Sklizeň rajčat 2012



      
m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 242.167 (?) 
10.7.2012 20:32

Tipoval bych na Idyl, Cherolla má o něco větší plody.

  
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
         
Zdenula - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (170) - 165.2 (?), 10.7.2012 20:57

Díky za otypování. Ať víme, co budeme zítra ochutnávat :))

   
m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 242.167 (?), 10.7.2012 21:01

Na záhonech začínají pomalu zrát rajčata, zatím hlavně malé odrůdy a to bude důvod k tomu abych některé (doslova živořící) odrůdy v květináčích vyhodil do kontejneru. Ostřihal jsem je na jeden (max. dva) výhon ale ani to moc nepomáhá. Některé z rostlin se vysloveně trápí a mají ubohé malé plody, téměř žádnou zelenou plochu, o chuti nemluvě. Stalo se mi to po x letech poprvé a děkuji za to tomu nešťasnému kompostu a herbicidům v něm. Vzpomenu si na něj vždy když vidím jak zemědělci projíždějí lány zrajícío obilí s postřikovými soupravami.

Sudky ze semen ze supermarketu
Sudky ze semen ze supermarketu
Tomatoberry
Tomatoberry
   
m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 242.167 (?), 11.7.2012 17:55

Dnešní sklizeň květináčové drobotiny.


Mini San Marzano - rozdíl mezi plody z rostliny v zemi (v ruce) a v květináči
Mini San Marzano - rozdíl mezi plody z rostliny v zemi (v ruce) a v květináči
      
m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 242.167 (?), 14.7.2012 19:31

První Kumato sklizené venku již vypadá dobře, i celkem dobře chutná, neroubovaná rostlina.



      
Jamieee - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (622) - 103.232 (?), 15.7.2012 15:43

a srovnejte to pro zajímavost Mirku s velikostí plodů San Marzana co pěstuji já, je to o asi 15-20 příspěvků výše, já je mám tedy ještě ale zelená cheeky je zajímavé, kolik má tato odrůda variací

jinak si tak říkám, co vy s tím děláte? to toho tolik sníte a nebo jezdíte na farmářské trhy? nebo jste doma vegetariáni? laugh

         
m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 242.167 (?), 15.7.2012 16:13

Odrůdy typu San Marzano už mi červenají, sklízel jsem Caspar F1 ale ani jeden plod neměl semena (pěstován v květináči) pro zachování "rodu". Rajčata začínají zrát ale chybí jim slunce, naopak některé odrůdy začínají praskat bo furt chčije.

Rajčata máme rádi, velké množství se upeče k televizi nebo usuší do oleje pro pozdější spotřebu. Když je jich opravdu hodně tak se udělá kečup nebo protlak. Zrovna dnes byl zapékaný lilek se sekanou, paprikami, rajčaty, malými cuketkami s okurkovým salátem (krom masa vše z vlastní zahrádky). Porovnával jsem přitom zapečenou cuketu s lilkem ale cuketa prohrála na celé čáře, je to oproti liku "jalová sušina".

            
Jamieee - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (622) - 103.232 (?), 15.7.2012 16:28

já když udělám moc zeleniny najednou, tak mi zbytek rodiny nadává, že mají celé odpoledne nafouklá břicha laugh

a souhlasím, z cukety dělám jen salsy, na grilu na plátky už jedině lilek, nikdo takhle cuketu už nechce yes

už jsem ten recept jednou zmiňoval, takhle já zpracovávám 90% rajčat.

navíc tam dávám trochu tymiánu a rajčata dopředu oloupu, vyndám "bubáky" plus rajčata trochu rozmačkám rukou a "vodu" částečně sliju; nakonec to nepasíruji ale rozmixuji tyčákem (proto je loupu, vadilo by to tam)

btw loni taky bylo takhle usmrkaný léto, co si pamatuji...

               
m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 242.167 (?), 15.7.2012 17:07

U nás tak hnusné léto nebylo, bylo sucho a škaredě bylo 14 dnů na přelomu červenec - srpen, byla zima, pršelo a velmi rychle se to odrazilo na rajčatech paprikách i melounech. Letos každou chvíli chčije ale naštěstí jsou teplé noci (zatím). Jdu to probrat a vylámat na zahradu a zakroužkovat již nyní nevyhovující odrůdy (praskání).

Rajčata pečeme i podle tohoto receptu, děláme taky těch osm plat naráz a na pozezení se to spraská k pivečku nebo vínečku, do sklinek sušíme rajčata v sušičce. Chtěl jsem letos ve velkém sušit venku na slunci ale jak tak pozoruji někam zmizlo, a v tom vlhku uschne venku akorát tak tak velký kulový.frown

                  
Jamieee - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (622) - 103.232 (?), 15.7.2012 18:33

hm, 8-10 hodin na 100 stupňů... horkovzdušná... to abych měl na střeše panely na elektřinu sad

a ještě k tomu otevřená? to mi přijde jako nedotažený recept Mirku... stejně jako že se tam nechá ten vnitřek se semínky, to zbytečně výrazně oddaluje dobu pečení, to tam dle mne nemá co dělat

střed je tuhý a semínka v mezizubních prostorách taky žádný šlágr laugh je žádoucí odstranit zbytečnou "vlhkost" ještě před pečením

proto se používají nejlépe rajčata s co největším podílem dužiny jako San Marzano nebo Beef Steak např.

já je dělám podle níže uvedeného odkazu, 2-3 hodiny na 100°

prošel jsem teď několik receptů na sušená rajčata od mistrů kuchyně a v podstatě v tom hlavním jsou zajedno

Oven-Dried Tomatoes

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika