Slunce a rajčata

vimon - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (407) - 10.155 (?)
1.9.2012 5:13

Žlutý límec se mi objevil na rajčatech asi před 20roky, ale bylo to vždy jen u rajčat ve skleníku. Počasí to asi tedy neovlivní, protože ve skleníku mám podmínky stále stejné. Mohlo by to ale být hnojením a přípravou záhonu ve skleníku. Tehdy jsem skleník dostavěl a už jsem neměl čas na nějaké hnojení nebo výměnu zeminy. V dalších letech, když jsem zeminu vyměnil a začal pravidelně hnojit, už jsem žluté límce nepozoroval.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3358) - 5.149 (?), 31.8.2012 7:47

Asi se Vám žlutý límec na rajčatech ani neobjeví. Pokusím se vysvětlit na nějakém příkladu proč: Švestky u nás obecně trpí šarkou. Můžete si koupit švestku Jojo, která je rezistentní k šarce, můžete si koupit různé švestky a pološvestky, které jsou tolerantní k šarce. Ale jsou pěstitelé, kteří si i přesto koupí stromek švestky náchylné k šarce, protože chuť této švestky je pro ně víc než nebezpečí šarky.

A tak je to i s rajčaty. Já bych za žádnou jinou odrůdu nevyměnil Start F1, někdo jiný třeba Stupické nebo některou z biftekových odrůd. Tyto jsou geneticky náchylné k tvorbě zeleného límce a teprve potom pokud nastanou vhodné podmínky (velký skuneční svit, nedostatek bóru, nedostatek draslíku) tak se tato vada projeví.

Více měně můžete být šťastný, že se tato abiotická "choroba" netýká cherry rajčat, která vy máte rád a pěstujete je. S pozdravem 

Mr Big

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 133.163 (?), 31.8.2012 7:56

Možná že až Vám bude "chcát" 2x denně na rajčata, tak to budete mít taky. wink

U mne se to dokonce selektuje tak, že v nižších patrech mají plody žlutý límec, ve vyšších už ne. Patrně záleží jaké v té době bylo počasí. Rostliny prostě nemají ustálené počasí, neví co mají dělat a proto raději "v půlce sezony" ukončují sezonu.

host - 243.245 (?), 31.8.2012 14:26

Já bych viděla hlavně problém v té černé fólii, kterou máte pod rajčaty - hlína je pořád mokrá, nedýchá a pokud zasvítí sluníčko, tak se to pod ní paří a to asi těm rostlinám zrovna svědčit nebude. Taky nevím, jak ta rajčata hnojíte - z vlastní zkušenosti vím, že hnojení zálivkou např. kristalonem je o ničem, lépe je hnojit granulovanými hnojivy (Yara Komplex, Hydrokoplex...), která se postupně rozpouštějí, obsahují i mikroprvky a rajčata po nich jdou jak z praku, největší mám třívýhonové Tipo, které měří cca 2,5m, na něm 18 plně vyvinutých střapců po 8-15 rajčatech... a to má měsíc zpoždění díky špatnému substrátu (kroucení). ivap

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 133.163 (?), 31.8.2012 15:19

Po letošních zkušenostech s Vámi souhlasím, že folie vliv mít bude, otázka je jaký a jak moc. Každopádně umocňuje nekvalitu plodů, "zmenšuje" listovou plochu a podporuje rychlejší stárnutí rostlin. Příští rok ji nahradím černou netkanou která je propustná, možná taky vyzkouším udělat pod černou PVC vyvýšené růvky s možností zalívání do rýhy pro keříčkové odrůdy. Hnojil jsem jen zpočátku Kristalonem, rostliny s růstem neměly problém, jen to olistění bylo menší, násada plodů velká. Neméně důležitá funkce folie, a to zabránění růstu plevelů, tak ta byla splněna na jedničku s hvězdičkou. Nedovedu si představit při těch deštích tu džungli, tak jako pod révou, i mezi rajčaty.

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.3 (?), 31.8.2012 17:36

jinak odrůd mam letos jen 34 takze nejaka odruda by nachylnejsi byt mela, ale je pravdou, ze cele leto bylo velmi stale pocasi-prakticky od oblacno po jasno, až dnes je poprve cely den zatazeno!

ivap - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (754) - 243.245 (?), 31.8.2012 18:20

Tak na džungli platí nenechat moc vyrůst a trhat, trhat, trhat...wink

vimon - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (407) - 10.155 (?), 1.9.2012 5:13

Žlutý límec se mi objevil na rajčatech asi před 20roky, ale bylo to vždy jen u rajčat ve skleníku. Počasí to asi tedy neovlivní, protože ve skleníku mám podmínky stále stejné. Mohlo by to ale být hnojením a přípravou záhonu ve skleníku. Tehdy jsem skleník dostavěl a už jsem neměl čas na nějaké hnojení nebo výměnu zeminy. V dalších letech, když jsem zeminu vyměnil a začal pravidelně hnojit, už jsem žluté límce nepozoroval.

Falcon - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (66) - 216.2 (?), 23.8.2012 10:18

Na pár odrudách to mám taky, límec ani nezčervená, jenom sežloutne a je pořád tvrdý, zatímco zbytek rajčete za tu dobu zgumovatí.

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 242.167 (?), 27.8.2012 22:57

Rajčata letos zrají velmi podivně, kvalita a chuť je velmi rozmanitá, spíše horší, rostliny hynou již i předčasným stárnutím (možná to má za vinu i černá PVC folie), stonky jsou kompletně hnědé až černé. I na zdevastovaném porostu se však najdou odrůdy které vypadají velmi pěkně, a jelikož jich mám hodně tak mohu porovnávat a selektovat. Vkládám fotky odrůd na sušení, jsou sice keříčkové ale zato velmi úrodné, San Marzano nebo Corsaro se mohou jít, se zelenými "vršky" a nevyzrálými plody nebo plodností,  vycpat. Plody jsou velmi pevné a masité, žlutá odrůda je měkčí ale celkem dobře se suší.

Lel
Lel
Torquay
Torquay
Zolotaja Pulja
Zolotaja Pulja

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.3 (?), 28.8.2012 6:46

Mirku, ti nahradnici na suseni-jak jsou raní?jsou koupeny take z toho,,pobaltskeho´´ webu?

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Bojler Ariston - anoda30.3.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz