Rajská jablíčka 2023

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2882) - 208.138 (?)
8.3.2023 10:37

Tak radostná zpráva: 2 Bejbina už červenají. Jedno je téměř úplně červené, to druhé na jiné rostlině tak napůl. Rostliny jsem zaštípl, takže nelezou nad okno, ale zcela ho vyplňují. A plody jsou jak na Bejbinech, tak na Startkách, běžné velikosti. Můj odhad prvních rajčat mezi 12. a 15.3. se ukazuje jako dobrá trefa.smiley A délka bezrajčatového období (poslední loňská - první letošní) se zkrátila na 14 dní. Můj šílený sen se plní.laugh

Milan HP

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2882) - 208.138 (?), 28.1.2023 9:47

Ahoj Míro. Díky za pochvalu.

Až do výšky okna. Pak je zastřihnu. Takže tak 150 cm i s květináčem. Ještě mají tak 30 cm rezervu. Ale mám i plán B. Můžu je dát na nižší lavici, takže bych je možná vůbec nemusel zaštipovat. Letos jich nemám tolik, takže se vejdou. No a v dubnu už půjdou na balkóny. Pod PP fólii a netkanku. Tam jsem nechal výšku 2 m. Uvidím, jaké bude počasí.

Milan

host - 230.40 (?), 28.1.2023 12:44

Ve vasem prispevku doslova  pisete v roce 2021   jsem mel zrala rajcata uz 6.3   letos pocitate ze to bude taky tak podobne      vasek

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2882) - 208.138 (?), 28.1.2023 14:08

No, ony ty kalkulace jsou většinou ošidné. Letos mám poprvé Bejbino a to je k mému překvapení o dost napřed než Startky. Tenkrát v 2021 jsem měl keříčková rajčata Mongolskij Karlik a Sophie's Choice. A tyčkové Nelinky, které ponejvíc vyhrávaly. První rajčata byla na Nelince a Sofii. Ty letos vůbec nemám. Loni byly první Startky, ale o dost později. Byly z těch odrůd - odlišných od 2021 - nejranější. 

Můj tip letos je tak 12. - 15.3. Ale může být dost vedle. Upřímně řeknu, že mi na tom zase až tak nezáleží: to, co mne baví, je proces pěstování a pozorování růstu a vývoje. No a hledání nových triků na vylepšení stavu mých svěřenců. Jinak bych se totiž přes zimu ukousal nudou. wink

Milan HP

Mir - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (136) - 36.244 (?), 29.1.2023 15:02

No, Milane, tak to už moc velkou rezervu nemáš, 30 cm ti naroste v průběhu února. Asi by byla lepší ta druhá varianta, dát rostlinu níž. Možná by bylo dobré popřemýšlet na příští zimní sezonu (pokud do toho půjdeš) o nějakých determinantních odrůdách, co dorůstají zruba do 1,2 m. Přeji ti hodně mičurinských úspěchů.

Míra

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1939) - 168.103 (?), 29.1.2023 17:15

ještě je tu jedna možnost a tou je zahýbání s kořeny, případně odstřihnutí jejich části. třeba 1/3. Zkoušel jsem to před pár lety a rostliny se tím na čas zastaví v růstu. Zdraví Walter

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2882) - 208.138 (?), 30.1.2023 12:03

Ahoj Waltře. Tohle by připadalo v úvahu, pokud bych je přesazoval či vysazoval ven. Ale už jsou v koncových kontejnerech. Takže do toho se už nepustím. Jak je tak pozoruju, rostou o dost pomaleji než jiné roky. Listy mají hustě u sebe a na vrcholku se vytváří šošolky. A vytváření plodů je také viditelně zpomalilo. Sám jsem zvědav, kdy dosáhnou "stropu". Dám vědět.

Teď jsem změřil volná prostor, je tam ještě 55 cm. Předtím jsem to jen odhadoval. Tady je pohled na celé okno.

Měj se.

