Roubování melounů a okurek 2011

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 133.163 (?)
15.4.2011 9:27
Toť otázka, když si načtete stránku s tím videem tak vedle jsou další odkazy na roubování a tam mají rostliny zase jinou velikost. Co mne na tom zaujalo je to, že naroubojí takové prcky na podnož o velikosti jak mám já a určitě je nechávají tak jak jsou, tzn. bez nějaké spec. buňky ve které by se udržovala stoprocentní vlhkost. Mám ještě nějaké malé melouny (tam není poznat zda se jedná o melouny nebo okurky, já myslím že jsou to okurky) a tak to zítra zkusím. Po naroubování totiž nastává největší problém - kam s roubovanci.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 155.12 (?), 12.4.2011 8:12
Mohou se použít klipsy nebo něco na ovázání (mikroten, hliníková folie ap...), já používám klipsy protože je to pro mé klpavé ruce nejjednodušší, klips spoj fixuje a navíc prostrčím pružinkou špejli která drží rostlinu a ta se neklátí.

Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (883) - 141.24 (?), 12.4.2011 21:16

Připojuji moje letošní zkušenosti s roubováním okurek a nějaké obrázky, které mi syn nafotil.

Za můj zlatý standard v roubování považuji metodu do boku se zachováním obou kořenů a vrcholů a jejich postupné odřezávání. Letos mám štěstí na substrát,  ztráty uhnitím mám minimální. Možná pomáhá pozdější a postupné odřezávání tykve a pozdější odřezávání kořene okurky. Tykev odstraňuji 7.- 8. den po roubování a kořen okurky po 14. dni.

Též jsem zkusila roubování do vrcholu tykve, používám podnože vyvinutější s rostoucími pravými listy, které odstraním,  roub se snažím použít co nejméně narostlý, nejlépe okurku druhý den po vzejití, ihned jak rozloží děložní lístky. Síla stonku by měla odpovídat síle běžného párátka, kterým vykroužím dírku v podnoži, vedeno svisle. Roub jsem jen mírně šikmo seřízla a zastrčila bez vázání. Snažila bych se o co největší styčné plochy, při těch drobných rozměrech to nejde. Při roubování do vrcholu se mi ujalo všech 5 roubů odrůdy Marta na TF, růst je však nestejnoměrný, dvě rostliny jsou již určené k výsadbě, další tři "sedí", zatím nikam nerostou, mám je již na vzduchu, vyčkávám. K vytvoření vhodného mikroklimatu na parapetu používám přikrytí kbelíkem od zavináčů. 

Již jsem rozdala deset hadovek, dále budu zkoušet nakládačky pro sebe a zkusím roubované polní salátovky pro kamarádku, my bychom tolik okurek nepojedli.      Jiřina

Tribute na Sprinteru, výsev 1.3., roubování 17.3., připraveno k vysazení
Tribute na Sprinteru, výsev 1.3., roubování 17.3., připraveno k vysazení
Vista na Sprinteru, roubováno před týdnem
Vista na Sprinteru, roubováno před týdnem
Marta na TF, roubováno před třemi týdny, nestejný vývoj
Marta na TF, roubováno před třemi týdny, nestejný vývoj
Vista na TF, roubováno před deseti dny
Vista na TF, roubováno před deseti dny

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.15 (?), 14.4.2011 18:21

zitra vyseju podnoz Sprinter a udelam 1.pokus v roubovani, snadnejsi mi prijde Mirkuv odkaz jak to dela Japonka, i kdyz jsem to nikdy nerouboval... bude,,japonský¨ způsob dobry?

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 155.12 (?), 14.4.2011 18:29
Včera jsem vyzkoušel roubování na jazýčky ale šlahl jsem s tím nakonec do koše, na to nemám trpělivost a patřičnou "jemnost". Nejspolehlivější je pro mne napíchnutí mezi děložní lístky. Dále jsem upustil od seřezávání podnože a novému zakořenění, péče o rostliny a jejich regenerace trvá podstatně déle. Podnože teď sadím po jednom semínku do plata, až vyrostou tak je i s balem dám do kelímku a naroubuji.

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.15 (?), 14.4.2011 20:24

chapu to tedy Mirku tak, ze tzv.japonsky zpusob, ktery je uveden uplne nahore (video) je nejspolehlivejsi-dle me i nejjednoduzsi?

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 155.12 (?), 14.4.2011 21:10
Pro mne ano.
podnože - Herkules
podnože - Herkules
melouny - všehochuť
melouny - všehochuť
výsledný produkt
výsledný produkt

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.15 (?), 14.4.2011 21:34

jeste se chci zeptat jak velke rouby bych mel pouzit?-jako ta Japonka (ta ma docela male casti)

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 133.163 (?), 15.4.2011 9:27
Toť otázka, když si načtete stránku s tím videem tak vedle jsou další odkazy na roubování a tam mají rostliny zase jinou velikost. Co mne na tom zaujalo je to, že naroubojí takové prcky na podnož o velikosti jak mám já a určitě je nechávají tak jak jsou, tzn. bez nějaké spec. buňky ve které by se udržovala stoprocentní vlhkost. Mám ještě nějaké malé melouny (tam není poznat zda se jedná o melouny nebo okurky, já myslím že jsou to okurky) a tak to zítra zkusím. Po naroubování totiž nastává největší problém - kam s roubovanci.

host - 226.207 (?), 15.4.2011 13:25

Omlouvam se ze vam vstupuji do debaty ale uz vas nejakou dobu ctu, rouboval sem okurky poprve, zdaji se v poho ale ted sem je po 3 tydnech presadil a mam strach je odkryt, jak dlouho jeste potrebuji vlhke klima? dekuji jirka.

Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (883) - 141.24 (?), 15.4.2011 14:09

U mne při roubování do vrcholu ať s vázáním nebo bez vázání přikrývám průhledným kbelíkem nebo petkou 7 - 10 dnů, při roubování do boku s ponecháním obou kořenů jeden až dva dny nebo vůbec.   Jiřina

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz