos chci vyzkoušet více odrůd rajčat, tak jsem si objednala další. Má tam i spirály k paprikám a dokonce vyrobí i na zakázku.
|
|
|
|
|
|
|
host - 212.46 (?), 28.5.2015 12:44
Mám také slabší spirály 7 mm, tak jsem udělal takovou síť z vázacího drátu a vše přikotvil kolíky do země, víc na obrázku (snad to bude dobře vidět)... Vypadá to, že vše drží a ani se to nehne... Uvidíme co s tím udělá úroda...
|
|
|
|
|
|
|
host - 212.46 (?), 28.5.2015 12:46
|
|
|
|
|
|
|
host - 20.3 (?), 6.7.2015 20:32
Hezký den a díky všem kteří poradili a ještě poradí. Pročetl jsem celé vlákno se spoustou informací, ale mám v tom zmatek. Chci v příštím roce zkusit pěstovat rajčata na provázcích nebo drátech. Můžete se prosím někdo podělit o tyto zkušenosti? Jde mi o minimalismus jak vzhledový tak finanční. Letos zkouším rajče ve skleníku na drátěné spirále po vzoru pana Vladimíra a výsledek je nejlepší co jsem kdy měl. Snažím se vymyslet minimalistickou venkovní konstrukci do matice 10x10 sazenic, aby to vyšlo co nejlevněji, bylo to dostatečně pevné a na zahradě to z jara nevypadalo jako v kovošrotu. Děkuji za případné rady.
|
|
|
|
|
|
|
host - 136.22 (?), 8.6.2016 22:28
Zdravím a děkuji za užitečné informace. S rajčaty mám zatím zkušenost tři sezony, ale i to stačilo pro získání nějakých zkušeností.
První rok klasicky dřevěné laťky co dům dal, kácelo se to, uhnívalo, byly krátké.
V chorvatsku jsem si všimla krásné konstrukce na rajčata: dlouhý dvojřad rostlin, tyče (co nejrovnější silné pruty) svázané vždy dvojice k sobě do A, nahoře všechna Áčka přivázaná k vodorovnému prutu. Takový tunel.
Doma jsem dalši rok postavila podobnou, pruty z vrby a svídy tak 30 cm v zemi a 2,2 m nad zemí, nahoře drátem spojené s příčným prutem. Záhon byl čtvercový, tak jsem postavila dva dvojřady po deseti rostlinách. Fungovaly skvěle, i když byly z nedostatku materiálu neestetické - křivé a některé nahoře dost tenké. Úroda byla veliká, uneslo ji to, bouřky to přežilo. Do výšky nestačily.
Dalších pět rostlin bylo ve fóliáku, na provázcích zavěšených z konstrukce, na spodním konci přivázaný kus drátu strčený do země.
Postřehy:
- venkovní tyčová konstrukce super, lepší by byla jedna dlouhá kvůli přístupu ze stran a pevnosti
- jinak nechat širší uličku mezi dvojřady, aspoň 1 m mezi rostlinami
- OBJEM úrody z 20 keřů venku byl stejný jako z 5 keřů ve fóliáku (po dlouhém suchu zapršelo a byť jsme předtím poctivě zalévali, po deštích plody venku popraskaly a zplesnivěly, ve fóliáku byly obří a čisté, celé)
- CHUŤ venkovních rajčat úžasná, fóliových nijaká - radši méně, ale chutnějších: budou venku
- tyče příště nařežu z něčeho, co chci zakořenit, zalévají se s rajčaty a vrby pěkně obrazily, přestože byly nařezané měsíc předem. Nebo oloupu spodní konce.
- ovíjení rostoucích rajčat kolem provázku bylo mnohem pohodlnější než přivazování k tyčkám. Proto jsem chtěla vyzkoušet spirály (podobné ovíjení) a hledala jsem tu zkušenosti jiných. Nezdály se mi ty tenké a krátké, co se prodávají v obi apod. 1,8 m, z toho nejméně 30 cm do země, to by na naše rajčata bylo sakra málo.
Přispěvky tady mi objasnily, že:
- pokud spirály, pak ty nejdelší, 10 mm silné od pana Burdy
- stálo by za pokus nařezat spirály z přerostlých kudrnatých vrb u sousedů (a na podzim je prodat zakořenělé ;-)
- buňky s pvc rukávem jsou parádní:
. - dá se do nich sázet před zmrzlými
. - mohou se jimi chránit rajčata, když hrozí nějaká smršť
. - není na ně potřeba dlouhý úzký záhon ve směru sever-jih
. - asi je lepší přístup k plodům než u dvojřadu, ale zaberou víc místa
Teď jen jak to všechno zkombinovat? :-) Postavit špalír z dvojic 3m prutů kudrnaté vrby, okolo zarýt zakrývací plachtu proti pozdním mrazům a kroupami, jinak nechávat keře odkryté pro lepší chuť ;-)
Minimalistické finančně je nařezat pruty a postavit z nich špalír. Je to stabilní. Pod vzrostlými keři to skoro není vidět. A na takovéhle konstrukci to moc sluší i fazolím.
Venku bych nepoužívala provázky na ovíjení (ve větru by se mohly keře potrhat). Ve skleníku ano, tam je to elegantní řešení a provázky bývá na co pověsit.
Venkovní vzhledově minimalistický by byl závěsný systém např. od pana Burdy: Dva páry trubek do A, nahoře spojené příčnou trubkou, z ní zavěšené tenčí spirály. Trubky i spirály ukotvené do země, aby odolaly větru. Finančně je to jinde než tyčky z křoví, ale zase pozink je nesmrtelný, bez každoroční práce.
Rajčatům zdar!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3300) - 173.17 (?), 8.6.2016 23:16
Jen k tomu Vašemu:
"Dva páry trubek do A, nahoře spojené příčnou trubkou, z ní zavěšené tenčí spirály" bych Vám doporučil podstatně levnější variantu spirál než jsou spirály od pana Burdy. Jsou to spirály z drátu o průměru 2 mm, zavěsí se na tu hrazdu a dole se připíchnou do země háčkem z napínacího drátu na plot. Materiál super levný, výroba- jedna spirála se rukou natočí tak za pět minut. Spirála funguje ve velkém větru jako pružina, takže i za největších bouřek nedojde k nějakému poškození rostlin. Tyto spirály používám již déle než patnáct let.
Vladimír
|
|
|
|
|
|
|
host - 9.14 (?), 16.6.2016 13:50
pán Burda dělá i závěsné spirály.
|
|