Milan

Takhle to vypadá celkově.
Takhle to vypadá celkově.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2882) - 208.138 (?), 5.2.2023 18:59

Tak rozkvetl i jeden z Mandatů, má už i druhé patro a zárodek třetího. Musím říct, že takovou záplavu květů jsem nikdy předtím neměl. A plodíky už jsou i na Startkách. A každá rostlina (kromě 2 "loudalů") má minimálně 3 patra a založeno na další. Pokud jsem si všimnul, žádný květ nezaschl a neopadl tak, jak se mi to stávalo dřív. Usuzuji z toho, že se ty rostliny cítí v kondici na běžné plození. Rozdíly oproti jiným rokům? Klíčení v teple za umělého osvětlení až do pikýrování. Myslím, že jim to umožnilo lepší tvorbu kořenového systému. A vůbec nevyčouhly. Dřív jsem je nechával ve tmě a nevystihnul ten správný okamžik, kdy je přesunout, protože neklíčily rovnoměrně. Další důvod vidím v tom, že hnojit jsem začal tou NPK složkou Kristalonu zdravé rajče a ne jako dřív Ca/N. Tam byla závažná chyba v návodu. Dokonce jsem dal 3 dávky NPK a pak teprve jednu Ca/N. Cererit dostaly až do koncové směsi, a také síran draselný (plná polévková lžíce Cereritu a čajová lžička síranu na cca 10 l směsi). Další rozdíl je, že jsem je do plných koncových kontejnerů přesadil o téměř měsíc dřív než jiné roky. Dřív jsem kontejnery plnil jen částečně a pak postupně dosypával. Takže mají z čeho brát. No a světlo je teď spíš mezi a za rostlinami než nad nimi. Jsou tedy osvětleny i spodní a středové listy. A nespoléhám na denní osvětlení už vůbec. Dny jsou tady z valné většiny pošmourné.

No a možná mí svěřenci ocenili, že na jejich osvětlení ani při vysokých cenách elektřiny moc nešetřím a chtěji se mi odměnit.wink I když vlastně ano: nevyvařuji ani nevymrzávám hlínu ze zahrady, která je asi polovinou mé směsi. Předloni jsem na tom spálil skoro 0,7 MWh. Ukazuje se, že to bylo nejspíš zbytečné. Plevel likviduju tak, že hlínu v pytli nechám doma v pokojové teplotě pár týdnů, plevel vyroste a já ho pak vyberu, když z hlíny vybírám kameny a havěť.

Milan HP

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2882) - 208.138 (?), 9.2.2023 21:48

Tak dnes jen snímky ze 7.2. Je na nich vidět i rozmístění zdrojů světla (celkový příkon cca 90W).

Milan HP

Bejbino 1
Bejbino 1
Celkový pohled
Celkový pohled
Pink Passion a Maglia Rosa
Pink Passion a Maglia Rosa

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2882) - 208.138 (?), 19.2.2023 15:28

Tak se zdá, že se mi je v téhle várce podařilo urychlit přespříliš. Porovnával jsem se snímky z loňska a růstově i plodově jsou letos o téměř měsíc napřed. Navíc loni měly vijany jen do 3 květů, letos vypadají jak Bejbina, tak Startky někde kolem 7 a některé i více. No podobně jako na zahradě. Asi klíčení v teple a síran draselný ve směsi. Jenže do doby, kdy je budu moct dát do balkonovníku je ještě hodně daleko. Posuďte sami. 

Milan HP

19.2. Džungle s rozsvícenými světly
19.2. Džungle s rozsvícenými světly
19.2. Bejbino 1
19.2. Bejbino 1

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2882) - 208.138 (?), 8.3.2023 10:37

Tak radostná zpráva: 2 Bejbina už červenají. Jedno je téměř úplně červené, to druhé na jiné rostlině tak napůl. Rostliny jsem zaštípl, takže nelezou nad okno, ale zcela ho vyplňují. A plody jsou jak na Bejbinech, tak na Startkách, běžné velikosti. Můj odhad prvních rajčat mezi 12. a 15.3. se ukazuje jako dobrá trefa.smiley A délka bezrajčatového období (poslední loňská - první letošní) se zkrátila na 14 dní. Můj šílený sen se plní.laugh

Milan HP

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024