Roubování melounů a okurek 2011

host - 158.36 (?)
1.5.2011 14:49

Tak jsem se letos také pustil poprvé do roubování a výsledek je takový smíšený. 4 okurky jsem rouboval zasouváním jazýčků. Včera jsem odstranil kořeny okurek a hned mi dvě uvadly. Ale kupodivu se mi u jedné podařilo zlomit pri roubování stonek okurky a ta právě je na tom ted nejlépe, má nejsilnější a nejpevnější srůst. Chci se zeptat, jak řešíte zpevnění rostlinky v místě roubu, protože po odstranění alobalu mají tendenci se kroutit a lámat. Zesílí to postupem času nebo jak?

Melouny jsem rouboval zasouváním mezi děložní lístky, protože byli o dost slabší než podnože. Úspěšnost tak 50%. Některé se uvolnili a zaschly. Jak hluboký děláte vpich? Nebo je lepší zářez? Dělal jsem to seřízlou špejlí, ale když jsem se snažil melouny zasunout hlouběji, tak se mi začali lámat. A co dělat s děložními lístky tykve? Seříznout nebo úplně odstranit?
Díky Johny

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.15 (?), 26.4.2011 8:14

a to se ten meloun vezme cely?-tedy delozni i prave nebo se vezme cast nad deloznimi, tedy jen ty prave?

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 133.163 (?), 26.4.2011 9:48

Řez provedu asi 2-3 cm pod děložními lístky.

host - 133.163 (?), 26.4.2011 12:56

Tady máte pár názorných ukázek, někde jsem to tu už dával i s překladem do češtiny. Mirek

host - 158.36 (?), 1.5.2011 14:49

Tak jsem se letos také pustil poprvé do roubování a výsledek je takový smíšený. 4 okurky jsem rouboval zasouváním jazýčků. Včera jsem odstranil kořeny okurek a hned mi dvě uvadly. Ale kupodivu se mi u jedné podařilo zlomit pri roubování stonek okurky a ta právě je na tom ted nejlépe, má nejsilnější a nejpevnější srůst. Chci se zeptat, jak řešíte zpevnění rostlinky v místě roubu, protože po odstranění alobalu mají tendenci se kroutit a lámat. Zesílí to postupem času nebo jak?

Melouny jsem rouboval zasouváním mezi děložní lístky, protože byli o dost slabší než podnože. Úspěšnost tak 50%. Některé se uvolnili a zaschly. Jak hluboký děláte vpich? Nebo je lepší zářez? Dělal jsem to seřízlou špejlí, ale když jsem se snažil melouny zasunout hlouběji, tak se mi začali lámat. A co dělat s děložními lístky tykve? Seříznout nebo úplně odstranit?
Díky Johny

Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (883) - 141.24 (?), 15.5.2011 22:40

Kroucení a lámání zabraňuji přivázáním k tyčce. Možno použít i špejli, sama používám jednoletý výhon z vrby či jabloně po jarním řezu. Přivazuji gumičkou, aby nedošlo k zaškrcení při sílení stonku, spoj časem zesílí, potom už opora není nutná.   Jiřina

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 155.12 (?), 7.5.2011 8:07
Přikládám zajímavost která nastala při roubování okurek. Způsobem mezi děložní lístky byla naroubována okurka na podnož. Rostlina jako taková vypadá dobře, roste ale při podrobnější prohlídce zjistíte, že podnož uhynula (změna barvy), okurka nesrostla s podnoží, prorostla jejím středem a zakořenila. Je to pravokořená okurka.

Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (883) - 141.24 (?), 15.5.2011 22:25

Přidávám další postřehy a obrázky z letošního roubování. Jazýčkovou medodou jsem naroubovala asi 35 hadovek a 15 nakládaček. Hadovky jsem většinou rozdala, nakládačky mám pro sebe. Mimochodem už je mám na záhoně a není jim tam dost teplo. Toto množství je moje maximum z časových i prostorových důvodů. Letos mám štěstí na substráty, mám malé ztráty uhnitím. Celková úspěšnost jazýčkové metody asi 95%. Metoda mezi děložními lístky je úspěšná méně asi 50%. Rostliny se mi při zvýšené vlhkosti ujmou všechny, ani po odstranění přikrytí nevadnou, ale některé sedí i několik týdnů a potom usychají od místa roubování v oblasti podnože, jejich kořeny jsou atrofické, ale nejde o uhnití od podnože. Nepomohlo ani přesazení a povzbuzení k růstu přihnojením. Domnívám se, že stav zhoršuje včasné odstranění děložních lístků. Máte podobné zkušenosti? 

Odumírající podnož
Odumírající podnož
Roubováno před dvěma měsíci
Roubováno před dvěma měsíci
Roubování mezi děložní lísty s ponecháním lístků
Roubování mezi děložní lísty s ponecháním lístků
Můj nejúspěšnější způsob roubování
Můj nejúspěšnější způsob roubování

host - 107.253 (?), 18.5.2011 14:01

Melouny jsem roubovala taky na Lungo a Špagetovou. Lungo meloun nepřijalo, zato špagetovka ano a to hodně dobře - mám na ni Crimson. Roubování problém nebyl, vpichem, ale pokud se tykev "rozšklebila", za pár dnů bylo po ní i když jsem ji stáhla. Dva měsíce vypadaly melouny dobře. Jenže. Mým největším problémem je substrát. Míchala jsem kompost s krtincema, nebo substrát pro výsev se substrátem s výživou - melounky zůstaly zelené, tykev uhnila a uschla... no a v zahradnictví prodávali roubovance pár dnů v mrazivých dnech, věřila jsem v ty své, takže teď nemám kromě dvou nic a opět budu jenom "závistivě" sledovat "melounoviště"...ZT

host - 50.2 (?), 4.2.2012 15:12

Tak i já bych se letos přidala k roubování okurek... Tady je video o roubování, které používá p. Jiřina. Píšete, že je úspěšnější než způsob mezi děložní lístky uvedeném ve videu od Mirka (Japonci)?

Mně se svou jednoduchostí právě moc líbilo... Lenča

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 242.167 (?), 14.2.2012 9:47

Tady je Slideshow kde jsou detailnější obrázky včetně ukázek jakým směrem se vede řez nebo vpich.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz