Roubování okurek na tykev 2016
|
|
|
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Liki12 - (37) - 60.183 (?), 14.4.2016 22:49
Děkuji za odpověď. Já právě doma nemám moc místa za okny na vypěstování sazenic, tudíž je mám spíše ve stínu a moc se jim zde nedaří, vytahují se a tak. Uvažoval jsem, že bych je přemístil rovnou do skleníku, ale asi je ještě brzo a za těchto podmínek by moc nerostly. No asi to vyřeším tak, že se spokojím jen s pár roubovanými rostlinkami, které se mi vejdou na okno a zbylé semena okurek vyseju přímo do skleníku někdy koncem dubna.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář (883) - 142.1 (?), 22.4.2016 23:17
Touto dobou dokončuji letošní roubování, okurky již nevysévám, ještě musím zaset několik semen tykví, které mi chybí. Již se zamýšlím, co za odrůdy budu pěstovat v příštím roce. Nedávno se mi dostala do ruky Rukověť zahrádkáře 2015, v ní jsem narazila na článek Václava Kozáka o roubování vodních melounů a okurek. V článku popisuje tři metody roubování: Ablaktaci, do rozštěpu a šikmým řezem proti děložnímu lístku. V popisu postupu u ablaktace mne zaujalo, že pan Kozák odstraňuje jako první kořen okurky ještě při ponechaném úvazku, vrchol tykve odstraňuje později. Sama jsem toto pořadí zatím nikde nečetla ani nezkoušela.
Dále v článku popisuje u nás na trhu dostupné podnože. Jmenuje tam pro okurky podnož Azman F1, kde růst roubu je velmi bujný, podnož Emphasis F1, jediná podnož z rodu Lagenaria, která je na českém trhu k dispozici a která je použitelná pro roubování okurek.
Na internetu jsem si vyhledala, že tyto podnože prodává jediný internetový prodejce. Ceny nejsou malé. Má někdo z vás zkušenosti s roubováním na jiné podnože než na nehybridní tykev fíkolistou a na Sprinter? Ovlivnění růstu, zdrav. stavu, chuti, dlouhé životnosti rostlin? J.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Liki12 - (37) - 60.183 (?), 23.4.2016 19:24
Tak dnes jsem provedl své vůbec první roubovaní okurky na tykev. Dopadlo to docela špatně (okurka se mi skoro zlomila tudíž jsem musel odříznout kořen), ale naději ji ještě dávám. Každopádně jsem se z toho dost naučil, takže příště už to snad bude lepší. Taky mám dost problém s tloušťkou stonků, okurky je mají jen takové slabé a tykve zas silné, asi jsem je vysel v krátkém časovém intervalu od sebe. No aspoň další zkušenost do budoucna.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |