Skvrny a usychanie listov uhoriek

host - 233.253 (?)
20.7.2012 15:09

Je to plíseň,je třeba stříkat Ridomilem a to každých 10 dnů a nejlépe ještě dříve než plíseň nastane.Věřte, že nějaké jíchy vesměs nezabírají a to jsme zkoušeli všechno možné.Taky nemám rád chemii, ale nikdy nic jiného nepomohlo a když, tak jenom krátkodobě.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
solide - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (415) - 229.74 (?), 19.7.2012 10:06, zobrazeno: 12343x

ahoj zacali sa mi na uhorkach objavovat take svetle skvrny a nuektore listy usychaju. Ked som sa pozeral zospodu ni listy nic som nevidel, ziadne pavucinky takze svilusky to asi nie su. Neporadi niekto ci je to plesen, nejaky skodca alebo je to normalne? Rastliny som postriekal pred 2 tyzdnami Dithane a dnes Actarou a Ortivou. Dakujem za dobru radu. J

skodca na uhorkach?
skodca na uhorkach?

celkovy pohlad na uhorky
celkovy pohlad na uhorky

host - 220.182 (?), 19.7.2012 13:13

Normálně - plíseň... Proti plísni jste nestříkal? Proč tam cpete deset postřiků na škůdce, když tam žádný není a přitom neuděláte ten nejzákladnější postřik, tj. proti plísni.  Takhle mohutně stříkané okurky si můžete koupit v krámě...           Lída

solide - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (415) - 229.74 (?), 19.7.2012 15:00

nesmiete sa mi divit ale neustale bojujem na chate aj doma s nejakymi "hajzlami" ktori ked si nieco zasadim daju si snad avizo z celeho okolia.Ci uz mi zeru svilusky rajciny na balkone, bliskaciky kaleraby na chate a teraz nieco uhorky a tak je to stale dookola. Pripada mi ako keby boli sklodcovia plateni agenti vyrobcov postrikov. Niekedy mam chut sa na to vsetko vykaslat a kupovat si bez namahy supermaketovu zeleninu. Staci ten postrek Ortivou alebo treba este niecim inym?

solide - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (415) - 229.74 (?), 19.7.2012 15:04

P.S: postrek "proti plisni" som robil ako prvy, Dithane ako som pisal na zaciatku a nic! 

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 133.163 (?), 19.7.2012 13:35

Normální to není ale je to tak, bohužel. Já jsem ošetřoval zatím proti padlí, proti sviluškám a dnes proti klopušce, rostliny jsou decimováy a to ani nemusí být plíseň. Za tři dny oberu co tam naroste (roste to jak "psovi pastva") a ošetřím proti plísni, venku je dusno a horko.

host - 32.18 (?), 19.7.2012 20:00

Pane Mirku,

čím stříkáte proti plísni?

Co je to klopuška?

Díky za vysvětlení.Pepík

host - 78.191 (?), 19.7.2012 23:40

Ano, je to plíseň.letos se objevila opravdu hodně brzo.Okurky pěstuji ve skleníku a začínám stříkat proti plísní když začínám vyvazovat na provázek do výšky.Použivám již dlouhá leta pouze biovýrobky Biotol a další Bioan a další z této řady.Jsou zde též i na "breberky".Ve skleníku chemii vůbec nepoužívám.Dávám i lepové desky.

Listy dejte pryč a pohnojte granulovaným hnojem nebo jíchou z kopřiv.Vzpamatují se, budou mít plíseň ale prodlouží to jejich život a okurky dál rodí.Většinou s nimi končím koncem srpna či počátkem září.

Jinak jícha z kopřiv, jsou naložené kopřivy ve vodě.Nechávám týden být a pak trochu rozředěné zalévám.

Zásobuji svou rodinu i okolní sousedy.Již mnoho let.

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 242.167 (?), 20.7.2012 6:44

Já si naopak nemyslím že je to plíseň, porovnejte s tímto obrázkem. Na prvním snímku to tipuji na svilušky a dalších dvou jsou vidět shrnuté okraje listů což by mohla být reakce na nadbytek dusíku. Včera jsem o tom četl a pokusím se to v historii vypátrat, teď však musím zařezávat. Včera u nás dvakrát lilo takže postřik proti plísni bude asi už nezbytný a rostlinám neuškodí.

Proti plísni jsem použil preventivně Acrobat zhruba před třemi týdny, teď provedu druhý postřik. Klopuška je létající hmyz který nabodává mladé růstové vrcholy a které následně chřadnou a rostlina uhyne.

host - 233.253 (?), 20.7.2012 15:09

Je to plíseň,je třeba stříkat Ridomilem a to každých 10 dnů a nejlépe ještě dříve než plíseň nastane.Věřte, že nějaké jíchy vesměs nezabírají a to jsme zkoušeli všechno možné.Taky nemám rád chemii, ale nikdy nic jiného nepomohlo a když, tak jenom krátkodobě.

host - 78.191 (?), 24.9.2012 0:57

Asi jste si nepřečetl celou mou odpověď.Používám Bioton či další z této řady, a to dřív než nějaká plíseň začne řádit.Sazenice jsou vysoké tak nad kolena.Nástup plísně to oddaluje a pokud začne a použiju ještě jíchu, tak sice plíseň je, ale okurky dál rodí.Letos jsem likvidovala poslední okurky koncem srpna.Musím ovšem postřik pravidelně po týdnu opakovat.

Chemii v žádném případě nepoužívám, to si pak můžu takto ošetřenou a vypěstovanou okurku koupit v supermarketu.Postrádá to pro mne smysl pěstování.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Bojler Ariston - anoda30.3.2025
Bojler Ariston - anoda28.3.2025
Ventilátor na krbová kamna27.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz